Economic Local

Unde-i lemnul, nu e lemnul! Garda Forestieră Iași a dat o amendă usturătoare în urma unui control la un depozit de cherestea din Focuri

Publicat: 05 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unde-i lemnul nu e lemnul Garda Forestieră Iași a dat o amendă usturătoare în urma unui control la un depozit de cherestea din Focuri
Amendă mare pentru un depozit de cherestea din Focuri

Un depozit de cherestea din Focuri a primit o amendă usturătoare, în urma unui control din partea Gărzii Forestiere. Ancheta a fost făcută împreună cu IPJ Iași și Garda Forestieră Suceava

La un depozit de cherestea din comuna Focuri s-a făcut o anchetă din partea Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Garda Forestieră Iași și Garda Forestieră Suceava. S-a descoperit că lipsesc din gestiune mai mulți metrii cubi de material lemnos. Ancheta a pornit în urma unor informații din cadrul IPJ Iași.

 Miahi Gasparel in studioul BZI
Garda Forestieră Suceava a colaborat pentru această anchetă cu autoritățile din Iași

Un depozit de cherestea din Focuri joacă v-ați ascunselea cu lemnul

 cherestea pusa pe paleti
Din depozit lipseau 63.33 metri cubi de cherestea

Depozitul din Focuri a fost controlat de către reprezentanții Serviciului de Ordine Publică Iași și s-a descoperit că lipsesc din gestiune 63.33 metri cubi de material lemnos. A fost aplicată o sancțiune în valoare de 10.000 de lei și ca “bonus” a fost confiscată contravaloarea produselor lipsă, suma de 16.109 lei.

“În cadrul controlului efectuat de polițiștii Serviciului de Ordine Publică la o societate comercială, în urma inventarierii stocului de masă lemnoasă existent a fost constatată o cantitate de peste 60 mc material lemnos în minus față de stocul real al depozitului, dispunându-se măsura confiscării valorice a întregii cantități de masă lemnoasă. De asemenea a fost aplicată o sancțiune contravențională de 10.000 lei conform Legii nr. 171/2010“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași, Anca Vîjiac.

Ancheta a fost făcută printr-o colaborare între Garda Forestieră Suceava și Garda Forestieră Iași, precum și Inspectoratul de Poliție Județean Iași.

autospeciala de la garda forestiera
La nivelul județului Iași sunt doar 3 angajați ai gărzii Forestiere

Desfășurare de forțe între județe

 mai multe trunchiuri ramase de la copacii taiati
Defrișarea este o problemă majoră în România

Cele trei instituții de stat colaborează adeseori în cazurile ce vizează industria lemnului. Un alt motiv pentru care se fac aceste colaborări ar fi lipsa de personal.

“La nivelul județului Iași sunt doar 3 angajați. Configurația Gărzii Forestiere Suceava presupune o direcție de control centrala, cu 20 de oameni în subordine. De fiecare dată când trebuie să sprijinim Bacăul, Iașul sau Botoșaniul suntem prezenți. Noi am spus că avem deficit de personal, acesta se simte pe teren, astfel delegăm persoane unde este nevoie”, a declarat Inspector șef Mihai Gășpărel, de la Garda Forestieră Suceava.

Ancheta asupra depozitului de cherestea a pornit în urma unei informații primite din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași. Surse din anchetă spun că cel mai probabil, marfa lipsă, a fost vândută “la negru”.

“ Au fost informații deținute de angajații din cadrul instituției noastre. S-a acționat în colaborare cu colegii de la Centrul de Control și de la Garda de Mediu Suceava.  Colaborările sunt destul de dese, deoarece la nivelul județului Iași sunt doar 3 persoane. Presupunem că materialele lipsă au fost vândute pe piața “neagră”, dar continuă cercetările și vom afla cu exactitate”, a declarat Robert Pintilescu, inginer silvic în cadrul Biroului Judeţean Iaşi al Gărzii Forestiere.

Pentru neregulile găsite compania ce deține un depozit de cherestea în comuna Focuri a fost amendată cu 10.000 de lei, la care se adaugă contravaloarea produselor lipsă.

Adauga un comentariu