Stiri medicale

Testul care masoara imunitatea persoanelor vindecate de COVID-19

Publicat: 27 apr. 2020
test sange anticorpi coronavirus covid19
Testul de sange care masoara anticorpii, adica imunitatea la infectia cu noul coronavirus, COVID-19

Testul care masoara imunitatea la COVID-19. Spre deosebire de alte teste serologice, cel creat de laboratorul Pasteur-TheraVectys din Franta oferă informații despre eficacitatea anticorpilor produși de o persoană care a contractat SARS-CoV-2, noul coronavirus, si s-a vindecat de infectia cu COVID-19.

„Un instrument prețios”. Asa numeste virosologul Pierre Charneau, directorul laboratorului Pasteur-TheraVectys, testul serologic dezvoltat de acesta, într-un interviu publicat luni. Acesta ar fi astfel primul care ar putea specifica gradul de imunitate al pacienților vindecați de infectia cu SARS-CoV-2, dar și a tuturor persoanelor de contact ale acestora, care ar fi putut fi infectati cu virusul, fara sa stie.

După ce a fost testat, acesta a fost folosit începând cu 20 aprilie in cercetările epidemiologie. Spre deosebire de testele serologice existente, care detectează doar prezența anticorpilor dezvoltați de o persoană după o infecție cu coronavirus, cea dezvoltată de laboratorul virusologului Pierre Charneau oferă informații despre eficacitatea anticorpilor.

„Prezența anticorpilor nu ne permite să spunem dacă suntem sau nu protejați de o nouă infecție cu coronavirus. Am dezvoltat un test de ‘sero-neutralizare’ care detectează anticorpi, dar mai ales care le măsoară capacitatea de a inhiba intrarea virusului într-o celulă. Prin urmare, acest test oferă informații despre eficacitatea anticorpilor”, explică cercetatorul francez.

Testul clasifică gradele de imunitate în trei mari categorii: neutralizare puternică, slabă și ne neutralizantă (puternic, slab sau fără imunitate).

Testul care masoara imunitatea la COVID-19. Este acesta un test serologic fiabil pentru imunitatea la coronavirus?

Testul care masoara imunitatea la COVID-19 ar putea insa să ofere pozitive false, și anume „o persoană detectată pozitivă pentru neutralizarea anticorpilor, dar care în realitate nu ar fi protejată” și care ar răspândi virusul, explică Pierre Charneau, potrivit bfmtv.com.

„Astăzi, am efectuat mii de teste și, deocamdată, nu am avut niciodată un fals pozitiv. Cu o perspectivă atât de mică, este foarte dificil să garantezi o fiabilitate de 100%. Cert este că rata de eroare este foarte mică”, garanteaza directorul laboratorului Pasteur-TheraVectys, potrivit Liberation.

Sute de mii de teste care masoara imunitatea la COVID-19

Pierre Charneau sustine că „efectuarea acestui test la viteză foarte mare nu este o problemă majoră”.

„Avem în stoc toți reactivii necesari pentru a efectua 50.000 până la 100.000 de eșantioane pe săptămână. Prin urmare, principiul este de a multiplica centrele din teritoriu într-un asemenea mod pentru a obține un randament foarte mare”, continuă el.

Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că va fi imediat disponibil pentru persoanele fizice, deoarece laboratorul nu este încă împuternicit „să furnizeze un diagnostic personalizat”.

Imediat ce unda verde va fi dată de autoritatile sanitare franceze, atunci va fi posibil ca omul sa poata fi testat mergând print-un test de sânge într-un laborator din orașu, apoi să aștepte două zile pentru a avea rezultatele.

Adauga un comentariu