International

Transferul Rusiei de arme nucleare tactice în Belarus a început, spune Lukașenko

Publicat: 25 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Transferul Rusiei de arme nucleare tactice în Belarus a început spune Lukașenko
Transferul Rusiei de arme nucleare tactice în Belarus a început, spune Lukașenko

Transferul unor arme nucleare tactice din Rusia în Belarus a început, a declarat joi președintele Belarus Alexander Lukașenko, potrivit agenției de presă de stat BelTA.

„A fost necesar să se pregătească locuri de depozitare și așa mai departe. Am făcut toate acestea. Prin urmare, a început mișcarea armelor nucleare”, a spus Lukașenko.

Moscova și Minsk au semnat un acord privind desfășurarea armelor nucleare tactice în Belarus

Lukașenko a promis și siguranța armelor nucleare tactice în Belarus, spunând: „Nu vă faceți griji pentru armele nucleare. Noi suntem responsabili pentru asta. Acestea sunt probleme serioase. Totul va fi bine aici.”

Acest lucru vine după ce Moscova și Minsk au semnat un acord privind desfășurarea armelor nucleare tactice în Belarus, unul dintre vecinii Rusiei și cei mai loiali aliați.

Lukașenko a ridicat posibilitatea ca Rusia să plaseze arme nucleare strategice în Belarus în timpul unui discurs național din martie, acuzând în același timp fără temei țările occidentale că „se pregătesc să invadeze” Belarus și să o „distrugă”.

Serghei Șoigu a declarat că Occidentul duce un „război nedeclarat” împotriva acestor două state

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Occidentul duce un „război nedeclarat” împotriva acestor două state.

Decizia de a muta arme nucleare rusești pe teritoriul Belarusului a fost luată la începutul acestui an, în condițiile războiului pornit de Moscova împotriva Ucrainei.

În aprilie, Aleksandr Lukașenko anunța trimiterea de soldați belaruși în Federația Rusă ca aceștia să fie instruiți în vederea mentenanței și utilizării armelor nucleare tactice de tip Iskander-M.

Șoigu a precizat că atât monitorizarea, cât și decizia de a folosi aceste arme rămâne pe seama Rusiei. Instalația de depozitare a armelor nucleare tactice în Belarus ar urma să fie construită până pe 1 iulie curent.

Moscova va avea controlul asupra acestor arme și asupra oricăror decizii privind utilizarea lor, a declarat ministrul apărării rus Serghei Șoigu, informează Reuters și TASS, citate de Agerpres.

În martie, președintele rus Vladimir Putin anunța un acord cu omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, în vederea desfășurării de arme nucleare tactice în Belarus, o măsură care a fost criticată pe scară largă în Occident.

Putin a spus la acea dată că nu este nimic extraordinar în aceasta, întrucât SUA procedează într-un mod similar în țări NATO de zeci de ani.

Adauga un comentariu