Există o țară care are propriul calendar, în care anul este format din 13 luni. Restul lumii se pregătește pentru anul 2022, iar ei abia au intrat în 2014. Este vorba despre Etiopia, țara în care timpul are o altă dimensiune. Sâmbătă, 11 septembrie 2021, etiopienii au sărbătorit trecerea în noul an, adică 2014.
Etiopia este țara în care anul are 13 luni
În țara africană, anul are 13 luni și asta pentru că calendarul etiopian este cu șapte ani și opt luni în urma calendarului gregorian, iar totul pleacă de la modul în care a fost calculat anul nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Astfel, când Biserica Catolică a modificat anul după noi calcule, în anul 500 după Hristos, Biserica Ortodoxă Etiopiană n-a făcut acest lucru. Așa se face că noul an etiopian cade pe 11 septembrie după calendarul gregorian, 12 septembrie în ani bisecți.
În Etiopia un an are 13 luni: 12 luni a câte 30 de zile, și a 13-a lună de cinci zile. Etiopienii calculează și timpul în mod diferit față de restul lumii. Astfel, ziua de 24 de ore este împărțită în 12 bucăți a câte 12 ore, începând cu ora 6 dimineața. Dacă la noi mijlocul zilei și mijlocul nopții este la ora 12, la etiopieni, mijlocul zilei și al nopții este la ora 6.
Chiar dacă țara se confruntă cu un război civil și o criză alimentară, pe 11 septembrie etiopienii au sărbătorit trecerea în noul an: 2014.
Curiozități despre Etiopia
Informații utile despre Etiopia, țara africană în care anul are 13 luni, dintre care ultima lună este formată din cinci zile.
În primul rând, Etiopia este una dintre cele mai vechi națiuni de pe glob, datând din 980 înainte de Hristos. Numele țării vine din limba geacă (aitho + ops) și se traduce „fețe arse”. Astfel, vechii greci făceau referire la culoarea foarte închisă a pielii etiopienilor.
Pe teritoriul Etiopiei se vorbesc peste 80 de limbi și dialecte, în timp ce limba oficială este amharica. Etiopia este al cincilea producător de cafea din lume și cel mai mare din Africa.