Stiri medicale

Spalarea toaletei poate elibera particule incarcate cu coronavirus

Publicat: 24 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spalarea toaletei poate elibera particule incarcate cu coronavirus
Toaleta elibereaza particule de coronavirus

Toaleta elibereaza particule de coronavirus. Spalarea toaletei poate elibera picaturi de aerosoli care contin bacterii si virusi – inclusiv coronavirus – care pot zabovi in aerul baii si pe suprafetele sale, asteptand ca o alta persoana sa inhaleze sau sa intre in contact cu ea.

Turbulenta cauzata de spalarea unei toalete poate raspandi atat bacterii cat si virusi precum SARS-CoV-2, coronavirusul responsabil de COVID-19. Cercetarile anterioare sugereaza ca virusul poate fi transmis prin aerosoli, in plus fata de tuse, iar Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) noteaza ca coronavirusurile de pe suprafete si obiecte „mor in mod natural in cateva ore pana la zile”, avertizand ca toaletele sunt printre acele suprafete si obiecte care sunt frecvent atinse si necesita dezinfectare de rutina.

Pentru a determina modul in care spalarea unei toalete ar putea facilita raspandirea virusilor si bacteriilor, cercetatorii de la Universitatea Yangzhou din China au creat modele computerizate pentru a simula modul in care o igienizare afecteaza fluxurile de apa si aer si, ulterior, un „nor” de picaturi de aerosoli. Acest lucru a fost realizat folosind ecuatiile Navier-Stokes, o ecuatie de fluid standard pe care NASA il descrie cum sunt legate viteza, presiunea, temperatura si densitatea unui fluid in miscare.

Toaleta elibereaza particule de coronavirus

Dezvoltate in Franta in secolul al XIX-lea, ecuatiile Navier-Stokes sunt complexe si tin cont de modul in care fluidele pot curge avand in vedere anumiti parametri, cum ar fi doua tipuri de toalete – unul cu o singura intrare pentru curatarea apei si alta care creeaza un flux rotativ. Apoi, echipa a incorporat un model care sa simuleze ce picaturi ar fi ejectate din vasul de toaleta in aer, bazandu-se pe cercetari anterioare care estimeaza modul in care picaturile de aerosoli sunt evacuate atunci cand o persoana tuseste.

S-a aratat ca aproape 60 la suta din particulele evacuate din vas s-au ridicat deasupra unui scaun de toaleta de la cele cu doua porturi de intrare, in mare parte datorita nivelului de viteza, care creeaza mai multe miscari de aerosoli. Pe toaletele cu o parte, s-a aratat ca, pe masura ce apa se varsa in vas dintr-o parte, loveste partea opusa si creeaza vartejuri care se misca in sus si in afara vasului aproape un metru (3 metri inaltime).

„Se poate prevedea ca viteza va fi si mai mare atunci cand o toaleta este folosita frecvent, cum ar fi in cazul unei toalete de familie sau al unei toalete publice care serveste o zona dens populata”, a declarat co-autorul Ji-Xiang Wang de la Universitatea Yangzhou, potrivit iflscience.com.

Solutia este simpla. Cercetatorii remarca faptul ca doar punerea capacului in timpul curgerii apei ar putea ajuta la ameliorarea raspandirii virusurilor si a aerosolilor care contin bacterii, concluzioneaza autorii in revista Physics of Fluids.

Adauga un comentariu