Prima pagină » Sanatate » Tratament imediat pentru criză de fiere! Ce soluţii ai la îndemână

Tratament imediat pentru criză de fiere! Ce soluţii ai la îndemână

19 ian. 2024, 14:36,
în Sanatate

Când ai o criză de fiere cauți o soluție de tratament imediat. Acest lucru este normal pentru că crizele de fiere pot fi foarte dureroase.  Fierea, un organ situat sub ficat în partea dreaptă sus a abdomenului, are rolul vital de a stoca și secreta bilă. Bila este esențială pentru descompunerea grăsimilor și ajută la absorbția vitaminelor.

Problemele precum calculii biliari pot declanșa crize dureroase, necesitând atenție medicală. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat echilibrat și a unui stil de viață sănătos contribuie la menținerea sănătății veziculei biliare.

De ce se produce criza de fiere

Criză de fiere, cunoscută sub denumirile de colică biliară sau colecistită, se manifestă printr-o durere intensă în partea dreaptă, sub coaste, care poate apărea în urma unei mese bogate în grăsimi. Este esențial să adoptați măsuri imediate în cazul unei astfel de crize și să știți cum să vă recuperați ulterior și ce alimente să consumați.

Această criză este adesea rezultatul blocării unui calcul în canalul cistic sau în canalul biliar comun al arborelui biliar. Blocarea calculului biliar perturbă fluxul normal de bilă în intestine. Vezica biliară sau colecistul, situat sub ficat în partea dreaptă de sus a abdomenului, are rolul principal de a stoca aproximativ 50% din cantitatea totală de bilă produsă de ficat.

Bila este esențială pentru descompunerea grăsimilor și contribuie la absorbția unor vitamine din alimente. Simptomele unei crize de fiere variază în funcție de cauza care a declanșat-o, de la durere în zona ficatului, la febră și modificări ale analizelor de sânge.

Potrivit specialiștilor medicali, durerea cea mai intensă și chinuitoare în timpul unei crize persistă între o jumătate de oră și o oră, cu posibilitatea de a persista la o intensitate mai mică pentru câteva ore (până la cinci ore). Dispariția durerii are loc atunci când calculul biliar reușește să treacă în intestin.

Criză de fiere: tratament imediat

O criză de fiere poate fi o experiență dureroasă și deranjantă, iar gestionarea rapidă a simptomelor este esențială pentru confortul și buna funcționare a organismului. Dr. Octavian Popescu, medic specialist în chirurgie viscerală, subliniază că durerea este cel mai supărător simptom și recomandă administrarea de medicamente antispastice, analgezice și antiinflamatoare pentru a diminua aceasta. Totuși, acest demers reprezintă o soluție de urgență și abordează doar temporar situația.

Pentru a preveni declanșarea crizelor de fiere, evitarea factorilor declanșatori alimentari este crucială. Specialistul recomandă ca persoanele predispuse să evite alimentele grase, atât de origine animală cât și vegetală, să reducă aportul total de calorii zilnice, să opteze pentru alimente fierte, coapte sau preparate la abur în detrimentul celor prăjite, să adopte obiceiuri alimentare sănătoase precum a mânca puțin și des, încet, renunțarea la alcool și fumat.

În situații extreme, când durerea devine insuportabilă și este însoțită de febră și frisoane, se recomandă consultarea unui medic. În multe cazuri, soluția poate implica intervenția chirurgicală, cum ar fi colecistectomia, adică îndepărtarea veziculei biliare. În continuare, este important să respecți o dietă echilibrată și să eviți alimentele nerecomandate pentru a menține sănătatea și a preveni recurența episoadelor dureroase.

 

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Cine este singurul supraviețuitor al tragediei aviatice din India. Pe ce loc stătea în avion și ce a auzit cu câteva minute înainte de prăbușire
observatornews.ro
Viaţa dublă a lui Iulian Albăceanu, şeful jandarmilor din Brăila. Cu 17.000 lei salariu şi-a luat avion
Playsport.ro
OFICIAL | Edi Iordănescu a semnat cu Legia Varșovia! Când va avea loc prezentarea
Evz.ro
Piața imobiliară, în scădere. Primele semne de criză de la INS
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Momente sfâșietoare la priveghiul fiului de doi ani al lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist, distrus de durere: ”Scoală-te tată, haide! Haide că nu mai pot”. O ambulanță la intrarea în locuința familiei
Playtech.ro
Lege nouă pentru viitorii șoferi: cine nu va mai susține sala pentru permis
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ciprian Pian avea probleme GRAVE în viața personală. Înainte să facă infarct, soția îi ceruse DIVORȚUL! El o înșelase în trecut!
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`