Prima pagină » Actualitate » Transferul unui imobil pe numele altcuiva! Ce prevede legea în 2025
Transferul unui imobil pe numele altcuiva! Ce prevede legea în 2025

Transferul unui imobil pe numele altcuiva! Ce prevede legea în 2025

08 apr. 2025, 13:20,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Transferul unui imobil pe numele altcuiva este un procedeu legislativ complex, iar proprietarii trebuie să țină cont de mai multe etape. Fie că este vorba despre vânzare, donație, întreținere sau alte modalități, fiecare tip de transfer are caracteristici proprii. Iată ce prevede legea în 2025.

Transferul unui imobil pe numele altcuiva!

Transferul unui imobil sau „trecerea casei pe altcineva”, presupune mutarea dreptului și a titlului de proprietate asupra unui bun imobil de la o persoană la alta, printr-o procedură legală strictă. Una dintre cele mai întâlnite metode prin care se transferă un imobil este vânzarea-cumpărarea. Vânzarea presupune ca o persoană, numită vânzător, să cedeze dreptul de proprietate asupra unui bun imobil unui alt individ, cumpărătorul, în schimbul unei sume de bani. Prețul trebuie să fie clar definit, iar contractul de vânzare-cumpărare trebuie să fie autentificat de un notar public.

Un alt mod de transfer al proprietății asupra unei locuințe este donația. Conform legislației, donația reprezintă un contract unilateral prin care o persoană, denumită donator, cedează dreptul de proprietate asupra unui imobil unei alte persoane, fără a solicita o contravaloare în schimb.

Încă un tip de transfer al dreptului de proprietate asupra unui imobil este prin intermediul unui contract de întreținere. Potrivit Codului Civil, în acest tip de acord, o persoană, denumită întreținător, se obligă să asigure întreținerea unei alte persoane, beneficiarul, pe o perioadă determinată sau pe întreaga sa viață. Aceste contracte trebuie să fie autentificate de un notar public și să fie înscrise în cartea funciară.

Transferul unei locuințe pe numele altcuiva se poate realiza și printr-un testament. Conform legii, o persoană poate dispune ca, la decesul său, un anumit imobil să fie transferat altor persoane, numite legatari. Testamentul trebuie să fie realizat după prevederile legale, iar legatarul va dobândi dreptul de proprietate doar după deschiderea moștenirii și finalizarea procedurii de dezbatere succesorală.

Ce obligație are cumpărătorul sau noul proprietar

Fiecare tip de transfer al dreptului de proprietate asupra unui imobil are mai multe implicații fiscale. În cazul vânzării unui imobil, vânzătorul trebuie să plătească un impozit pe venitul obținut din tranzacție. Cumpărătorul suportă, de regulă, costurile notariale și taxa de intabulare. În cazul unui contract de donație, nu se plătește un preț în bani, dar pot exista alte taxe legate de procesul de transfer. Pe lângă taxele de transfer, trebuie luate în considerare și obligațiile privind impozitul pe proprietate, care se plătește anual de către noul proprietar.

O altă lege recentă îi vizează pe cei care vor să înființeze o firmă cu sediul social într-un apartament dintr-un bloc de locuințe. Conform legii în vigoare, cei care vor să desfășoare o activitate economică la un apartament dintr-un bloc trebuie să obțină acordul vecinilor. Dacă la sediu nu se desfășoară o activitate economică, acordul nu este obligatoriu.

Potrivit art. 40 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, schimbarea destinației locuințelor în spațiu destinat activităților economice necesită avizul scris al comitetului executiv și acordul scris al proprietarilor direct afectați pe plan orizontal și vertical. Dacă o persoană decide să desfășoare o activitate economică la sediul firmei situat într-un apartament, sunt necesare următoarele: acordul vecinilor pentru schimbarea destinației locuinței, avizul scris al comitetului executiv, acordul scris al proprietarilor direct afectați, convenția care declară activitatea desfășurată și numărul de persoane implicate.

În ceea ce privește transferul unui imobil către o altă persoană, vânzătorul sau donatorul trebuie să respecte mai mulți pași legali în 2025.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
De ce valorează 2,5 milioane de euro porumbeii furaţi de un român în Belgia
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Care este starea lui Mihai Leu, ajuns în stare critică la spital: "Situația lui s-a înrăutățit rapid"
Dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
RomaniaTV
Mihai Leu, transportat în STARE CRITICĂ la Fundeni! Fostul pugilist se află la Terapie Intensivă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`