Prima pagină » National » Taxă pentru elevii care susțin Bacalaureatul în 2025! Cine va fi obligat să o plătească
Taxă pentru elevii care susțin Bacalaureatul în 2025! Cine va fi obligat să o plătească

Taxă pentru elevii care susțin Bacalaureatul în 2025! Cine va fi obligat să o plătească

15 mai 2025, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Taxă pentru elevii care susțin Bacalaureatul în 2025! Ministerul Educației introduce o taxă de 499 de lei doar pentru anumiți candidați înscriși pentru susținerea examenului. Iată cine va fi obligat să plătească.

Taxă pentru elevii care susțin Bacalaureatul în 2025!

Ministerul Educației a introdus o taxă de 499 de lei pentru candidații care se prezintă pentru a treia oară sau mai mult la examenul de Bacalaureat. Regula îi vizează exclusiv pe absolvenții promoțiilor anterioare care au susținut deja examenul în cel puțin două sesiuni, fără a obține media minimă de promovare de 6,00. Important de precizat este faptul că această taxă se aplică doar candidaților care se înscriu la toate probele examenului de Bacalaureat pentru a treia oară sau chiar mai mult. Elevii din promoția curentă ori cei care susțin examenul pentru a doua oară nu vor avea de plătit taxa.

Elevii care sunt obligați să achite taxa pentru Bacalaureat trebuie să țină cont că taxa pentru fiecare probă susținută separat este stabilită la nivel județean de către inspectoratele școlare, ceea ce poate duce la diferențe de preț în funcție de județ. Pe lângă creșterea taxei pentru susținerea examenului de Bacalaureat, o altă noutate în 2025 este introducerea posibilității vizualizării lucrărilor corectate înainte de depunerea unei contestații. Elevii vor putea consulta lucrările pe 20 iunie, când se afișează rezultatele inițiale, dar și în perioada 23–24 iunie.

Se vor revizui programele școlare

Guvernul împreună cu Ministerul Educației au în vedere revizuirea programelor școlare și a planurilor-cadru, în care accentul va fi pus pe pregătirea elevilor pentru meseriile viitorului și care vor aborda Inteligența Artificială. Accentul va fi pus pe „pregătirea pentru meseriile viitorului și pe adaptarea la schimbările tehnologice rapide.”

„Revizuirea planurilor cadru, dar și a programelor școlare, pentru a include conținuturi și activități care abordează utilizarea Inteligenței Artificiale și dezvoltarea competențelor digitale, promovând în același timp gândirea critică, creativitatea și dezvoltarea personală. Accentul va fi pus pe pregătirea pentru meseriile viitorului și pe adaptarea la schimbările tehnologice rapide.”, se arată în proiectul de lege. De asemenea, se dorește ,,consolidarea educației sociale, prin extinderea și susținerea financiară a programelor de prevenire și combatere a violenței în mediul școlar și a consumului de substanțe psiho-active în rândul elevilor. Integrarea și/sau consolidarea în programele școlare a noțiunilor de educație financiară, civică, juridică, de gândire critică și de combatere a dezinformării, însoțite de formarea cadrelor didactice pentru predarea acestor noțiuni, adaptate realităților contemporane.”

O altă noutate pentru elevii și studenții din România este aceea că se introduce butonul roșu în toate universitățile și școlile din România. Prin acest mecanism, elevii și studenții vor putea sesiza în mod anonim probleme precum consumul de droguri sau violențe. Concret, în fiecare școală și universitate din România vor exista persoane specializate pentru combaterea consumului de droguri și prevenirea violențelor, care se vor ocupa de sesizările făcute în mod anonim.

,,Trebuie să implementăm și o să implementăm rapid (butonul roșu), nu numai legat de droguri, agresiune sexuală, de diverse probleme de etică. Ai practic butonul roșu. Ce-i butonul roșu? Este pur și simplu o adresă de email în care cel care răspunde de problema respectivă în instituție poate primi o sesizare anonimă.”, a explicat ministrul Daniel David.

O altă veste pentru elevii care vor susține examenul de Bacalaureat este aceea că se mărește taxa de înscriere. Banii trebuie dați de către cei care se prezintă pentru a treia oară sau mai mult la examenul de Bacalaureat.

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
observatornews.ro
Israel a atacat Iran cu 200 de avioane: capi ai armatei, uciși. Teheranul, contraatac cu 100 de drone
Playsport.ro
Un bărbat a descoperit 150 de tone de aur pe câmpul său arabil. O comoară de 4 miliarde de euro
Evz.ro
Vara a început timid, dar urmează caniculă greu de suportat. Prognoza ANM
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Momente sfâșietoare la priveghiul fiului de doi ani al lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist, distrus de durere: ”Scoală-te tată, haide! Haide că nu mai pot”. O ambulanță la intrarea în locuința familiei
Playtech.ro
Ce sumă maximă poți retrage de la bancomat fără să fii luat la întrebări de bancă sau de ANAF
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Blocaj total la negocierile pentru Guvern. Ilie Bolojan a refuzat categoric să fie prim-ministru
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`