Eveniment-Social

Toată viața și-a dorit să facă ce îi place, însă și-ar fi riscat libertatea. Abia după pensionare, Ionela Varga s-a întors la adevărata ei dragoste: „Eram închisă, dacă făceam asta atunci” – FOTO

Publicat: 25 apr. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Toată viața și-a dorit să facă ce îi place însă și-ar fi riscat libertatea. Abia după pensionare Ionela Varga s-a întors la adevărata ei dragoste Eram închisă dacă făceam asta atunci - FOTO
Toată viața și-a dorit să facă ce îi place, însă împrejurimile nu au lăsat-o

Ionela Varga are frumoasa vârstă de 85 de ani și s-a întors la prima ei dragoste, pictura, abia după ce s-a pensionat. Toată viața a lucrat ca proiectant în Iași, însă cea mai mare suferință a ei era că nu poate să facă ceea ce îi place din cauza unor conjuncturi. Acum, este împlinită, sunt deja 31 de ani de când realizează, cu drag, icoane pictate pe sticlă. A expus în diverse galerii, iar multe dintre lucrările autoarei se găsesc în colecții private din România, dar și din străinătate.

O femeie din Iași s-a întors la adevărata dragoste abia după pensionare

Ionela Varga s-a născut în Draxeni, judeţul Vaslui, și-a început studiile în localitatea natală, urmând apoi, la Iași, Liceul Pedagogic, Liceul de Arte Plastice „Octav Băncilă” și Şcoala postliceală, domeniul Arhitectură, consacrându-se desenului tehnic şi proiectării.

Până la vârsta de 54 de ani, a lucrat ca proiectant în Iași, însă toată viața a trăit cu un gol în suflet, deoarece nu a avut voie să facă ceea ce îi place și ceea ce o împlinește sufletește. Își dorea să picteze icoane pe sticlă, însă acest lucru era interzis în perioada comunismului. Soțul Ionelei Varga a fost cunoscutul violoncelist Hugo Varga, prim-violoncelist la Opera Română de Stat din Iași.

„Am terminat Liceul de Arte Plastice «Octav Băncilă» din Iași, secțiunea pictură, după am făcut o școală postliceală de arhitectură și toată viața mea am lucrat numai la planșetă, la Institutul de Proiectări, secția arhitectură. În perioada comunismului, nu puteam picta icoane pentru că ne închidea, eram închisă, dacă făceam asta”, declară Ionela Varga.

Pictorița a donat 34 de lucrări Muzeului Etnografic al Moldovei

Abia după revoluție, după ce femeia a ieșit la pensie, a început să facă ceea ce îi place. Ionela Varga declară pentru cotidianul BZI că pictura pe sticlă este prima ei dragoste.

Face asta din anul 1993, iar până în prezent a expus în diverse galerii, muzee şi biserici, precum şi în alte instituții: Spitalul de Copii „Sf. Maria” Iași, Biblioteca Centrală „Mihai Eminescu” Iași, Muzeul Literaturii Române „Vasile Pogor”, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, Muzeul Etnografic al Moldovei, Complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași și Casa de Cultură „Mihail Sadoveanu” a Municipiului Paşcani. Multe din lucrările autoarei se găsesc în colecţii private din România, Italia, Franţa, Germania, Austria, Ungaria, Spania, Grecia, Canada, Statele Unite ale Americii.

„După revoluție, fiecare putea picta ce dorea, iar eu, în anul 1993, m-am pensionat, iar de atunci doar asta fac, pictură pe sticlă. După ce am ieșit la pensie, am scăpat, m-am eliberat și m-am întors la prima dragoste a mea, pictura. Mi-am găsit vocația în pictura pe sticlă, pe care o practicau, înainte, înaintașii noștri, iar noi, cei care am început să pictăm, ne-am inspirat de icoana veche pictată de către ei”, adaugă Ionela Varga.

Ionela Varga a îmbogățit patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei prin donarea a 34 de lucrări în tehnica ulei, acestea acoperind întreaga perioadă de creație artistică de până acum a domniei sale.

Astfel, Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, organizează expoziția „Donația de icoane pe sticlă Ionela Varga”, care poate fi vizitată în Sala „Petru Caraman” de la Palatul Culturii, în perioada 26 aprilie – 16 iunie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

Comentarii
  • Prostii !!! Nu inchidea pe nimeni daca pictai icoane !! Eu stiu cativa pictori care pictau icoane si biserici si nu au patit nimic !

Adauga un comentariu