Prima pagină » Actualitate » Românii vor fi obligați să plătească o nouă taxă pentru gaze. Cu cât vor crește facturile

Românii vor fi obligați să plătească o nouă taxă pentru gaze. Cu cât vor crește facturile

21 mart. 2024, 08:20, 1 ,
în Actualitate

Românii vor fi obligați să plătească o nouă taxă pentru gaze. O nouă directivă a Comisiei Europene va impune furnizorilor de gaze din România să includă în prețul gazelor taxa de carbon, începând din 2027. Iată cu cât vor crește facturile.

Românii vor fi obligați să plătească o nouă taxă pentru gaze

Românii vor plăti o nouă taxă pentru gazele consumate. Acest lucru este legat de faptul că, odată cu debutul producției din zăcământul offshore Neptun Deep, România va fi cel mai mare producător de gaze din UE, şi va afecta direct facturile populației, având în vedere că gazele naturale sunt principala sursă de încălzire pentru multe gospodării. Factura la gaze a populației ar crește cu cel puțin 20%.

„Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II, la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027. Prețul gazului natural furnizat căre populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală va avea o creștere de aproximatiiv 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh.”, a declarat Florentina Manea.

Florentina Manea a mai precizat că directiva nu a fost încă transpusă în legislația națională, dar a atras atenția că autoritățile române trebuie să se pregătească, ,,să nu mai părem că ne ia totul prin surprindere.”

,,Este o povară pentru populație, mai ales pentru consumatorii vulnerabili, dar veniturile obținite din aceste certificate vor intra în Fondul European pentru Climă, unde – și aici e o veste bună – România are alocate șase miliarde de euro din cei 65. Dar România va trebui să prezinte un plan pentru climă și trebuie să găsească un mecanism de finanțare pentru vulnerabili.”, a mai spus expertul.

În România sunt aproximativ 3,5 milioane de consumatori casnici de gaze iar numărul lor crește.

Ce alte schimbări îi vizează pe cei care stau la casă

Românii care locuiesc la casă pot primi vouchere de la stat în 2024. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunţă că zeci de mii de gospodării din România vor putea beneficia de vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuinței.

Românii  vor primi de la Stat fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice, de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor.

Programul prevede anveloparea a aproximativ 60.000 de case. Beneficiarii de vouchere trebuie să depună o solicitare la primărie sau la consiliul județean. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai precizat cine vor fi persoanele care vor avea prioritate la primirea acestor vouchere.

„În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic.

Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie.” a explicat ministrul.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`