International

Țările lumii, solidare cu Ucraina. Polonia a trimis un convoi cu muniție în Ucraina. Taiwanul se alătură țărilor democratice pentru a impune sancțiuni Rusiei

Publicat: 25 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Țările lumii solidare cu Ucraina. Polonia a trimis un convoi cu muniție în Ucraina. Taiwanul se alătură țărilor democratice pentru a impune sancțiuni Rusiei
Alianțele internaționale, împreună cu o mulțime de state, își arată solidaritatea față de Ucraina și locuitorii ei

În vreme de război, Ucraina nu este lăsată singură. Alianțele internaționale, împreună cu o mulțime de state, își arată solidaritatea față de Ucraina și locuitorii ei.

Polonia a trimis un convoi cu muniție în Ucraina, potrivit ministrului Apărării din această țară, Mariusz Błaszczak.

Prima țară NATO care anunță că trimite armament în Ucraina

Este primul transport de ajutor militar recunoscut public către Ucraina de la începutul invaziei rusești, conform CNN.

„Un convoi cu muniție pe care îl donăm Ucrainei a ajuns deja la vecinii noștri. Suntem alături de ucraineni și ne arătăm solidaritatea față de agresiunea rusă”, a scris Mariusz Błaszczak într-un tweet.

Tweet-ul nu descre nici tipul de muniție pe care Polonia a trimis-o ucrainenilor, nici cantitatea.

Taiwanul se va alătura „ţărilor democratice” în sancţionarea Rusiei

Taiwanul se va alătura „ţărilor democratice” în aplicarea de sancţiuni împotriva Rusiei asupra invaziei Ucrainei, a anunţat vineri guvernul insulei cu cel mai mare producător de cipuri pe bază de contract din lume TMSC, adăugând că va respecta toate regulile de control privind exporturile, relatează vineri Reuters.

Criza este urmărită atent de Taiwan, revendicat de China ca teritoriu propriu şi care s-a confruntat cu creşterea presiunii militare din partea Beijingului în ultimii doi ani.

„Condamnăm foarte aspru un astfel de act de invazie şi ne vom alătura ţărilor democratice pentru a impune împreună sancţiuni”, a declarat premierul Su Tseng-chang reporterilor la Taipei, fără a oferi detalii.

Ministrul economiei din Taiwan Wang Mei-hua a spus că insula „va examina atent” exporturile către Rusia şi „se va coordona” cu aliaţi nespecificaţi în acţiuni ulterioare. Nici ea nu a elaborat.

„Insula, care este cheia lanţului global de aprovizionare cu semiconductori, se va coordona îndeaproape cu Statele Unite şi cu alte ţări cu idei similare pentru a adopta măsuri corespunzătoare şi elibera Ucraina de ororile războiului”, a declarat în cadrul unui comunicat Ministerul de Externe

Întrebat despre sancţiuni, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), un furnizor major al Apple Inc şi cea mai valoroasă companie din Asia cotată la bursă, a spus că va urma regulile de control al exporturilor.

Taiwanul urmează să își diversifice aprovizionarea cu gaze naturale

Rusia nu este o piaţă majoră pentru mărfurile din Taiwan. Comerţul Taiwanului cu Ucraina şi Rusia a reprezentat fiecare mai puţin de 1% din totalul său, arată datele guvernamentale.

Contractul de gaze naturale al insulei cu Rusia urmează să expire în martie şi Taiwanul îşi va diversifica aprovizionarea, a declarat joi Ministerul Economiei.

Premierul Su a promis că va apăra suveranitatea şi siguranţa Taiwanului şi a spus că unele „forţe străine” lucrează pentru a lega situaţia Taiwanului de cea din Ucraina, în ceea ce Taipeiul vede ca o campanie de „război cognitiv” şi dezinformare.

Guvernul Taiwanului a declarat că insula şi Ucraina sunt fundamental diferite din punct de vedere al mediului geostrategic şi geografic şi al importanţei în lanţurile de aprovizionare internaţionale.

 

Adauga un comentariu