Prima pagină » Sanatate » Tot ce trebuie să știi despre angina pultacee. Poze, simptome, cauze și tratamente eficiente

Tot ce trebuie să știi despre angina pultacee. Poze, simptome, cauze și tratamente eficiente

06 dec. 2024, 15:19,
în Sanatate

Angina pultacee, cunoscută și sub denumirea de amigdalită acută pultacee, este o inflamație severă a amigdalelor cauzată, de obicei, de o infecție bacteriană. Această afecțiune este frecvent întâlnită și se manifestă prin simptome care afectează considerabil starea de bine, necesitând tratament prompt pentru a preveni complicațiile.

Această formă severă de amigdalită poate afecta considerabil starea generală de sănătate și calitatea vieții, astfel că are nevoie de un tratament prompt și adecvat. Fiind o afecțiune comună, dar cu potențiale complicații dacă nu este tratată corect, este esențial să cunoști simptomele, cauzele și opțiunile de tratament disponibile.

Angina pultacee, simptome și cauze

Angina pultacee se manifestă printr-un tablou clinic clar, care implică simptome locale și generale. Durerea severă în gât este unul dintre cele mai comune simptome, de obicei intensificându-se în timpul înghițirii. Amigdale inflamate și acoperite de puroi, febra mare, ganglioni limfatici umflați și mirosul neplăcut sunt cauzate de acumularea bacteriilor. De asemenea, inflamația severă a amigdalelor poate îngreuna consumul de alimente sau lichide, iar slăbiciunea, oboseala și durerile musculare sunt frecvente în cazul unei infecții acute. În cazuri grave, angina pultacee poate provoca complicații, cum ar fi abcese periamigdaliene, dificultăți respiratorii sau infecții sistemice.

Inflamația este cauzată, de obicei, de o infecție bacteriană, cele mai frecvente fiind Streptococcus pyogenes, un microb din grupul A de streptococi beta-hemolitici. În cazuri mai rare, alte tipuri de bacterii pot cauza această afecțiune. Printre factorii favorizanți se numără imunitatea scăzută, expunerea la medii aglomerate sau răcelile frecvente. Infecțiile virale pot slăbi mucoasa gâtului, facilitând colonizarea bacteriană, iar dacă sunt tratate necorespunzător, pot evolua către angină pultacee.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul acestei afecțiuni este realizat de un specialist pe baza simptomelor clinice și a testelor specifice. Astfel, medicul analizează gâtul pentru a observa mărirea amigdalelor, prezența depozitelor de puroi și inflamația ganglionilor limfatici. În ceea ce privește testul rapid pentru streptococ, este simplu și rapid în identificarea prezenței Streptococcus pyogenes. Exudatul faringian, pe de altă parte, este o probă prelevată din gât și trimisă la laborator pentru o cultură bacteriană.

Tratamentul anginei pultacee include măsuri medicamentoase, iar în unele cazuri, remediile naturiste pot fi folosite ca adjuvanți. Amoxicilina sau penicilina sunt prescrise pentru a combate infecția streptococică. În cazul unei alergii, se pot utiliza macrolide, iar paracetamolul sau ibuprofenul ajută la reducerea febrei și ameliorarea durerilor. Pe lângă tratamentul medical, există câteva remedii naturiste care pot grăbi vindecarea și pot calma simptomele. Astfel, poți dizolva o linguriță de sare în 250 de mililitri de apă caldă pentru a face o gargară de 2-3 ori pe zi. Aceasta ajută la reducerea inflamației și la eliminarea bacteriilor.

Mierea are proprietăți antimicrobiene, iar lămâia contribuie la calmarea durerii, astfel că într-o băutură, ceaiul de salvie, ce este un bun antiseptic, pot ajuta la calmarea durerii. Prepară un ceai concentrat și folosește-l pentru gargară sau consum. În plus, poți adăuga câteva picături de ulei de eucalipt sau mentă în apă fierbinte pentru a inhala aburul. Acest remediu ajută la calmarea inflamației și deschiderea căilor respiratorii. Angina pultacee este o afecțiune care necesită tratament prompt pentru a preveni complicațiile și a grăbi vindecarea și pot ameliora disconfortul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`