Actualitate

Taxă nouă pentru români: 50 bani pentru fiecare sticlă sau PET achiziţionat

Publicat: 15 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Taxă nouă pentru români 50 bani pentru fiecare sticlă sau PET achiziţionat
Plasticul, inamicul nr. 1 al României în ceea ce privește poluarea

Autoritățile din România se luptă pentru a stabili termenul concret de când românii vor fi nevoiți să achite o garanție de circa 50 de bani pentru fiecare sticlă sau PET cumpărat de la magazin. Suma de bani va putea fi recuperată mai apoi, dacă și numai dacă cetățenii vor returna ambalajele. Chiar dacă, teoretic, sistemul trebuia implementat de la începutul anului 2021, producătorii de băuturi cer acum o nouă amânare pentru a pune în practică cerințele impuse.

Noua taxă pentru români a venit ca o veste proastă. Introducerea taxei pe ambalaj a fost primită cu un val de proteste din partea comercianților și producătorilor de băuturi alcoolice și nealcoolice, care susțin că nu sunt pregătiți să preia și să depoziteze ambalajele returnate de români.

Alice Nichita, Președintele Asociației pentru Băuturi Răcoritoare, a cerut vehement că proiectul să fie implementat de la 1 Martie și nu de la 1 Ianuarie cum era programat de fapt.

„Comercianții vor plăti depozitul corespunzător pentru cantitățile cumpărate, urmând că sumele achitate să fie apoi plătite de către organismul central”, spune Directorul Coaliției pentru Libertatea Comerțului, Constantin Rudnițchi.

Micii comercianți văd măsura că fiind una bună, însă precizează de asemenea că le-ar fi imposibil să colecteze munți de PET-uri și să se ocupe și de transportul lor.

Proprietar magazin: „Îmi mai trebuie încă un magazin că să pot să colectez pe urmă toate sticlele pe care mi le aduce clientul înapoi”

Comercianții și producătorii de băuturi doresc să nu fie sancționați în primul an de implementare a sistemului, dacă nu ating țintele de reciclare impuse legea statului român. Fostul ministru al Mediului explică, însă, că fără penalități sistemul nu poate funcționa corespunzător. În caz contrar, nici în zece ani nu se va implementa acest sistem.

“Dacă producătorii nu vor ști că de la o anumită dată vor există niște penalități bineînțeles că mai putem sta încă 10 ani de acum încolo fără sistem. (…) Nu există niciun motiv pentru care am putea să nu credem vreo secundă că românii nu vor înapoia recipientul la magazinele care le pun pe piață.”, a declarat fostul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, actualul președinte al Consiliului Județean Iași, la dezbaterea publica a Hotărârii de Executiv pentru implementarea sistemului Garanție – Returnare pentru deșeurile din ambalaje de plastic și sticlă.

Inițiativa Ministerului Mediului vine în contextul în care statul român riscă sancțiuni impresionant de mari din partea Comisiei Europene pentru modul dezastruos în care gestionează depozitarea deșeurilor pe întreg teritoriul acestia.

Taxă nouă pentru români. Ce este „garanția pe sticlă” și ce sumă am putea plăti în plus pentru fiecare produs cumpărat

În acest an, pe data de 1 aprilie, a intră în vigoare nouă taxă de 50 de bani pentru sticlele şi borcanele returnabile. Asta înseamnă faptul că magazinele au fost obligate și puse în fața faptului să accepte pentru depozitare şi reutilizare toate ambalajele marcate ca reutilizabile pe bonul de casă şi în schimb să-i returneze cumpăratorului cei 50 de bani pentru fiecare ambalaj. Încă de atunci, Ministerul Mediului anunța că sistemul va fi implementat și pentru alte tipuri de ambalaje. Spre exemplu, colectarea de la Iași a deșeurilor electrice și bateriilor uzate.

Adauga un comentariu