Prima pagină » Sanatate » Totul despre turmeric: Beneficii și contraindicații

Totul despre turmeric: Beneficii și contraindicații

03 nov. 2021, 10:47,
în Sanatate

Turmericul este unul dintre cele mai importante condimente folosite în bucătăria asiatică, dar și în cea orientală. Utilizat încă de acum 4000 de ani, în India, acesta are numeroase beneficii pentru sănătate.

Dincolo de savoarea unică și de culoarea galben-aurie, pe care o dă preparatelor culinare, turmericul este folosit atât în medicină, cât și în industria cosmetică sau textilă. Este utilizat sub formă de tincturi sau ceaiuri, pentru completarea tratamentului în cazul unor afecțiuni, precum: artrita reumatoidă, conjunctivita, infecțiile urinare, tulburările digestive și de menstruație. De asemenea, turmericul este extrem de iubit și de industria cosmetică. Poate fi găsit în diverse creme, măști de față, uleiuri pentru corp și chiar parfumuri. În industria alimentară, dar și în cea textilă, este considerat un foarte bun colorant.

Ce este turmericul?

Turmericul este un condiment sub formă de pulbere portocaliu-gălbuie. Gustul acestuia este ușor amărui și piperat, iar mirosul aromat se aseamănă cu cel de ghimbir. Renumit pentru beneficiile sale pentru sănătate, în special pentru proprietățile sale inflamatorii, turmericul este un condiment, care a devenit din ce în ce mai popular.

Cultivat pe scară largă la tropice, turmericul este rădăcina unei plante cu flori (Zardiceaf, plantă din familia Zingiberaceae). Rădăcina se fierbe 30-40 de minute, apoi se usucă într-un cuptor fierbinte. Se pisează și așa se obține turmericul.

O singură lingură de pudră de turmeric măcinat conține aproximativ: 29 kcal/123 KJ, 9 g proteine, 4 g carbohidrați, 1g fibre, 3 g grăsime, 196 mg potasiu, 7 mg fier.

Turmeric: Cele mai importante cinci beneficii pentru sănătate

Turmericul are proprietăți protectoare, poate ajuta la ameliorarea artritei, susține funcția cognitivă, reduce riscul de boli cardiovasculare și susține sistemul imunitar.

Conține compuși bioactivi cu proprietăți protectoare

Datorită componentului activ numit curcumină, turmericul ajută organismul să lupte împotriva procesului de oxidare a celulelor. În timp, acest proces poate duce la inflamație cronică și la boli de inimă, diabet și chiar cancer.

Poate ajuta la ameliorarea artritei

Potrivit unor studii, s-a demonstrat că proprietățile antiinflamatoare ale turmericului sunt asemănătoare cu cele ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. Astfel, utilizarea turmericului ajută persoanele care suferă de artrită să o amelioreze.

Susține funcția cognitivă

Un alt ingredient activ al turmericului este turmeronul. Deși nu se cunosc foarte multe informații despre acest ingredient, studiile sugerează că ar putea fi util în cazul unor afecțiuni precum accidentul vascular cerebral și boala Alzheimer. Se pare că turmeronul ajută la repararea mai rapidă a celulelor și susține recuperarea funcției creierului.

Reduce riscul de boli cardiovasculare

Studii arată că efectele antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei pot proteja organismul, reducând riscul dezvoltării bolilor de inimă. De asemenea, s-a demonstrat că îmbunătățește nivelul colesterolului.

Susține sistemul imunitar

Curcumina poate acționa ca un imunomodulator. Se pare că reglează citokinele, a căror activitate prelungită poate duce la leziuni inflamatorii. Când este consumată în doze mici, curcumina poate, de asemenea, să ne îmbunătățească răspunsurile anticorpilor, ajutându-ne să luptăm împotriva infecțiilor.

Turmeric: Contraindicații

În ciuda efectelor sale benefice, turmericul nu este bun pentru toată lumea. Trebuie evitat consumul acestuia, în cazul în care sunteți însărcinată, deoarece poate modifica nivelul estrogenului.

Turmericul în cantități mari nu este recomandat persoanelor care au deficit de fier. Explicația constă în faptul că acesta blochează fierul în intestin și nu poate fi absorbit corespunzător.

În plus, nu ar trebui să consumați turmeric, dacă aveți calculi biliari, obstrucție a căilor biliare sau boli hepatice. Compușii acestui ingredient cresc secreția biliară.

Așadar, dacă doriți să consumați cantități mari de turmeric, este necesar să cereți sfatul unui medic. Acest condiment poate fi utilizat, însă, în cantități mici, fără riscuri pentru sănătatea dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`