Economic Local

Tinerii absolvenți de liceu nu vor să devină șomeri și se înscriu la facultate sau vor să plece să lucreze în străinătate. Doar 9 ieșeni au solicitat indemnizația de șomaj de la AJOFM Iași, în anul 2020

Publicat: 28 iul. 2020
Tinerii absolvenți de liceu se înscriu la facultate sau pleacă în străinătate
Doar 9 absolvenți de liceu au solicitat indemnizația de șomaj în anul 2020, Iașul fiind poziționat bine la acest capitol după ce în țară s-au înregistrat 3.000 de dosare

Tinerii absolvenți de liceu se înscriu la facultate sau pleacă în străinătate, doar 9 absolvenți de liceu au solicitat indemnizația de șomaj de la AJOFM Iași, în anul 2020. Specialiștii susțin că tinerii din Iași vor să studieze sau să plece să lucreze în străinătate. Comparativ cu situația de la nivelul întregii țări, unde sunt înregistrați peste 3.000 de șomeri, proaspăt absolvenți de liceu, Iașul stă bine la acest capitol. Tinerii absolvenți mai pot solicita indemnizația în valoare de 250 de lei până la sfârșitul lunii iulie 2020

Tinerii absolvenți de liceu se înscriu la facultate sau pleacă în străinătate

Doar 9 absolvenți de liceu au solicitat până ieri indemnizația de șomaj de la AJOFM Iași, în anul 2020. Tinerii care au luat Bacalaureatul vor să devină studenți sau să plece să lucreze în străinătate. Specialiștii susțin că trebuie sprijiniți și tinerii care vor să urmeze o școală profesională.

„În România nu avem cursuri de formare în carieră. Mai mult decât atât, vorbim de un decalaj în ceea ce privește pregătirea pe bandă rulantă pe care mediul educațional o alocă cu predilecție studenților și mai puțin celor care își doresc să urmeze o școală profesională”, susține Cristina Chiriac, președinte Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Tinerii absolvenți de liceu mai pot depune dosarele pentru acordarea indemnizației de șomaj până la sfârșitul lunii iulie 2020

Absolvenții din Iași cu vârsta de minimum 16 ani care se înregistrează la AJOFM Iași primesc indemnizația de șomaj în valoare de 250 de lei. Înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu au promovat examenul de Bacalaureat, termenul pentru înscrierea la AJOFM Iași este de 60 de zile de la încheierea cursurilor claselor terminale din învățământul liceal.

Persoanele care vor să-și caute un loc de muncă se pot înregistra la AJOFM Iași pentru a afla ce posturi sunt disponibile

Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Iași, Adriana Sîrghie, tinerii absolvenți se pot înregistra în evidențele AJOFM Iași până la sfârșitul lunii iulie 2020.

„Procesul de înregistrare continuă și în luna iulie. Pentru a putea beneficia de indemnizație de șomaj, absolvenții de liceu promoția 2020 pot depune dosarul de persoană aflată în căutarea unui loc de muncă până la data de 28 iulie 2020, termenul de înregistrare fiind de 60 de zile de la data încheierii cursurilor claselor terminale din învățământul liceal (29 mai 2020-28 iulie 2020). Elevii care nu au situația școlară încheiată la toate materiile se pot înregistra în evidentele agenției în termen de 60 de zile de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ”, a declarat Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Iași.

AJOFM Iași plătește o primă de inserție în valoare de 1.500 de lei elevilor care se angajează pe o perioadă de 12 luni

Un absolvent al unei instituții de învățământ este persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii. Doar aceste persoane pot obține indemnizația de șomaj în valoare de 250 de lei, timp de 6 luni.

Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării (1.500 lei). Plata se efectuează în două tranșe: prima, după încadrare, și a doua, după cele 12 luni.

AJOFM Iași a acordat asistență pentru căutarea unui loc de muncă unui număr de 5.865 de persoane

Pentru integrarea pe piața muncii, persoanele din Iași care se află în căutarea unui loc de muncă, înregistrate în baza de date a AJOFM Iași, beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj și stimularea forței de muncă, modificată și completată. Numărul persoanelor care au beneficiat de asistență pentru înregistrarea în evidență ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecției sociale privind acordarea indemnizației de șomaj sau cuprinderea în măsuri active a fost de 5.865 de persoane.

Ieșenii au la dispoziție 666 locuri de muncă vacante la diverse companii din Iași, în perioada 22-29 iulie 2020

Angajatorii din județul Iași au pus la dispoziția fiecărui absolvent care primește indemnizația de șomaj sau celor care vor să își schimbe locuri de muncă sute de noi oferte. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Fortei de Muncă (AJOFM) Iași, în perioada 22-29 iulie 2020 sunt disponibile 666 posturi libere. Dintre acestea, 264 de posturi sunt destinate celor care vor să se angajeze în domeniul servicii, iar alte 306 oferte de muncă sunt disponibile în domeniul construcțiilor. În domeniul confecții se pot angaja 47 de persoane. De asemenea, 44 de joburi sunt disponibile în domeniul industrie.

Adauga un comentariu