Transportul mobilei cu mașina personală presupune respectarea mai multor reguli, dar și amenzi pentru cei care încalcă legea. Este important ca fiecare șofer să știe care este, de fapt, diferența dintre scopul personal și cel comercial. Iată când riscă șoferii să fie sancționați!
Transportul mobilei cu mașina personală
Ai voie sau nu să cari mobilă cu mașina personală? Este întrebarea multor șoferi care se mută în casă nouă, renovează locuința sau își schimbă mobila. Legea din România prevede că se poate folosi mașina personală pentru a transporta mobila sau alte materiale necesare pentru renovarea locuinței. Românii nu au nevoie de autorizații suplimentare, dar trebuie să țină cont de anumite aspecte.
Șoferii trebuie să respecte regulile de circulație, printre care se numără tonajul și dimensiunile. Conducătorii auto care transportă mobilă, dar încalcă legea riscă să fie sancționați cu amenzi uriașe. Dacă transportul mobilei este o activitate comercială atunci este necesară o înregistrare fiscală.
În situația în care conducătorul unei autoutilitare transportă în scop comercial mobilă, acesta trebuie să dețină și o autorizație de transport marfă, dacă greutatea depășește 3,5 tone. Mai mult, acesta documente trebuie să ateste proveniența și transportul mărfii.
Obligatoriu pentru cei care dețin autoutilitară
În transportul rutier internațional de mărfuri din UE, transportatorii români utilizează aproximativ 60.000 de vehicule în mod constant. Nu toate mașinile de transport sunt dotate cu tahograful inteligent de versiune 2. UNTRR a atras atenția că transportatorii români riscă să nu mai aibă acces pe piața UE dacă nu se conformează legii.
Reguli stricte trebuie să fie respectate și de către șoferii care transportă mobilă cu mașina personală. Conducătorii auto trebuie să respecte regulile de transport privind tonajul și dimensiunile, iar cei care transportă mobilă în scop comercial trebuie să dețină un document de înregistrare fiscală și să poată dovedi proveniența mărfii.