Prima pagină » Actualitate » Tichete sociale pentru elevi. Care este valoarea lor și în ce condiții sunt oferite
Tichete sociale pentru elevi. Care este valoarea lor și în ce condiții sunt oferite

Tichete sociale pentru elevi. Care este valoarea lor și în ce condiții sunt oferite

28 aug. 2022, 16:20,
BZI.ro, în Actualitate

Tichete sociale pentru elevi. Se apropie începutul unui nou an școlar, iar autoritățile pregătesc un ajutor pentru școlarii care provin din familii cu venituri mici. Tichetele sociale pentru sprijin educațional se acordă în baza unei proceduri controversate prin care fiecare învățător sau diriginte întreabă părinții ce salariu au primit luna aceasta.

Se dau tichete sociale pentru elevii din România

Pentru al treilea an școlar consecutiv, elevii din România, care provin din familii cu posibilități materiale mici vor primi de la stat tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru a-și cumpăra rechizite și alte materiale școlare.

Aceste tichete educaționale în valoare de 500 de lei sunt acordate pe suport electronic, familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Procedura de acordare a tichetelor a stârnit controverse în sensul în care pentru a afla care elevi sunt eligibili să primească acest ajutor, învățătoarea sau dirigintele trebuie să ceară adeverințe de venit de la părinți care să arate salariul încasat în luna iulie.

Ulterior adeverințele sunt centralizate la școală, trimise la inspectorat, care la rândul său le trimite la Ministerul Educației, iar în ultimă fază vor ajunge la Ministerul Fondurilor Europene cel ce finanțează proiectul.

Peste 300.000 de elevi vor primi vouchere de 500 de lei

Potrivit informațiilor oferite de Ministrul Educației, peste 300.000 de elevi din România (preșcolari, elevi din clasele primare și gimnaziale) vor intra în posesia voucherelor în valoare de 500 de lei cu care își vor putea cumpăra rechizite și alte lucruri necesare pentru școală.

Se va decide care sunt acei elevi ce vor primi voucherele, în funcție de salariul părinților lor în luna iulie.

“Sunt niște condiții care prin ordonanța de urgență 133 se raportează la salariul părinților din luna iulie. Salariul pe luna iulie a fost cunoscut pe 15 august, 15 august a fost acum câteva zile. (…)Deci nu există partea de digitalizare și ne creează probleme direct, nouă, celor din educație”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Proiectul prin care sunt acordate vouchere sociale elevilor care provin din familii cu venituri mici este menit să reducă rata abandonului școlar. Din cauza sărăciei, mulți părinți renunță la a mai trimite copiii la școală.

Vor intra în posesia celor 500 de lei copiii care se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Facem precizarea că salariul minim brut în 2022 este 2.550 lei, iar 50% reprezintă 1.275 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *