Țara în care turiștii plătesc să dea zăpada cu lopata este Japonia. Unele agenții de turism și hoteluri japoneze promovează călătoriile de vacanță prin oferirea unei experiențe de deszăpezire cu lopata. Munca respinsă de mulți localnici s-a transformat într-o afacere turistică profitabilă. Iată cum deszăpezirea a devenit activitate de relaxare.
Țara în care turiștii plătesc să dea zăpada cu lopata!
Turiștii care vor să meargă în Japonia vor avea parte de o experiență unică. A fost introdusă o nouă activitate turistică, și anume deszăpezirea străzilor. Multe agenții de turism și hoteluri japoneze promovează vacanțele care includ și activități de deszăpezire cu lopata, ca atracție turistică inedită.
O agenție de turism locală din Sapporo, situată în prefectura Hokkaido din nordul Japoniei, a introdus turul de deszăpezire cu lopata ca o atracție locală. Sapporo, care găzduiește două milioane de locuitori, este renumit ca unul dintre cele mai înzăpezite orașe la nivel global, înregistrând temperaturi extrem de scăzute aproape jumătate din an și un strat de zăpadă de până la cinci metri în anumite zone, în fiecare iarnă.
Inițiativa agențiilor turistice din Japonia a stârnit controverse. Unii critică ideea de afaceri, însă mulți s-au arătat încântați de activitatea turistică, și anume deszăpezirea străzilor.
Țările care impun reguli dure pentru turiști în 2025
Turiștii care vor să viziteze anul acesta orașe celebre din Europa trebuie să cunoască foarte bine noile reguli. Unele țări au interzis accesul turiștilor în anumite perioade din an, alte state au decis să îi taxeze în plus pe turiști, iar în alte orașe numărul de turiști este limitat, vizitatorii fiind controlați înainte de a ajunge la o destinație turistică. Orașele în care locuitorii sunt revoltați și vorbesc de supraturism sunt Amsterdam, Atena, Veneţia, Barcelona, Insulele Canare și Malaga. Pentru a combate supraturismul, în Amsterdam se va lansa campania ,,Stay Away” pentru turiști, iar vizitatorii vor avea de trecut un test interactiv. În Veneția se va impune scăderea numărului de turiști și se vor interzice megafoanele, iar în Barcelona de vor desființa spațiile de cazare Airbnb până în în 2028.
Măsuri stricte vor intra în vigoare și pentru turiștii care vor să viziteze Insulele Canare. 90% din zonele rezidențiale vor fi alocate doar pentru reședințe permanente pentru 5 ani, iar în Malaga se va interzice construirea locuințelor de vacanță în 43 de cartiere. Toate aceste măsuri luate de autorități în cele mai vizitate orașe sunt menite să combată supraturismul. Modalitățile de aplicare a taxelor turistice sunt variate, putând fi fixe sau variabile, cu tranșe asociate tipurilor și categoriilor hoteliere, prețului, localizării și perioadei. Turiștii care merg în Italia, de exemplu, vor avea parte de mai multe controale și taxe. Autoritățile vor cere dovezi concrete ale planurilor de vacanță, inclusiv confirmarea rezervării la hotel și biletele de întoarcere sau de plecare. Călătorii vor trebui să arate că au asigurare de călătorie și resurse financiare suficiente. Italia intenționează să implementeze o nouă taxă turistică națională.
O regulă inedită pentru turiști a fost adoptată în Japonia. Mai multe agenții de turism promovează activitatea de deszăpezire ca mod de relaxare.