Două asistente medicale au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului General în legătură cu incendiul devastator din noiembrie 2020, care a mistuit Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Catastrofa a dus la moartea a nouă pacienți, rănirea gravă a unui medic și a celor două asistente, precum și distrugeri materiale de peste 2,5 milioane de lei.
Cauzele incendiului: neatenția și ignoranța în fața pericolului
Ancheta a relevat că tragedia a fost provocată de neglijența asistentele medicale care, în timp ce îngrijeau bolnavi COVID-19, au ignorat o lumânare aprinsă. Aceasta a devenit sursa incendiului, alimentată de concentrația ridicată de oxigen din salon, care depășea limita de siguranță de 23,5%. Flăcările au fost declanșate de contactul dintre lumânare și halatul uneia dintre asistente, iar incendiul s-a propagat rapid, având consecințe dramatice.
Potrivit procurorilor, neglijența asistentele a dus la decesul prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri severe și insuficiență cardio-respiratorie acută a celor nouă pacienți internați. De asemenea, un medic a suferit arsuri pe 70-75% din suprafața corpului, necesitând peste 160 de zile de îngrijiri medicale.
Asistentele sunt acuzate de nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă. Procurorii susțin că au ignorat standardele minime de prevenție, creând premisele unui accident de muncă ce s-a concretizat într-un dezastru. Mai mult, spitalul însuși a fost trimis în judecată pentru lipsa măsurilor de prevenție.
Rechizitoriul dezvăluie că incendiul a izbucnit în salonul 240 al secției ATI și a distrus echipamente, instalații și spații medicale, agravând dezastrul.
Contextul reconfigurării secției ATI
Cu doar câteva ore înainte de incendiu, pacienții COVID-19 în stare gravă au fost mutați de la etajul 3 la etajul 2 al spitalului. Modificările, efectuate fără avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț, au inclus construirea unui perete pentru extinderea capacității secției ATI. Autoritățile au calificat această mutare drept „un hei-rup” nesupravegheat, iar prefectul George Lazăr a criticat spitalul pentru lipsa avizelor necesare.
În încercarea de a salva pacienții din salonul cuprins de flăcări, medicul Cătălin Denciu a fost grav rănit. Echipamentul său a luat foc, iar el a suferit arsuri care i-au pus viața în pericol. Curajul său a fost însă umbrit de proporțiile tragediei.
Dosarul se află acum pe masa Judecătoriei Piatra-Neamț, iar procesul urmează să stabilească responsabilitățile pentru acest dezastru care a zguduit întreaga țară.