WoW!

Top 5 îngrăşăminte naturale pentru trandafiri. Înflorire abundentă

Publicat: 06 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Top 5 îngrăşăminte naturale pentru trandafiri. Înflorire abundentă
Compostul trebuie depozitat cât mai departe de curte sau casă, întrucât poate mirosi foarte urât

O curte plină de flori este, cu siguranţă, dorinţa oricui locuieşte la casă. Ca să fie cât mai frumoase, nu e suficient doar să alegi bine solul şi să le uzi. Ai nevoie şi de îngrăşământ de calitate. Renunţă la cele din comerţ. Sunt, de fapt, nişte substanţe chimice. Dezavantajul utilizării lor este că, odată utilizate, plantele încep să devină dependente de ele. Uite cum să pregăteşti îngrăşăminte naturale pentru trandafiri și înflorire cât mai abundentă.

Bineînţeles, îngrăşămintele din comerţ sunt extrem de uşor de folosit. Plantele însă se obişnuiesc şi fără ele parcă nu se mai dezvoltă bine şi nici nu mai înfloresc. Nu e bine să le „înveţi” aşa. Nu doar că vei cheltui mai mulţi bani, dar se vor şi ofili când nu vei avea timp să le fertilizezi. Ideal este să foloseşti îngrăşăminte naturale pentru flori. Descoperă 3 dintre cele mai uzuale în acest material.

Îngrăşăminte naturale pentru trandafiri și înflorire abundentă

Rolul îngrăşămintelor este de a stimula dezvoltarea rădăcinilor, tulpinilor, frunzelor şi florilor unei plante. Conferă un stimul de dezvoltare şi creştere. Spre exemplu, dacă ai un trandafir care nu mai creşte absolut deloc şi care, de 1-2 ani nu mai înfloreşte, cu siguranţă îi trebuie îngrăşământ. Aceeaşi regulă este valabilă şi în cazul unei orhidei. Dacă are rădăcini puţine, înainte de a o fertiliza pentru a înflori, stimuleaz-o ca să dezvolte rădăcini cât mai multe.

Fertilizator pentru trandafiri – Zaţul de cafea

Zaţul de cafea este foarte eficient pentru a fertiliza solul în care sunt plantaţi trandafirii. Trebuie să-l pui pe un ziar, ca să se usuce complet, după care să-l presori uşor de jur împrejurul tulpinei, pe sol. Plantele de exterior, în general, printre care şi trandafirii, trebuie fertilizate cam de 4 ori pe an cu zat de cafea.
El este un excelent mod de a îmbogăţi solul cu: minerale, fosfor, potasiu şi azot. Atenţie însă: atrage râmele.

Bălegar de grajd

Poate că, la început, nu miroase deloc plăcut, dar are un maxim de eficiență când e folosit drept îngrăşământ natural. Ca să îl foloseşti pentru trandafiri, mai întâi amesteci o lopată de bălegar cu o găleată de apă. Apoi laşi deoparte în jur de 3 săptămâni. După aceea diluează cu apă, în raport de 1:20 şi udă trandafirii.
Dacă vrei să economiseşti timp, pur şi simplu, împrăştie puţin bălegar printre trandafiri. Ideal este bălegarul din grajdurile de cai.

Compost

În orice bucătărie se adună o mulţime de resturi în coşul de gunoi. Decât să le arunci, mai bine le aduni şi faci compost din ele. Nu trebuie decât să delimitezi o zonă din grădină, unde să aduni cojile de cartofi crude, cojile de ou, resturile de fructe şi legume, frunzele verzi şi uscate. Resturile se pun, efectiv, unele peste altele. După câteva luni, ele se macerează şi se descompun. De acolo poţi lua cu lopată şi pune de jur împrejurul trandafirilor.

Gunoi de pasăre

Găinațul de pasăre face şi el parte din categoria îngrăşăminte naturale pentru trandafiri. Mare atenţie, întrucât el nu se foloseşte decât după ce a putrezit în prealabil. Pentru fiecare tufă de trandafir e suficientă o cantitate de 100 gr, maxim 200 gr. În plus, nu va arăta nici inestetic, pentru că, la următoarea udare, va intra cu totul în pământ.

De asemenea, nu uita nici de clasicul bicarbonat de sodiu. Acesta neutralizează aciditatea solului și favorizează dezvoltarea frumoasă a plantelor.

Sfaturi pentru grădinari

Dacă vrei, totuşi, să apelezi şi la îngrăşămintele din comerţ, uite câteva reguli:

  • orice sol trebuie să aibă un adaos de îngrăşăminte organice şi minerale;
  • fiecare plantă are nevoie de îngrăşământ în funcţie de etapa în care se află;
  • plantele perene nu se fertilizează la începutul toamnei, pentru a avea timp să se pregătească de repausul din sezonul rece. Dacă le fertilizezi, ele vor creşte, în loc să se concentreze pe a-şi dezvolta rădăcinile şi pe a-şi creşte imunitatea;
  • regula este ca ultimul fetilizant să fie aplicat cu cel mult 8 săptămâni înainte de venirea sezonului rece;
  • unui butaș nu i se pune îngrășământ. Dacă îl iei din comerț, el oricum are în pachet inclus și îngrășământul;
  • azotul este bun pentru creşterea tulpinii şi a frunzelor;
  • potasiul este eficient când e vorba despre dezvoltarea rădăcinilor;
  • fosfatul e bun la un surplus de energie;
  • magneziul stimulează fotosinteza;
  • sulful este eficient pentru dezvoltarea vitaminelor şi compuşilor organici, datorită cărora plantele cresc;
  • calciul dă rezistență plantelor.
Adauga un comentariu