Traficul de droguri din Iași și din restul țării pare că scapă de sub control. În timp ce polițiștii încearcă să țină sub papuc traficul de stupefiante la Iași, iată că există zeci de site-uri în care se comercializează derivate din cannabis care conțin THC. Deși legea din România spune clar că vânzarea produselor care conțin THC sunt interzise, comercianții cred că sunt acoperiți de o reglementare europeană
Un fenomen ciudat se răspândește în masă. Zeci de site-uri pun la vânzare derivate din cannabis. O parte dintre aceste derivate sunt legale, altă parte nu. De exemplu, un site românesc oferă spre vânzare ceai de cannabis. Vânzătorii specifică faptul că florile de cânepă au un conținut de THC de sub 0,2 la sută și dau de înțeles că sunt legale. THC ( tetrahidrocanabinolul) este unul dintre numeroșii compuși canabinoizi care au fost identificați în planta de canabis. Acesta este principalul compus cu efect psihoactiv din produsul vegetal. Greșit, spun procurorii DIICOT. Iată cum sună un anunț de pe un site de profil.
„Ceai de cânepă CBD 3%, ECO, obținut din flori de cânepă pure cu un conținut de THC sub 0.2%, complet legal și aprobat în Uniunea Europeană. Plantele au fost culese cu mâna la sfârșitul verii și uscate ușor, astfel încât aroma și ingredientele din plantă sunt bine păstrate, iar conținutul natural de cannabidiol să fie cât mai mare, în așa fel încât întregul spectru de canabinoizi este menținut”, se arată în descrierea produsului.
Vânzătorii online explică beneficiile consumului
Vânzătorii online vorbesc despre beneficiile produsului pe care îl comercializează.
„Acest ceai de cânepă deosebit de intens la gust este extrem de bogat în canabinoizi, terpeni, flavonoizi și este foarte potrivit pentru persoanele care caută în special un conținut ridicat de CBD. Gustul este intens datorită proporției ridicate de rășină de canabis, iar ceaiul are cele mai bune efecte atunci când este fiert împreună cu o cantitate mică de grăsimi (lapte de cocos, ulei de cocos, unt etc. ). De asemenea, este ideal pentru coacere și gătit”, precizează comercianții.
De-a lungul timpului s-a dovedit că unele derivate din cannabis sunt extrem de benefice organismului. Totuși, unde e lege nu ar trebui să fie tocmeală.
Tot mai multe persoane vor să poată cumpăra astfel de substanțe fără să se ascundă
Tot mai multe persoane vor ca aceste derivate din cannabis care conțin THC (tetrahidrocanabinolul) să devină legale. Recent a fost creat un site denumit „Legalizam.ro”, cu ajutorul căruia se adună semnături pentru legalizarea cannabisului. Până în acest moment, pe site-ul „Legalizam.ro”, aproximativ 15.000 de persoane din Iași și nu numai au semnat pentru legalizare, însă asta nu înseamnă mare lucru.
„Ne dorim să aducem în atenția publică, dar mai ales în atenția decidenților politici, dorința noastră de a legaliza consumul și cultivarea în scop recreativ al marijuanei. Pentru a face acest lucru, vom începe cu o inițiativă civică legislativă prin care cerem legalizarea marijuanei. Orice inițiativă legislativă trebuie susținută de 100.000 de cetățeni care să fie de acord cu legalizarea marijuanei.
Acest proiect de lege trebuie votat de Parlament, puține șanse, dar noi încercăm. În cazul în care Parlamentul nu va vota proiectul nostru, atunci ridicăm ștacheta și încercăm să găsim 200.000 de cetățeni care să susțină un proiect politic pentru a trimite în Parlament deputați și senatori ce vor promova legalizarea drogurilor ușoare în scop recreativ”, au precizat susținătorii proiectului.
Se adună semnături pentru legalizarea cannabisului
Cei care au pus bazele acestui proiect au creat și o strategie pentru a-și atinge scopul.
„Numărul ideal de susținători este cel care se apropie de pragul electoral de 5 la sută. Astfel, dacă comunitatea pe care vrem să o creăm ajunge la 500.000 de membri, partidele de la coada listei electorale se vor bate pentru votul nostru, evitând astfel intrarea pe piață a unui nou partid. Scopul nostru nefiind cursa electorală, ci susținerea unei inițiative de legalizare a marijuanei, vom putea negocia cu ei de pe o poziție de forță. Apreciem că un termen rezonabil pentru finalizarea proiectului „Legalizam.ro” ar fi undeva la 6 ani. Acesta este estimat raportându-ne la interesul și pregătirea politicienilor actuali. Aceasta este, pe scurt, ideea noastră. Acum să dezvoltăm puțin cum intenționăm să începem inițiativa civică de legalizare a marijuanei”, au mai precizat aceștia.
Șeful Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Iași (CPECA IAȘI), inspectorul de poliție Marius Mihai Manea, trage un semnal de alarmă.
„Cei care vor să achiziționeze produse derivate din cannabis trebuie să fie atenți ca acestea să nu conțină THC, pentru a evita problemele cu legea. Recomand ca înainte de a achiziționa un produs, clientul să se informeze cu privire la substanțele pe care acesta le conține”, a precizat Marius Manea.