Titlurile zilei

Tranzacție imobiliară spectaculoasă la început de an în Iași: Unul dintre cei mai bogați afaceriști își vinde o parte din proprietăți cu un milion de euro

Publicat: 20 feb. 2020

Patronul producătorului de bere Albrau, care a deținut în trecut și fabrica de bere Zimbru, renunță la mai multe proprietăți imobiliare din Iași. Omul de afaceri Vasile Ciobanu a decis să vândă terenul în suprafață de 31 de mii de metri pătrați aflat în zona șoselei Iași – Tomești. Prețul cerut de afaceristul din Bacău se ridică la un milion de euro. Vasile Ciobanu mai deține inclusiv hotelul Zimbru, ridicat pe platforma fostei fabrici de bere din Iași, iar recent și-a reorientat afacerile către sectorul imobiliar. Albrau Prod este cel mai mare producător de bere din țară cu acționariat român

O tranzacție imobiliară spectaculoasă este pe cale să se producă la începutul acestui an în Iași. Omul de afaceri Vasile Ciobanu a decis să renunțe la mare parte din terenurile pe care le deține în județ. Compania Albrau Prod SA, controlată de milionarul din Bacău, a scos la vânzare la începutul lunii frebruarie un teren în suprafață de 31 de mii de metri pătrați situat în zona Iași – Tomești. Pentru proprietatea respectivă, Albrau Prod solicită nu mai puțin de un milion de euro, adică o sumă de aproape 32 de euro pe metru pătrat.

Controlată de milionarul băcăuan Vasile Ciobanu, Albrau Prod SA se ocupă cu fabricarea băuturilor din malț și în momentul de față este cel mai mare producător de bere din țară cu acționariat român. Administrator al companiei Albrau Prod este Luminița Martin alături de Mihaela și Vasile Ciobanu. Ca asociați în cadrul firmei figurează, pe lângă omul de afaceri din Bacău, și firmele LIV Serv SRL și Cozla SA. Una dintre aceste companii este și cea care a vândut, în urmă cu aproape trei ani, terenul din Tomești către Albrau Prod. Practic, terenul în suprafață de 31 de mii de mp a fost cumpărat de Albrau Prod de la LVI Serv, ambele companii fiind controlate de același Vasile Ciobanu.

Au controlat toată producția de bere la nivelul Iașului

Contactați telefonic, reprezentanții Albrau Prod au refuzat să ofere detalii suplimentare despre vânzarea terenurilor din Iași. „Ne pare rău, dar nu vă putem oferi informații despre aceste terenuri. Pe domnul Vasile Ciobanu nu îl puteți găsi astăzi la sediu. Lăsați un număr de telefon și vă va contacta doamna administrator”, au spus reprezentanții Albrau Prod SA.
Vasile Ciobanu este cel care a ridicat și Hotelul Zimbru pe platforma fostei fabrici de bere din oraș. Dezvoltatorul imobiliar este firma SC LVI Serv înregistrată în Sectorul 1 din București, reprezentată la vremea respectivă de o anume Liliana Mirea în Iași.

Prin intermediul firmei National Bere Holding, Vasile Ciobanu a preluat în 2001 fabrica de bere Zimbru din Iași, devenind astfel cel mai important producător de bere din zona Moldovei la acea vreme. La momentul respectiv, fabrica ieșeană a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 473 miliarde lei vechi și a obținut un profit de 24 miliarde lei vechi cu o medie de 220 de angajați. Zimbru Iași a fost controlată de Ciobanu la vremea respectivă prin intermediul firmei Silprod Invest Târgu-Ocna. De asemenea, acesta a deținut inclusiv pachetul majoritar de acțiuni la AsBeer Iași, adică la fosta fabrică de bere din zona Păcurari, care a fost transformată în depozit.

Își dezvoltă afacerile în sectorul imobiliar

Vasile Ciobanu este unul dintre cei mai bogați români, aflându-se în TOP 500 Forbes cei mai bogați români. În urmă cu zece ani, acesta avea o avere estimată la 20 de milioane de euro. După o lungă perioadă de investiții în producția de bere, Vasile Ciobanu s-a axat în ultimul an pe afaceri imobiliare. În vârstă de 52 de ani, acesta a lansat la începutul anului 2020 un proiect imobiliar în București, în apropierea hotelului JW Marriott, iar în urmă cu doi ani a cumpărat hotelul Mirage din Snagov. Acesta mai deține și complexul Dobrun din Slănic Moldova, precum și complexul Victoria din Onești. Cea mai importantă afacere a lui Vasile Ciobanu rămâne însă Albrau Prod, care este estimată la aproape 8 milioane de euro.

Adauga un comentariu