Magazin

Tot mai mulți șoferi optează pentru o asigurare auto facultativă. Află de ce

Publicat: 26 sept. 2022
Tot mai mulți șoferi optează pentru o asigurare auto facultativă. Află de ce

În timp ce asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este obligatorie și trebuie plătită de către toți soferii pentru a putea circula în legalitate, asigurarea CASCO este opțională pentru aceștia. Află în continuare care sunt motivele pentru care românii optează și pentru asigurarea CASCO.

Care este diferența dintre o asigurare RCA și o asigurare CASCO

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA) reprezintă un contract încheiat între proprietarul unui autovehicul, fie el persoană fizică sau juridică, și o societate autorizată de asigurări. În baza acestui contract, societatea de asigurări care emite polița de asigurare RCA, are datoria de a plăti despăgubiri terților prejudiciați într-un accident cauzat de autovehiculul pentru care a fost încheiată polița de asigurare în prealabil. Despăgubirile se plătesc atât pentru daune materiale, de vătămare sau deces, cât și pentru daune morale.

Spre deosebire de asigurarea RCA care este obligatorie, asigurarea CASCO a cărei denumire vine din cuvintele “casualty” și “collision” este una opțională și oferă protecție asupra propriului vehicul.

Prețul unei asigurări opționale este mai mare decât cel pe care îl plătești pentru o asigurare obligatorie, însă poți să folosești un calculator asigurare auto online pentru a estima prețul poliței de asigurare, chiar și în situația în care nu ai domiciliul pe teritoriul României.

De ce optează șoferii pentru asigurarea CASCO

Asigurarea CASCO acoperă daunele suferite de mașina ta, indiferent dacă accidentul a fost cauzat de tine sau de către o altă persoană din trafic. Totodată, asigurarea facultativă acoperă și daunele provocate de incendii, fenomene meteo, sau vandalism.

În funcție de asigurarea auto aleasă, șoferii pot fi despăgubiți integral sau parțial și în cazul unui furt. De asemenea, există posibilitatea unei despăgubiri chiar și în situația în care mașina ta a fost condusă de un alt șofer atunci când a fost avariată.

O astfel de poliță CASCO acoperă un număr destul de mare de daune, însă este valabilă numai pe teritoriul României. Dacă ești un român stabilit în Olanda sau Belgia, de exemplu, poți să apelezi la o societate de asigurări care te poate ajuta cu o asigurare avantajoasă valabilă pe teritoriul respectiv.

Asigurarea auto trebuie să fie o prioritate pentru orice șofer responsabil. Astfel, pe lângă asigurarea RCA care este obligatorie, dacă îți dorești să ai un nivel de siguranță mai ridicat în trafic și să eviți costurile financiare suplimentare cauzate de un posibil accident, poți opta și pentru o asigurare auto facultativă.
Comentarii
  • Ce nu se spune in mod intentionat, este faptul ca o astfel de poliță CASCO se face doar masinilor cu o vechime de maxim 10 ani. Cele mai vechi de 10 ani nu beneficiaza de CASCO.

Adauga un comentariu