Scena artistica din Romania

Teatrul in Grecia Antica

Publicat: 05 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Teatrul in Grecia Antica
Teatrul in Grecia Antica

Teatrul in Grecia Antica. În Grecia Antică, teatrul a luat naştere din serbările organizate în cinstea zeului Dionis în secolul V i.Hr. Mai mulţi bărbaţi îl reprezentau pe zeu şi pe însoţitorii săi, satirii, costumaţi cu blănuri şi coarne de ţap.

Odată cu trecerea anilor, din grupul respectiv, numit cor, s-a desprins o persoană, apoi două, apoi mai multe. Aceste persoane au devenit actori, care schimbau replici cu corul.

În timp s-au amenajat locuri speciale pentru reprezentaţiile teatrale (amfiteatre) şi s-au scris texte speciale interpretate de actori şi cor.

Teatrul in Grecia Antica

Autorii greci au scris tragedii şi comedii . Cei mai de seamă autori de tragedii au fost Eschil, Sofocle şi Euripide. Cel mai important autor de comedii a fost Aristofan.

În Grecia Antică,numai băieţii şi bărbaţii erau actori. Ei purtau măşti pentru că publicul să ştie ce rol joaca-de bărbat sau de femeia,de înţelept sau de nebun.

Teatrele greceşti erau imense,cu până la 17.000 de locuri.Fetele actorilor erau greu de văzut din ultimele rânduri,dar măştile mari şi colorate erau uşor de recunoscut.

Teatrele greceşti erau construite pe coastele dealurilor. Datorită formei lor semicirculare,vocile actorilor se auzeau pane în ultimul rând,chiar dacă aceştia vorbeau în şoaptă!

Unele reprezentaţii durau o zi întrega.Spectatorii îşi aduceau perne şi covoraşe pe care le puneau pe scaunele tari de piatră. Când li se făcea foame sau sete îşi cumpărau gustări şi vin.

Personalul teatrului era înarmat cu nişte beţe mari,ca să nu aibă necazuri.Uneori, publicul numeros era atât de impresionat de o piesă,încât începea să se revolte.

Câteva lovituri viguroase linişteau îndată spectatorii!

Adauga un comentariu