Prima pagină » Actualitate » Tot mai mulți ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului din Ucraina

Tot mai mulți ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului din Ucraina

19 oct. 2022, 16:45,
în Actualitate

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a declarat miercuri, 19 octombrie 2022, că de la începutul războiului din Ucraina, 4600 de ucraineni au reușit să se angajeze în companiile românești. În ultimele 24 de ore, 49 de ucraineni au fost angajate în România.

Ucrainenii se pot angaja fără avizul de angajare prevăzut de legislația românească, în cazul în care au intrat legal pe teritoriul României și nu au nevoie de protecție din partea statului. În aceste condiții, ucrainenii nu pot ocupa funcții pentru care deținerea cetățeniei române este un criteriu obligatoriu.

Tot mai mulți ucraineni s-au angajat în România

Ministrul Muncii a oferit date conform cărora, peste 1.200 de persoane s-au angajat în industria prelucrătoare românească și peste 800 s-au angajat la firme de construcții. Peste 1500 de refugiați și-au găsit un post de muncă în București.

„În această dimineaţă sunt înregistrate 6.231 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 4.636 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul. Deci, numărul de contracte care au data de început 24 februarie 2022 sau mai recentă a crescut cu 49 faţă de ziua de ieri”, a afirmat ministrul Marius Budăi.

În august, dintre cei 4.287 de ucraineni angajați, 1.154 au fost înregistrați că lucrează în industria prelucrătoare, 607 în construcţii, 508 în hoteluri şi restaurante, iar 414 în comerţ. Mai mult de un sfert dintre ucraineni, 1.278, au optat pentru locuri de muncă în municipiul Bucureşti, 428 în judeţul Bistriţa Năsăud, 276 în judeţul Timiş, 241 în judeţul Arad şi 214 în judeţul Maramureş.

Totodată, cetățenilor ucraineni li se poate prelungi dreptul de ședere temporară, dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidență a salariaților. Aceștia ar trebui să aibă salariul de bază minim brut pe țară.

Câți ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului

La începutul lunii martie a anului curent, au fost înregistrate 279 de angajări cu contract de muncă. Cele mai multe au fost în domeniul de producție de cabluri auto și servicii.

„În 8 martie am dat acea ordonanţă de urgenţă, practic pot lucra fără niciun fel de probleme. A crescut de când a început războiul până acum numărul de contracte ale cetăţenilor ucraineni în România cu 279, astăzi, la zi, 48 dintre ei fiind angajaţi chiar prin agenţiile judeţene de ocupare a forşei de muncă, restul prin relaţii directe angajator-angajat, dar cu contracte de muncă înregistrate”, a afirmat ministrul Muncii, Marius Budăi.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, guvernul României a oferit suport și sprijin pentru cetățenii ucraineni. ANOFM a oferit servicii de profilare, consiliere și îndrumare, pliante cu informații privind condițiile de angajare pentru persoanele care au vrut să se angajeze. Cetățenii ucraineni se pot angaja pe teritoriul României în baza declarației pe propria răspundere care va fi transmisă angajatorului român. Astfel, cetățenii ucraineni își asumă că vor îndeplini condițiile de pregătire profesională și că nu au antecedente penale care nu se potrivesc cu activitatea pe care urmează să o desfășoare în România.

La Târgul de locuri de muncă din Iași care s-a organizat în septembrie, niciun ucrainean nu s-a angajat. Autoritățile spun că există o problemă de comunicare dintre cetățenii ucraineni și angajatori, pe motiv că nu cunosc limba engleză sau română.

„Noi am fost parteneri la târgul organizat de curând pentru cetățenii ucraineni. Nu s-a angajat niciun cetățean, chiar dacă angajatorii din HoReCa și comerț au nevoie de oameni. Cetățenii ucraineni nu cunosc limba română sau engleză, de aceea nu pot să comunice, având nevoie de un translator”, a menționat Adriana Sirghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.

În Iași, în decursul acestui an, s-au angajat doar 17 ucraineni, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Locurilor de Muncă (AJOFM). Aceste persoane lucrează fie în hoteluri și restaurante, fie lucrează ca analist, operator și coafeză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`