Business în România

Toți românii care au apartamente vor plăti mai mulți bani pentru asta! Anunțul a fost făcut

Publicat: 23 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Toți românii care au apartamente vor plăti mai mulți bani pentru asta Anunțul a fost făcut
Toți românii care au apartamente vor plăti mai mulți bani pentru asta

Este o decizie de ultimă oră pentru toți românii care au apartamente și care vor plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie PAD. Totul depinde de ceea ce Autoritatea de Supraveghere Financiară decide.

PAD este asigurarea obligatorie pe care fiecare român trebuie să o aibă. La nivel de acționariat se discută despre o scumpire cauzată de catastrofele din întreaga lume.

Românii care au apartamente ar putea plăti mai mult pentru asigurare

Românii care au apartamente ar putea plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie, începând cu anul 2025. Este foarte probabil ca anul viitor asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor (PAD) să devină mai costisitoare, deoarece Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), instituția care o gestionează, se confruntă cu pierderi în contextul creșterii numărului de catastrofe la nivel global. În raportul său de solvabilitate, PAID subliniază o posibilă „insuficiență” a primei de asigurare actuale.

Raportul PAID pe 2023 confirmă această tendință și anticipează un 2024 cu pierderi potențiale. În contextul modificărilor legislative care permit ajustarea primelor, este posibil ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să decidă, pe parcursul anului viitor, majorarea costului asigurării obligatorii împotriva dezastrelor, o cerință aproape sigură din partea acționarilor PAID. În prezent, costul poliței este de 130 de lei pentru locuințele construite din materiale moderne și 50 de lei pentru cele din chirpici, cu acoperiri maxime de 100.000 de lei și, respectiv, 50.000 de lei.

Concret, conform datelor furnizate de PAID, în 2022 rata combinată a daunei era sub 83%, în timp ce în 2023 a depășit 109%. Aceasta indică faptul că, dacă în 2022 PAID păstra 17 lei din fiecare 100 de lei încasați, în 2023 a cheltuit 109 lei pentru fiecare 100 de lei încasați, rezultând o pierdere de 9 lei. Rata combinată a daunei este un indicator calculat prin raportarea totalului „ieșirilor” – incluzând daunele (parțial și rezervele) și cheltuielile administrative și de distribuție – la totalul „intrărilor”, adică Primele Brute Câștigate, conform economica.net.

ASF ar putea fi de acord cu majorarea asigurării obligatorii

Decizia finală va depinde de acționarii PAID. Dacă aceștia acceptă să suporte pierderile anticipate pentru acest an, majorarea prețului ar putea fi evitată. Totuși, dacă acționarii solicită ASF o creștere de preț și o argumentează adecvat, este foarte posibil să plătim mai mult pentru polița PAD. Modificările legislative de la sfârșitul anului trecut permit ASF să ajusteze prețul, care anterior era fixat prin lege. Noua prevedere stipulează: „Suma asigurată obligatoriu și prima obligatorie aferentă pot fi modificate prin reglementări emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiară; în acest caz, pentru contractele multianuale, suma asigurată obligatoriu și prima de asigurare aferentă se reactualizează la data aniversării anuale.”

PAID are 12 acționari din sectorul asigurărilor, însă doar șapte dintre aceștia sunt activi pe piață, restul fiind în faliment. Aceasta înseamnă că aceștia încasează dividende, dar nu ar putea participa la o eventuală majorare de capital. Acționarii activi ai PAID includ Groupama (liderul pieței asigurărilor și principalul pilon în PAID), Allianz Țiriac, Generali, Signal Iduna (care a preluat participația Ergo, venită de la fosta Credit Europe Asigurări), ABC Asigurări (o companie mică cu diverse probleme, specializată în asigurări de garanții), Uniqa și Grawe. În concluzie, dacă ASF este de acord, și e puțin probabil să nu fie, românii care au apartamente ar putea plăti mai mulți bani.

 

 

Comentarii
Adauga un comentariu