Economic Local

Transport de lemn ilegal, deconspirat la Iași! Aveau cherestea de peste 10.000 de lei

Publicat: 31 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Transport de lemn ilegal deconspirat la Iași Aveau cherestea de peste 10.000 de lei
Au fost confiscați 10 metri cubi de lemn transportat ilegal

A fost identificat un transport de lemn ilegal pe raza județului Iași. Garda Forestieră Suceava, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Iași, au depistat ilegalitate în cadrul unui control de rutină. Nu este prima dată când cele două instituții colaborează cu succes

Pe raza localității Balș a fost identificat un transport de lemn ilegal. Persoanele în cauză transportau cu un ansamblu auto format din cap tractor și semiremorcă, o încărcătură totală de 12,59 metrii cubi de cherestea rășinoase. Autoritățile au acționat în cauză și au impus verificări dovedindu-se că încărcătura nu avea nicio bază legală

Transport de lemn ilegal în localitatea Balș

În cadrul unei acțiuni de control a circulației materialelor lemnoase pe drumurile publice, reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava, împreună cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași au verificat un transport de cherestea rășinoase care s-a dovedit a nu avea temei legal. Prin urmare s-au dispus măsurile legale în cauză, precum și verificarea amănunțită a transportului de material lemnos.

“În timpul acțiunii a fost identificat pe raza localității Balș, un ansamblu auto format din cap tractor cu semiremorcă încărcat cu cherestea rășinoase, transport care a fost supus verificărilor specifice acestei activități. Urmare a verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că nu deținea documente specifice de proveniență și transport pentru materialul lemnos încărcat. Astfel, ansamblul a fost condus către sediul Ocolului Silvic Hârlău, care a asigurat un spațiu adecvat în vederea efectuării unor verificări specifice”, transmite Mihai Gășpărel, inspector șef al Gărzii Forestiere Suceava.

S-au dispus pedepsele legale

În mijlocul de transport s-a dovedit a fi o încărcătură de 12,59 de metri cubi de cherestea rășinoase. Cantitatea de lemn, în valoare de 10.593,3 lei a fost confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Hârlău

“ Întrucât transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoțite de documente specifice de transport constituie infracțiune, organele de cercetare penală au dispus confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârșirea infracțiunii”, completează Mihai Gășpărel.

Este pentru a doua dată, în luna mai 2022, când în urma colaborării interinstituționale, reprezentanții de la Garda Forestieră Suceava și cei de la Inspectoratul de Poliție Județean Iași reușesc să prindă astfel de ilegalități.

La începutul lunii mai 2022, în urma unor controale, au fost găsite ilegalități la un depozit de cherestea din Focuri. S-a descoperit că din gestiunea depozitului lipseau 63.33 metri cubi de material lemnos. La acea dată s-au dispus măsurile legale și a fost impusă o amendă de 10 mii de lei și s-a confiscat contravaloarea materialului lemnos în valoare de 16.109 lei.

În data de 31 mai 2022 Garda Forestieră Suceava împreună cu Inspectoratul de Poliție Județean Iași au organizat un control ce a vizat transporturile materialelor lemnoase pe sectoarele rutiere din județul Iași. În urma acestei acțiuni a fost deconspirat un transport de lemn ilegal, pe raza localității Balș. În cauză s-au dispus măsurile legale, iar vinovatul a rămas fără lemn și fără autovehicul.

Adauga un comentariu