Prima pagină » Culinar » Tocana de cartofi ardelenească – Rețetă tradițională, simplu de făcut

Tocana de cartofi ardelenească – Rețetă tradițională, simplu de făcut

02 sept. 2025, 09:08,
Redacția BZI în Culinar

Tocana de cartofi ardelenească este unul dintre cele mai iubite preparate tradiționale, simplă, sățioasă și plină de arome, de aceea, merită cu siguranță încercată măcar o singură dată.

Rețeta păstrează aroma autentică a bucătăriei ardelenești și poate fi pregătită atât în zilele obișnuite, cât și la ocazii speciale, fiind mereu o alegere gustoasă.

Rețeta pentru tocana de cartofi ardelenească

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 kg de cartofi, de 2 cepe mari, de 2 morcovi, de 1 ardei gras, de 1 lingură de pastă de roșii, de 1 frunză de dafin, de sare, piper, boia dulce și de puțin ulei. În unele gospodării se mai adaugă și câteva bucăți de cârnați afumați sau carne de porc, pentru mai mult gust, dar varianta de post este la fel de apreciată.

Modul de preparare este simplu și nu necesită tehnici complicate. Începe prin a căli ceapa tocată mărunt împreună cu morcovul și ardeiul în câteva linguri de ulei. Când legumele s-au înmuiat, se adaugă pasta de roșii și boiaua dulce, care vor da culoare și gust plin preparatului.

Cartofii curățați și tăiați cuburi se pun în oală, apoi se completează cu apă caldă, astfel încât să se acopere toate ingredientele. Adaugă și frunza de dafin, sare și piper după gust, apoi lasă tocana să fiarbă la foc mic până când cartofii devin fragezi și zeama capătă consistența unui sos grosuț.

Un secret pentru o tocăniță reușită este să alegi cartofi care fierb ușor, dar nu se sfărâmă complet, pentru a păstra o textură plăcută. De asemenea, boiaua de calitate și ceapa bine călită dau acea dulceață specifică bucătăriei ardelenești.

La final, tocana se servește fierbinte, alături de murături, ardei iuți sau o felie de pâine de casă prospăt scoasă din cuptor.

Altă rețetă delicioasă, cu carne de porc

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de carne de porc, de 2 cepe, de 1 ardei capia roșu, de 6-7 cartofi medii, de 2 morcovi, de 12 lingurițe de pastă de tomate și de 50 ml de apă, de boia dulce, sare, piper, ulei și de pătrunjel verde, toate după gust.

Începe prin a curăța și spăla legumele, apoi taie ceapa și ardeiul cât se poate de mărunt, morcovii în rondele, iar cartofii în cuburi de o mărime potrivită. Într-o oală încăpătoare, pune lingurițele de ulei și începe să călești ceapa.

Peste ceapă adaugă și morcovii și ardeiul, iar când acestea s-au înmuiat, adaugă și boiaua și amestecă bine. După 2-3 minute, adaugă și carnea tăiată în cuburi.

Amestecă totul foarte bine și lasă să fiarbă pentru aproximativ 30 de minute cu capac. După acest timp, adaugă pasta de tomate amestecată cu apă și cartofii. Amestecă din nou foarte bine și lasă totul să fiarbă până în momentul în care cartofii sunt fierți.

La final, adaugă condimentele menționate după gust. În unele gospodării, se adaugă și cimbru pentru un plus de aromă, iar în altele se preferă să se pună mai multă pastă de roșii, pentru a obține o zeamă mai roșiatică.

Tocana de cartofi ardelenească este un preparat simplu, dar foarte gustos, ce merită cu siguranță încercat măcar o singură dată pentru savoarea sa.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2025
20 decembrie 2025