Prima pagină » International » Tensiuni în guvernul condus de Karl Nehammer: Partidul cancelarului a încercat să dea în judecată un ministru
Tensiuni în guvernul condus de Karl Nehammer: Partidul cancelarului a încercat să dea în judecată un ministru

Tensiuni în guvernul condus de Karl Nehammer: Partidul cancelarului a încercat să dea în judecată un ministru

13 sept. 2024, 17:58,
în International

Partidul Popular Austriac (ÖVP), condus de cancelarul Karl Nehammer, a eșuat în tentativa de a acționa în instanță un ministru pentru sprijinirea unei legi europene de protecție a mediului, conform unei declarații făcute vineri de o reprezentantă a Biroului procurorului anticorupție din Viena, citată de agenția de presă germană DPA.

În luna iunie, ÖVP a depus o plângere împotriva Leonorei Gewessler, ministră pentru acțiuni climatice, pe care o acuzau de abuz de putere. Aceasta aprobase o legislație europeană ce vizează restaurarea naturii, ignorând opoziția partidului său. Potrivit Agerpres, Gewessler este membră a Partidului Verde, care guvernează în coaliție cu ÖVP, un partid conservator.

Sprijinul acordat de Gewessler legii a dus la obținerea unei majorități restrânse în cadrul Uniunii Europene, permițând adoptarea actului normativ, care are ca scop restaurarea pădurilor și a altor ecosisteme naturale.

Criticile aduse de ÖVP ministrei Gewessler

Conservatorii din ÖVP și agricultorii austrieci, precum și cei din alte state membre ale UE, se tem că această nouă legislație va avea un impact negativ asupra fermierilor și asupra producției alimentare din Europa.

ÖVP susține că Gewessler a acționat ilegal și contrar Constituției, afirmând că aceasta a ignorat veto-ul altor state și nu s-a coordonat cu ministrul agriculturii, membru al Partidului Popular.

Tensiunile din coaliția guvernamentală au escaladat în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din Austria, programate pentru 29 septembrie. Atât ÖVP, cât și Verzii resimt presiunea de a-și mobiliza susținătorii, în timp ce ÖVP încearcă să reducă decalajul față de Partidul Libertății (FPÖ), aflat pe extrema dreaptă, în sondajele de opinie.

Legea europeană pentru restaurarea naturii

La mijlocul lunii iunie, Uniunea Europeană a adoptat pentru prima dată un regulament care obligă statele membre să contribuie la restaurarea naturii, nu doar la protejarea acesteia. Procesul de aprobare a fost unul dificil, cu surprize până în ultimul moment.

Austria a schimbat poziția în ajunul votului final, sprijinind regulamentul, ceea ce a permis atingerea majorității calificate necesare în Consiliul UE. Regulamentul fusese deja negociat și aprobat de Parlamentul European în februarie, necesitând doar votul formal al statelor membre.

În cele din urmă, regulamentul a fost adoptat cu sprijinul Bulgariei, Cehiei, Danemarcei, Germaniei, Estoniei, Irlandei, Greciei, Spaniei, Franței, Croației, Ciprului, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Maltei, Austriei, Portugaliei, României, Slovaciei și Sloveniei. Italia, Ungaria, Olanda, Polonia, Finlanda și Suedia au votat împotrivă, în timp ce Belgia s-a abținut.

Comisia Europeană a propus această lege în iunie 2022, cu obiectivul de a restaura cel puțin 20% din ecosistemele degradate până în 2030 și toate până la mijlocul secolului, inclusiv terenurile agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`