O curte plină de flori este, cu siguranţă, dorinţa oricui locuieşte la casă. Ca să fie cât mai frumoase, nu e suficient doar să alegi bine solul şi să le uzi. Ai nevoie şi de îngrăşământ de calitate. Renunţă la cele din comerţ. Sunt, de fapt, nişte substanţe chimice. Dezavantajul utilizării lor este că, odată utilizate, plantele încep să devină dependente de ele. Uite cum să pregăteşti îngrăşăminte naturale pentru trandafiri și înflorire cât mai abundentă.
Bineînţeles, îngrăşămintele din comerţ sunt extrem de uşor de folosit. Plantele însă se obişnuiesc şi fără ele parcă nu se mai dezvoltă bine şi nici nu mai înfloresc. Nu e bine să le „înveţi” aşa. Nu doar că vei cheltui mai mulţi bani, dar se vor şi ofili când nu vei avea timp să le fertilizezi. Ideal este să foloseşti îngrăşăminte naturale pentru flori. Descoperă 3 dintre cele mai uzuale în acest material.
Rolul îngrăşămintelor este de a stimula dezvoltarea rădăcinilor, tulpinilor, frunzelor şi florilor unei plante. Conferă un stimul de dezvoltare şi creştere. Spre exemplu, dacă ai un trandafir care nu mai creşte absolut deloc şi care, de 1-2 ani nu mai înfloreşte, cu siguranţă îi trebuie îngrăşământ. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul unei orhidei. Dacă are rădăcini puţine, înainte de a o fertiliza pentru a înflori, stimuleaz-o ca să dezvolte rădăcini cât mai multe.
Zaţul de cafea este foarte eficient pentru a fertiliza solul în care sunt plantaţi trandafirii. Trebuie să-l pui pe un ziar, ca să se usuce complet, după care să-l presori uşor de jur împrejurul tulpinei, pe sol. Plantele de exterior, în general, printre care şi trandafirii, trebuie fertilizate cam de 4 ori pe an cu zat de cafea.
El este un excelent mod de a îmbogăţi solul cu: minerale, fosfor, potasiu şi azot. Atenţie însă: atrage râmele.
Poate că, la început, nu miroase deloc plăcut, dar are un maxim de eficiență când e folosit drept îngrăşământ natural. Ca să îl foloseşti pentru trandafiri, mai întâi amesteci o lopată de bălegar cu o găleată de apă. Apoi laşi deoparte în jur de 3 săptămâni. După aceea diluează cu apă, în raport de 1:20 şi udă trandafirii.
Dacă vrei să economiseşti timp, pur şi simplu, împrăştie puţin bălegar printre trandafiri. Ideal este bălegarul din grajdurile de cai.
În orice bucătărie se adună o mulţime de resturi în coşul de gunoi. Decât să le arunci, mai bine le aduni şi faci compost din ele. Nu trebuie decât să delimitezi o zonă din grădină, unde să aduni cojile de cartofi crude, cojile de ou, resturile de fructe şi legume, frunzele verzi şi uscate. Resturile se pun, efectiv, unele peste altele. După câteva luni, ele se macerează şi se descompun. De acolo poţi lua cu lopată şi pune de jur împrejurul trandafirilor.
Găinațul de pasăre face şi el parte din categoria îngrăşăminte naturale pentru trandafiri. Mare atenţie, întrucât el nu se foloseşte decât după ce a putrezit în prealabil. Pentru fiecare tufă de trandafir e suficientă o cantitate de 100 gr, maxim 200 gr. În plus, nu va arăta nici inestetic, pentru că, la următoarea udare, va intra cu totul în pământ.
De asemenea, nu uita nici de clasicul bicarbonat de sodiu. Acesta neutralizează aciditatea solului și favorizează dezvoltarea frumoasă a plantelor.
Dacă vrei, totuşi, să apelezi şi la îngrăşămintele din comerţ, uite câteva reguli: