Care sunt cei mai mari proprietari de terenuri din lume? Într-o lume în care o minoritate de oameni deţine o majoritate de monetar, vom prezenta în rândurile care urmează, pe cei mai mari proprietari de pământuri din lume. Deşi poate averea lor nu este una considerabilă, din punct de vedere al pământurilor, aceştia ocupa porţiuni importante de terenuri. Cei mai mulţi din acest top sunt, aşa cum probabil este de aşteptat, activi în domeniul agriculturii
10. Ancleto Angelini – 1.6 milioane de hectare
Cel mai mare proprietar de terenuri din America de sud, Ancleto Angelini, deţine plantaţii în Argentina, Brazilia, Chile, dar şi în alte zone. Acesta a murit în 2007, iar afacerile au fost preluate de moştenitori. Averea pe care o deţine familia lui se aproape de suma de 7 miliarde de dolari americani. Ca un fapt inedit, dacă găseşti un fruct în supermarketurile din România pe care scrie ”importat” din Chile, şansele ca fructul să fie produs pe teritoriul lui sunt uriaşe.
9 Jeremy Bayard 3.28 milioane de hectare
Jeremy Bayard deţine una dintre cele mai mari companii de lactate din lume. Este un influent om de afaceri din Australia. Pentru acest tip de afacere a avut nevoie de mult teren. Nu este o treabă uşoară să ai mii, zeci de mii de fermieri în subordine.A început afacerea de la zero şi a reuşit într-un domeniu cu un marketing competitiv.
8. Brett Blungy – 3.4 milioane de hectare
Povestea lui Brett Blungy poate fi un film de succes. Acest este unul dintre cei mai bogaţi australieni. Şi-a făcut singur averea, copilărind într-o mică fermă din Australia. Ca fapt divers, primul său ”business” a fost vândutul ciupercilor. Împreună cu sora lui, culegeau ciuperci din pădure şi le vindea la 5 cenţi per kilogram. Între timp, şi-a dezvoltat afacerea care valorează 1.3 miliarde de dolari. Pe lângă agricultură, acesta se ocupa şi de alte domenii. Deţine un magazin de modă care are peste 200 de magazine deschise în Australia şi alte câteva sute în întreaga lume. Recent, a cumpărat un teren pe care să îşi crească animalele cu suma de 77 de milioane de dolari australieni.
7. David Brook 3.5 milioane de hectare
Da, topul este unul interesant pentru că majoritatea acestuia este completat de oameni care locuiesc în Australia. Familia acestuia deţine foarte mult pământ în regiunea din sudul Australiei. Deşi pământul nu este unul extrem de valoros, ţinând cont că este în mare parte arid, acesta este la fel de mare ca Tawian. David Brook a copilărit într-o localitate cu doar 34 de locuitori şi este un activist politic, având şi campanii umanitare. Este o legendă locală şi deşi nu este cel mai bogat om, acesta este văzut că un erou în comunitate.
6. Guy Hands 5.7 milioane de hectare
Nu este o glumă despre un ”mainile unui tip” (aluzie la numele lui nr. guy hands trans. engleza= mâinile tipului), chiar aşa este numele unuia dintre cei mai mari proprietari de terenuri din lume. Grupul pe care l-a construit se ocupă cu producţia de carne de vită. Este cel mai mare din Australia cu peste 300. 000 de capete de bovine. Dacă mănânci o friptură suculenta de vită în Australia, sau în Asia, şansele să mănânci carne din fermă lui sunt uriaşe.
5. Familia Machlanchlan 5.75 milioane de hectare
Un loc special în clasament îl ocupa familia Machlanchlan din SUA. Este cel mai mare producător de blănuri de oaie din lume, şi de produse din oaie. Oile familiei ocupa o porţiune uriaşă de pământ. Istoria familiei începe încă din 1888, iar ca un fapt interesant, este de menţionat că afacerea a rămas tot în familie. În timp ce multe persoane s-au pierdut în negura timpului, vânzându-şi afacerile de familie, familia Machlanchlan, şi le-a păstrat şi au reuşit chiar să le conserve şi să le facă din ce în ce mai prospere.
4. Joe Lewis 7 milioane de hectare
Vorbim tot de un australian şi tot de agricultură. Acesta este un ”lord” al domeniului agricol. Crescut în Londra unde a lucrat şi într-un restaurant, Joe Lewis devine un prosper om de afaceri deţinând peste 200 de companii în zeci de ţări. Se afla în topul miliardarilor lumii pe poziţia 388.
3. Gina Rinehart 12 milioane de hectare
Surpriză? Nu… sau poate da?! Pe locul trei în clasamentul întocmit se situează o femeie. Gin Rinehart, o australiancă deţine 12 milioane de hectare. Mai puţin specific topului este faptul că pământul deţinut de aceasta este folosit în minerit, nicidecum în agricultură. Aceasta a moştenit averea de la părinţi şi a continuat, cu afacerile din minerit, într-o manieră spectaculoasă. Este cea mai bogată femeie din Australia şi una dintre cele mai bogate din lume.
2. Nativii locuitori din Nunavut 35 milioane de hectare
Topul clasamentului este completat de nativii din comunitatea Nunavut din nordul Canadei. Aceştia reprezintă o cultură mai veche a băştinaşilor din America şi, datorită Canadei care în 1993 a aplicat legea prin care renunţă la orice pretenţie asupra teritorilor lor, au devenit unii dintre cei mai mari proprietari de terenuri din lume. Aceştia reprezintă un exemplu de cultură şi sunt printre puţinii băştinaşi din America ce şi-au păstrat aproape neatinse tradiţiile stramasesti.
1. Biserica Catolică 71.6 milioane de hectare
Dacă numărul trei sau doi nu au reprezentat o surpriză, asta sigur o va reprezenta. Aţi citit bine, Biserica Catolică este cel mai mare proprietar de terenuri din lume. Au o suprafaţă mai mare decât Franţa şi nu se poate mândri cu prea multă ‘austeritate’. Pe lângă miile de mituri legate de Vatican, de unul suntem siguri: Biserica Catolică este cea mai bogată biserica din lume. Acest lucru se datorează faptului că orice biserică catolică construită pe orice teritoriu din orice ţară, se afla în proprietatea Vaticanului. Pe lângă bisericile care deţin pământuri aferente, mănăstirile catolice au terenuri mari în toată lumea.
Topul celor mai mari proprietari de terenuri din lume este inchis de Biserica Catolică