Tinerii din Iași care nu au depus proiecte la AFIR mai au timp. Programul pentru stimularea tinerilor fermieri se desfășoară și anul acesta
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în cadrul intervenției DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din PS 2023-2027, din luna noiembrie, anul trecut. Ieșenii au depus, de atunci și până în prezent, 12 proiecte prin care solicită finanțarea europeană. Tinerii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere este deschisă până la 31 ianuarie 2024. Potrivit specialiștilor, se dorește stimularea fermierilor care vor să investească fonduri europene în legumicultură.
Tinerii din Iași deschid afaceri în agricultură
Interesul pentru această măsură derulată de AFIR este ridicat. Tinerii au deschis la Iași afaceri de succes în domeniul agricol, cu fonduri europene de la AFIR. În ultimul program de finanțare, derulat pe o perioadă de 5 ani, ieșenii au atras 10 milioane de euro, bani pe care i-au investit în ferme apicole, zootehnice, sere cu legume sau au achiziționat utilaje agricole performanțe. Potrivit specialiștilor de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în ultimul program de finanțare, derulat și la Iași, a crescut numărul beneficiarilor.
Bani europeni pentru achiziția de utilaje agricole
Ieșenii au la dispoziție fonduri europene pentru achiziția de utilaje în fermă de animale. AFIR lansează intervenția DR-20-Investiții în sectorul zootehnic, în cadrul căreia crescătorii de animale pot depune proiecte pentru dotarea exploatațiilor. Sesiunea de depunere a proiectelor de finanțare se derulează online și are o alocare totală de 224.610.728 de euro, fiind programată să se desfășoare în perioada 20 decembrie 2023, ora 9:00, 30 aprilie 2024, ora 16:00.
DR-20 Investiții în sectorul zootehnic are că scop consolidarea orientării către piață și sporirea competitivității fermelor agricole atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, inclusiv creșterea concentrării pe cercetare, tehnologie și digitalizare; modernizarea sectorului prin stimularea și împărtășirea cunoștințelor, prin promovarea inovării și a digitalizării în agricultură în zonele rurale și prin încurajarea adoptării acestor măsuri. Suma disponibilă este de peste 220 de milioane de euro la nivel național.
Pe de altă parte, tinerii din Iași, inclusiv cei care au muncit în străinătate, pot deschide, la Iași, afaceri de succes cu fonduri europene.