Boli si tratamente

Transpiri mult? Iata 10 semne care indică o lipsa de fier!

Publicat: 01 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Transpiri mult Iata 10 semne care indică o lipsa de fier
Lipsa de oxigen din țesuturile corpului poate provoca anxietate și o îmbunătățire a cantității de fier din sânge poate ameliora simptomele.

Fierul este un oligoelement esențial pentru viață, deoarece este necesar pentru producerea de hemoglobină și contribuie la o bună digestie, absorbția nutrienților, menținerea echilibrelor hormonale etc. Prin urmare, o deficiență de fier poate avea efecte dăunătoare asupra bunei funcționări a corpului nostru și, prin urmare, este important să cunoaștem simptomele pentru a le putea remedia eficient.

De ce este fierul important pentru sănătatea noastră?

Fierul este un oligoelement esențial pentru viață, deoarece este necesar pentru producerea de hemoglobină, o proteină găsită în celulele roșii din sânge care transportă oxigenul din plămâni către toate părțile corpului nostru. În plus, fierul este esențial pentru alte funcții corporale, cum ar fi digestia, absorbția nutrienților, echilibrele hormonale etc.

Cantitățile recomandate de fier pentru diferiți indivizi sunt după cum urmează:

Sugari: între 0,5 și 1 miligram/zi
Copii: între 7 și 10 miligrame/zi
Adolescenți: 15 miligrame/zi
Femei: între 16 și 20 de miligrame/zi
Bărbați: 10 miligrame/zi
Femeile însărcinate: între 20 și 22 miligrame/zi

A avea cantități suficiente de fier în corpul nostru ajută la prevenirea multor probleme și, prin urmare, este esențial pentru sănătatea noastră.

Un aport bun de fier previne apariția anemiei, o boală caracterizată printr-o scădere extremă a hemoglobinei în celulele roșii din sânge și duce la un transport deficitar de oxigen de către sânge.

Fierul ne ajută să ne menținem energia: fierul permite organismului să fie oxigenat corespunzător și ajută la absorbția nutrienților.

Fierul poate participa la o bună funcție cognitivă: fierul ne ajută să ne alimentăm creierul cu oxigen, care ajută la menținerea memoriei bune și susține funcțiile mentale.

Fierul este necesar pentru o sarcină bună: carența de fier în timpul sarcinii crește riscul nașterii premature și poate afecta greutatea la naștere a unui sugar.

Fierul este bun pentru sistemul imunitar: ajută organismul să absoarbă mai bine substanțele nutritive din alimentele noastre și ajută la livrarea oxigenului către părțile deteriorate ale corpului (care sunt, prin urmare, mai expuse riscului de infectare).

Fierul ajută la menținerea unei stări mai bune: neurotransmițătorii responsabili de starea noastră de spirit depind de fier. Acest lucru se datorează faptului că hormonii precum serotonina și dopamina nu pot fi sintetizați în mod corespunzător de către creier dacă nu are oxigen.

Carenta de fier, simptome: 10 indicatori ai lipsei de fier

Oboseală neobișnuită

Oboseala extremă este unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficitului de fier și afectează mai mult de jumătate dintre persoanele cu deficit de fier. Acest lucru se datorează faptului că organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteină care se găsește în celulele roșii din sânge. Hemoglobina ajută la transportarea oxigenului în jurul corpului.

Când corpul nostru nu are suficientă hemoglobină, mai puțin oxigen ajunge la mușchii și țesuturile noastre, ceea ce provoacă o lipsă de energie. În plus, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a menține sângele (și oxigenul) care curge prin corp, ceea ce poate provoca și oboseală.

Deoarece oboseala este considerată o parte normală a vieții moderne, aglomerate, este dificil de diagnosticat carența de fier doar cu acest simptom. Cu toate acestea, multe persoane cu deficit de fier nu se vor simți doar obosite, ci vor avea probleme de concentrare.

Paloare

Un alt simptom comun este pielea pleoapei inferioare foarte palidă. Hemoglobina din celulele roșii din sânge conferă sângelui culoarea roșie, astfel încât deficitul de fier poate face sângele mai puțin roșu. Acest lucru explică de ce un deficit de fier poate determina ca pielea să-și piardă aspectul sănătos și roz.

Această paloare poate apărea pe tot corpul sau în locuri specifice: fața, gingiile, interiorul buzelor, pleoapele inferioare sau chiar unghiile. Această paloare este considerată mai ales un simptom al anemiei severe sau moderate.

Când vă trageți pleoapa inferioară, stratul interior ar trebui să fie roșu aprins: dacă este roz sau gălbui, este posibil să aveți o deficiență de fier.

Respirație scurtă

Hemoglobina ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigenul în tot corpul. Astfel, în timpul deficitului de fier, cantitățile de hemoglobină sunt scăzute și, prin urmare, nivelurile de oxigen devin și ele scăzute. Aceasta înseamnă că mușchii nu primesc suficient oxigen nici măcar pentru a face activități normale, cum ar fi mersul pe jos. Astfel, frecvența respiratorie va crește pentru a permite corpului să obțină oxigen, motiv pentru care scurtarea respirației este un simptom obișnuit.

Dacă observați dificultăți de respirație în timp ce efectuați activități zilnice normale pe care le-ați făcut anterior fără dificultate, cum ar fi mersul pe jos, urcarea scărilor sau practicarea sportului, este posibil să aveți deficit de fier.

Cefalee și amețeli

Deficiența de fier poate provoca dureri de cap, dar acest simptom este mai puțin frecvent decât celelalte menționate anterior și este adesea asociat cu amețeli. Acest lucru se datorează faptului că lipsa hemoglobinei duce la o lipsă de aport de oxigen către creier, care poate provoca umflături în vasele de sânge ale creierului, provocând tensiune și dureri de cap.

Palpitații cardiace

Bătăile rapide ale inimii sau palpitațiile inimii sunt un simptom comun al deficitului de fier. Acest lucru se datorează faptului că lipsa hemoglobinei din sânge înseamnă că inima trebuie să lucreze mai mult pentru a furniza oxigen tuturor părților corpului. Acest lucru poate provoca bătăi neregulate ale inimii sau poate face inima să simtă că bate prea repede.

În cazuri extreme, acest lucru poate duce la cardiomegalie (o creștere anormală a dimensiunii inimii), un murmur cardiac sau insuficiență cardiacă.

Aceste simptome sunt mult mai rare și apar la persoanele care au suferit de o lungă istorie de deficit de fier.

Pielea și părul uscat și deteriorat

Când corpului îi lipsește fierul, își direcționează resursele de oxigen limitate către cele mai importante funcții ale corpului, cum ar fi mușchii și țesuturile, ducând la deteriorarea părului și a unghiilor. Cazurile mai grave de deficit de fier pot provoca chiar căderea părului.

Pierderea câtorva fire de păr la spălare și piptanatul zilnic este perfect normală, dar dacă pierdeți cantitati întregi, este posibil să aveți deficit de fier.

Umflături și dureri în gură și limbă

Uneori vă puteți da seama dacă aveți anemie privindu-vă gura: o limbă umflată, inflamată și foarte palidă este un simptom obișnuit. Acest lucru se datorează faptului că un nivel scăzut de hemoglobină poate provoca paloare, iar lipsa mioglobinei poate provoca umflături și durere.

Mioglobina este o proteină din celulele roșii din sânge care susține mușchii, inclusiv mușchii limbii. În cele din urmă, carența de fier poate duce la buze uscate și ulcere ale gurii.

Sindromul picioarelor neliniștite

Acest sindrom se caracterizează printr-o nevoie urgentă de a mișca membrele inferioare și poate provoca senzații ciudate, cum ar fi furnicături și mâncărime la nivelul picioarelor. Simptomele sunt adesea mai grave pe timp de noapte, ceea ce înseamnă că persoanele cu acest sindrom au de obicei probleme cu somnul. Cauzele exacte ale acestui sindrom nu sunt cunoscute, cu toate acestea, 15% dintre persoanele care suferă de acesta sunt, de asemenea, anemice: cu cât este mai mare deficitul de fier, cu atât simptomele sunt mai puternice.

Unghii fragile și concave

Un simptom mai rar al deficitului de fier este koilonychia: este o alterare a unghiilor caracterizată prin ridicarea marginilor lor laterale. Astfel, unghiile iau o formă concavă. Acesta este un semn care apare doar atunci când deficiența de fier este foarte gravă.

Alte simptome mai puțin frecvente

Există și alte semne ale deficitului de fier care sunt mai puțin frecvente, dar care pot fi legate de deficiența de fier:

Pofte ciudate de mâncare: boala se caracterizează prin pofte de a mânca substanțe non-nutritive și necomestibile: hârtie, pământ, cretă, nisip etc. Poate fi un semn al deficitului de fier.

Senzație de anxietate: lipsa de oxigen din țesuturile corpului poate provoca anxietate și o îmbunătățire a cantității de fier din sânge poate ameliora simptomele.

Mâini și picioare reci: o deficiență de fier are ca rezultat mai puțin oxigen livrat mâinilor și picioarelor. În general vorbind, persoanele cu deficit de fier pot fi mai reci.

Infecții mai frecvente: deoarece fierul contribuie la sănătatea sistemului nostru imunitar, o deficiență poate îmbolnăvi mai des individul.

Adauga un comentariu