Sanatate

Tipuri de alunițe imagini. Cum poți identifica rapid o tumoră malignă

Publicat: 26 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tipuri de alunițe imagini. Cum poți identifica rapid o tumoră malignă
O aluniță inofensivă poate crește în dimensiune

Pentru a identifica o formare periculoasă pe corpul tău este bine să știi ce tipuri de alunițe există după imagini. O aluniță este un nume de uz casnic care include toate tipurile de excrescențe pigmentate de pe piele. În medicină, se folosește un termen similar, nevus.

Nevusul poate fi dobândit sau poate fi congenital. Din punct de vedere vizual, ele pot fi foarte diferite una de cealaltă. Dar, în structura lor, sunt aproape întotdeauna la fel, este o zonă modificată a pielii formată prin acumularea de melanocite. Persoana obișnuită se întreabă, în general, ce tipuri de alunițe sunt dăunătoare pentru sănătatea noastră și de ce.

persoana care arata cu degetul spre o alunita de pe corpul unei persoane
Nevusul pigmentat gigant reprezintă o pată pigmentată congenitală de dimensiuni mari

Tipuri de alunițe imagini. Cele mai inofensive creșteri maligne

Lentigo este cel mai simplu și cel mai sigur tip de aluniță. Sunt alunițe mici, pigmentate, plate, de culoare uniformă. Lentiginele variază în mod obișnuit în culoare de la negru închis la maro deschis. Acestea pot fi ușor confundate cu pistruii, dar de obicei sunt mai închise la culoare. Alunițele de acest tip nu își schimbă culoarea sau forma. Nu presupun nici un pericol pentru proprietar.

Nevii dermici epidermici sunt de obicei niște alunițe plate, deși se pot ridica ușor deasupra suprafeței pielii. Culoarea variază de la maro deschis la negru și are o dimensiune cuprinsă între 1 milimetru și 1 centimetru. Nevii epidermo-dermici sunt localizați de obicei în zona inghinală, pe palmele mâinilor și pe tălpile picioarelor.

o alunita pe fruntea unei persoane
Nevi displastici au o formă neregulată și se ridică întotdeauna deasupra suprafeței pielii

Nevii intradermici au o formă convexă și ies proeminent pe piele. Suprafața poate fi netedă la atingere. Culoarea nevilor intradermici variază de la negru la culoarea pielii. Adesea, aceste alunițe sunt acoperite cu păr, ceea ce îl face pe proprietar să se simtă inconfortabil. Cu toate acestea, prezența părului inestetic poate fi considerată un semn bun. Adevărul este că  celulele maligne distrug în mod activ foliculii de păr. Dacă foliculii sunt în regulă, atunci nu sunteți în pericol de melanom.

Nevii dispastici și cei albaștri. Cât de periculoase pot fi aceste alunițe

Nevi displastici au o formă neregulată și se ridică întotdeauna deasupra suprafeței pielii. Marginea nevului este pufoasă, iar culoarea variază de la maro la roșu. Nevii displastici sunt cel mai adesea ereditari. De asemenea, acestea sunt capabile să atingă o dimensiune mare, de peste 1 centimetru.

Nevi albaștri sunt alunițe albastre și, uneori, maro. O astfel de aluniță are limite clare, iar dimensiunea poate ajunge până la 2 centimetri. Nevii albaștri se formează cel mai frecvent pe față, brațe, picioare și fese. Deosebit de periculos este nevus albastru celular. Această creștere este biologic activ și se poate dezvolta într-o tumoare malignă.

alunite pe gatul unei persoane
Nevii intradermici au o formă convexă și ies proeminent pe piele

Nevusul pigmentat gigant reprezintă o pată pigmentată congenitală de dimensiuni mari, uneori uriașe. Culoarea variază de la negru la maro. În general, un nev gigantic pigmentat are un aspect inestetic și este îndepărtat devreme. Toate alunițele enumerate mai sus, cu excepția primului tip, pot cauza probleme proprietarului lor.

Dacă tipurile de alunițe exact ca în imagini sunt supuse unui impact mecanic sau la radiații ultraviolete, există riscul apariției melanomului, o tumoră malignă. De asemenea, o aluniță inofensivă poate crește în dimensiune, își poate schimba culoarea sau poate durea fără un motiv aparent. În astfel de cazuri merită să consultați imediat un medic.

o alunita pe corpul unei persoane
Lentigo este cel mai simplu și cel mai sigur tip de aluniță
Adauga un comentariu