Local

Terminal cargo la Aeroportul Iași. Harta amplasamentului către cea mai nouă investiție din municipiu- GALERIE FOTO

Publicat: 18 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Terminal cargo la Aeroportul Iași. Harta amplasamentului către cea mai nouă investiție din municipiu- GALERIE FOTO
Un nou terminal cargo la Aeroportul Iași a fost cuprins în proiectul de modernizare de la regia aeroportuară, acesta urmând a fi ridicat pe zona de Est

Un nou terminal cargo ar urma să apară la Aeroportul Iași. Conform schițelor existente, noua construcție va apărea pe zona de Est a aerogării. Terminalul va fi legat inclusiv de viitoarea autostradă A8 Iași-Târgu Neamț. Proiectul va fi demarat după construcția terminalului de pasageri T4

Aeroportul Internațional Iași va demara un proiect legat de construcția unui nou terminal cargo. Regia aeroportuară vrea ca acest terminal să fie construit pe zona de Est, proiectul urmând a fi realizat în următorii ani. Investiția în noul terminal cargo va fi legată de noul parc industrial din comuna Holboca, dar și de breteaua de legătură ce va duce spre autostrada A8 Iași-Târgu Neamț.

Un nou terminal cargo la Aeroportul Iași! Teren de 75 de hectare la aerogară

În acest caz este vorba de terminalul cargo ce va fi ridicat în faza a doua a proiectului de modernizare. Acest terminal va fi conectat cu drumul de legătură din zona Aviației, cartierul Tătărași. Șoseaua va fi conectată cu breteaua de legătură cu autostrada A8, dar și către drumul spre noul Spital Regional de Urgență din Moara de Vânt.

”Sunt 75 hectare la dispoziție pe zona de Est. Pentru această zonă va trebui să asigurăm o cale de acces din zona de Sud”, a spus Cosmin Pricop, director tehnic la Aeroportul Iași.

Documentul legat de terminalul cargo a ajuns și la firma Consitrans, cea care a făcut studiul de la aeroport și care se ocupă și de studiul legat de autostrada A8.

”Ne propunem ca zona cargo să fie pe zona de Est pentru a satisface nevoile tuturor celor implicați”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Până la noul terminal cargo, aerogara va transforma actualul T2 în terminal cargo, odată cu construcția unei noi facilități pentru pasageri.

A fost aprobat contractul pentru terminalul T4

Recent, Comisia Europeană a avizat cererea de finanțare pentru construcția noului terminal de pasageri T4. Terminalul va avea o suprafață de 30 de mii de metri pătrați pe o structură S+P+1E. Valoarea totală a noului terminal este de 450 de milioane de lei (90 de milioane de euro), din care 85 la sută vor fi acoperiți cu fonduri europene. Aeroportul Iași va asigura o cofinanțare de 80 de milioane de lei.

”Zilele viitoare vom semna contractul ce ne asigură creditul bancar pentru investiții și acoperirea TVA-ului necesar și care reprezintă o sumă importantă în cadrul acestui proiect. Urmează finalizarea procedurii de achiziție, când vom anunța și câștigatorul licitației, iar la final, semnarea contractului de finanțare pentru proiectul tehnic și cel de execuție a lucrurilor”, a spus Romeo Vatră, directorul de la Aeroportul Iași.

Noul T4 va fi gata până la finalul lui 2023

Mai multe firme și asocieri au depus oferte pentru un contract de 351.473.918 lei (71.729.371 euro) derulat de Aeroportul Iași. Contractul vizează servicii de proiectare, elaborarea documentației tehnice și execuția lucrărilor pentru noul terminal T4 și a unei parcări de la Aeroportul Iași. Una dintre oferte a fost depusă de societatea austriacă Strabag. Austriecii au lucrat și la hangarul Aerostar de la Aeroportul Iași, după o procedură derulată cu scandal. O altă ofertă a fost depusă de asocierea Eldiclau Prest din București și Habau SRL Ploiești, societate cu capital austriac.

O altă ofertă a fost depusă de asocierea Bog’Art București, Con-A Operations SRL, UTI Construction and Facility Management și Conest SA. Câștigătorul ar urma să fie anunțat în luna aprilie, 2022. Noul terminal cargo la Aeroportul Iași ar urma să fie ridicat tot cu fonduri europene.

Adauga un comentariu