Prima pagină » Actualitate » Taxa controversată se elimină pentru toți românii! Este lege și nu o mai plătește nimeni

Taxa controversată se elimină pentru toți românii! Este lege și nu o mai plătește nimeni

29 mai 2025, 12:00,
Redacția BZI în Actualitate

Taxa controversată se elimină pentru toți românii. Este lege, directivă europeană și nimeni nu o să mai plătească. Conform noilor propuneri ale Comisiei Europene, sprijinite de guvernele statelor membre, o mare parte dintre firmele din Uniunea Europeană ar putea fi scutite de obligația plății taxei pe carbon.

Taxa controversată se elimină pentru toți românii! Este lege și nu o mai plătește nimeni

Marți, 27 mai, statele membre ale Uniunii Europene și-au exprimat acordul față de o propunere ce vizează restrângerea aplicării taxei pe carbon, astfel încât aceasta să se limiteze la cele 10% dintre companiile care generează cele mai ridicate emisii de gaze cu efect de seră. Această decizie are la bază constatarea că aceste firme sunt responsabile pentru cea mai mare parte a poluării în cadrul sistemului actual.

Prin această schimbare, Uniunea Europeană face un pas important spre reducerea numărului de entități vizate de taxă. Astfel, de anul viitor, se estimează că doar o fracțiune din cele aproximativ 200.000 de companii care importă produse vizate în prezent vor mai fi obligate să achite această contribuție.

Propunerea, susținută de Comisia Europeană, urmează să fie analizată în cadrul negocierilor cu Parlamentul European, care deja s-a arătat în favoarea acestor modificări.

Măsurile fac parte dintr-o strategie mai amplă de reducere a sarcinilor birocratice și financiare pentru firmele din cele 27 de țări ale Uniunii. Noua abordare are ca scop diminuarea impactului administrativ al Mecanismului de Ajustare a Carbonului la Frontieră (CBAM), ceea ce ar putea însemna că zeci de mii de companii vor fi exceptate de la plata taxei.

Potrivit informațiilor oferite de Reuters, începând cu 1 ianuarie 2026, CBAM va introduce un sistem de taxe aplicate emisiilor de dioxid de carbon incluse în bunurile importate, precum cimentul, aluminiul, oțelul și alte produse industriale.

Cine va mai plăti taxa pe carbon

În luna februarie, Comisia Europeană a venit cu o propunere ce prevede exceptarea de la plata taxei pe carbon a celei mai mari părți dintre companiile aflate în prezent în sistemul existent. Motivația principală este faptul că aceste firme contribuie cu doar 1% la volumul total de emisii vizate de mecanism.

Conform noilor prevederi, doar companiile care importă anual peste 50 de tone metrice din produse precum ciment, oțel, aluminiu sau îngrășăminte vor fi obligate să plătească această taxă. Începând cu anul 2027, ele vor fi nevoite să achiziționeze certificate pentru emisiile de dioxid de carbon aferente bunurilor importate începând cu 2026.

Comisarul european responsabil de domeniul climei, al emisiilor nete zero și al creșterii durabile, Wopke Hoekstra, a menționat recent că Executivul de la Bruxelles ia în calcul posibilitatea de a restrânge și mai mult aplicarea taxei, astfel încât să se aplice doar acelui segment de 20% dintre firme care sunt responsabile pentru cea mai mare parte a poluării.

Analiza Comisiei Europene arată că aproximativ 97% din emisiile acoperite de Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră (CBAM) provin de la un număr relativ restrâns de companii – aproximativ o cincime din totalul celor incluse în prezent în schemă – potrivit declarațiilor comisarului Wopke Hoekstra. Taxa controversată se elimină pentru toți românii, dar și pentru europeni.

 

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ţara din Europa cu cei mai mulţi kilometri de autostradă. Nu este Germania, aşa cum cred mulţi
observatornews.ro
Noi probleme la Salina Praid. Poluarea, la un pas să ajungă la unguri
Playsport.ro
Revolta unei românce care a pus pe picioare o mică afacere, acum 16 ani: „Nu sărăcia mă sperie, că săracă am mai fost!”
Evz.ro
Bombă ecologică în România. Cod roșu emis de Garda de Mediu
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
De ce au bureții de bucătărie culori diferite. Nu ține doar de estetică, puțini ar bănui adevăratul motiv
Dailybusiness.ro
Tanczos Barna: România nu-și poate permite să piardă încrederea recâștigată
RomaniaTV
Dispar economiile de pe card, de la saltea şi chiar din depozite. Anunţul îngrijorător făcut de BNR vineri
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EDU.RO REZULTATE BAC 2025. Află cu un singur click notele la Bacalaureat. Când se depun contestaţiile
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`