Stiri medicale

Un test de sânge depistează 5 tipuri de cancer cu până la patru ani înainte de stabilirea diagnosticului

Publicat: 23 iul. 2020
test sange
Testul care depistează cancerul cu patru ani mai devreme

Testul care depistează cancerul cu patru ani mai devreme. S-a demonstrat că un test de sânge a detectat cinci tipuri de cancer cu ani înainte ca bolile să poată fi identificate prin metode de diagnostic convenționale, potrivit unui studiu publicat marți.

Testul a identificat cancere la 91 la sută dintre persoanele care nu au prezentat simptome atunci când s-a recoltat proba de sânge, dar au fost diagnosticate patru ani mai târziu cu cancer de stomac, esofagian, colon, pulmon sau ficat, au notat cercetătorii in revista Nature Communications.

„Focusul imediat este testarea persoanelor cu risc mai mare, pe baza istoricului familiei, vârstei sau altor factori de risc cunoscuți”, a declarat co-autorul Kun Zhang, șeful departamentului de bioinginerie de la Universitatea din California San Diego.

Testul care depistează cancerul cu patru ani mai devreme

Detectarea precoce a cancerului este crucială, deoarece supraviețuirea este semnificativ îmbunătățită atunci când boala poate fi tratată în stadiile sale incipiente și tumorile pot fi îndepărtate, fie chirurgical, cu medicamente sau cu radiații.

Cercetătorii au examinat probe de sânge de la mai mult de 600 de persoane înscrise într-un sondaj de sănătate timp pe 10 ani, efectuat pe 120.000 de persoane în China, realizat între 2007 și 2017. Programul de monitorizare a inclus probe de sânge periodice.

Pentru 191 de pacienți diagnosticați cu cancer, oamenii de știință au utilizat noul test pentru a analiza probele de sânge prelevate cu până la patru ani mai devreme.

Au detectat separat cancerul – cu exactitate de 88 la sută – din 113 pacienți care au fost deja diagnosticați la recoltarea probelor de sânge.

Tehnica, dezvoltată peste un deceniu, este concepută pentru a detecta boala asimptomatică bazată pe un proces biologic numit analiză de metilare a ADN-ului, care ecranizează semnăturile ADN specifice diferitelor forme de cancer.

Autorii au menționat mai multe studii la scară largă pe perioade lungi de timp pentru a confirma potențialul testului pentru depistarea timpurie a cancerului.

Cancerul este o cauză principală de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese pe an.

Adauga un comentariu