Prima pagină » Actualitate » Transportul mobilei cu mașina personală. Când riscă șoferii să fie sancționați! 
Transportul mobilei cu mașina personală. Când riscă șoferii să fie sancționați! 

Transportul mobilei cu mașina personală. Când riscă șoferii să fie sancționați! 

23 mai 2025, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Transportul mobilei cu mașina personală presupune respectarea mai multor reguli, dar și amenzi pentru cei care încalcă legea. Este important ca fiecare șofer să știe care este, de fapt, diferența dintre scopul personal și cel comercial. Iată când riscă șoferii să fie sancționați!

Transportul mobilei cu mașina personală

Ai voie sau nu să cari mobilă cu mașina personală? Este întrebarea multor șoferi care se mută în casă nouă, renovează locuința sau își schimbă mobila. Legea din România prevede că se poate folosi mașina personală pentru a transporta mobila sau alte materiale necesare pentru renovarea locuinței. Românii nu au nevoie de autorizații suplimentare, dar trebuie să țină cont de anumite aspecte.

Șoferii trebuie să respecte regulile de circulație, printre care se numără tonajul și dimensiunile. Conducătorii auto care transportă mobilă, dar încalcă legea riscă să fie sancționați cu amenzi uriașe. Dacă transportul mobilei este o activitate comercială atunci este necesară o înregistrare fiscală.

În situația în care conducătorul unei autoutilitare transportă în scop comercial mobilă, acesta trebuie să dețină și o autorizație de transport marfă, dacă greutatea depășește 3,5 tone. Mai mult, acesta documente trebuie să ateste proveniența și transportul mărfii.

Obligatoriu pentru cei care dețin autoutilitară

Codul Rutier 2025 prevede reguli stricte pentru conducerea autoutilitarelor, în funcție de greutatea și tipul vehiculului. Permisul de conducere necesar variază între categoriile B, C și CE, în funcție de masa maximă autorizată. Autoutilitarele sunt împărțite în mai multe categorii, în funcție de masa maximă autorizată și de modul de construcție, dar și de scopul folosirii. Aceste criterii influențează direct ce permis de conducere trebuie să dețină posesorul. Dacă masa maximă autorizată nu depășește 3.500 kg, permisul categoria B este suficient. Dacă însă vehiculul are o masă totală ce depășește 3,5 tone, este necesar permis categoria C.
De asemenea, șoferii care conduc o autoutilitară nu au voie să încarce autoutilitara peste limita specificată de producător sau să transporte persoane în zona de marfă. Dacă masa depășește 3.5 tone, se aplică limite de viteză mai stricte și sunt obligatorii dotările de siguranță adică trusă medicală, stingător, două triunghiuri reflectorizante, vestă și lanțuri antiderapante în sezonul rece. De anul acesta, o nouă regulă îi vizează pe șoferii care transportă marfă. Toate vehiculele de transport intracomunitar din România trebuie echipate cu tahografe inteligente de tip 2. Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenția șoferilor transportatori că nerespectarea acestei reglementări poate conduce la pedepse severe, inclusiv închisoare de până la un an și amenzi uriașe.

În transportul rutier internațional de mărfuri din UE, transportatorii români utilizează aproximativ 60.000 de vehicule în mod constant. Nu toate mașinile de transport sunt dotate cu tahograful inteligent de versiune 2. UNTRR a atras atenția că transportatorii români riscă să nu mai aibă acces pe piața UE dacă nu se conformează legii.

Reguli stricte trebuie să fie respectate și de către șoferii care transportă mobilă cu mașina personală. Conducătorii auto trebuie să respecte regulile de transport privind tonajul și dimensiunile, iar cei care transportă mobilă în scop comercial trebuie să dețină un document de înregistrare fiscală și să poată dovedi proveniența mărfii.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Gestul neașteptat al lui Klaus Iohannis înainte de a intra în biserică la Sibiu. Ce a făcut când a văzut un cerșetor. Imaginile au devenit virale
observatornews.ro
Fructul cu care Maria a dat lovitura pe piaţă. Profitul de pe un hectar ajunge la 20.000€
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Cât câștigă un bucătar la împinge tava. Suma e surprinzătoare
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Doliu URIAȘ! A MURIT Iliescu în urmă cu puțin timp....România este în STARE DE ȘOC
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Dispar economiile de pe card, de la saltea şi chiar din depozite. Anunţul îngrijorător făcut de BNR vineri
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025