Sanatate

Tratament pentru anemie la bătrâni. Dietă și remedii pentru creșterea hemoglobinei în sânge

Publicat: 28 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tratament pentru anemie la bătrâni. Dietă și remedii pentru creșterea hemoglobinei în sânge
Potrivit statisticilor, mai mult de 30% dintre persoanele în vârstă prezintă simptome de hemoglobină scăzută

Începând de la o anumită vârstă tot mai multe persoane apelează la un tratament pentru anemie la bătrâni. Conform studiilor efectuate anemia este una dintre afecțiunile patologice care se întâlnesc adesea în rândul persoanelor în vârstă. Potrivit diverselor surse, sindromul anemic apare la 20-30% din această grupă de vârstă, în timp ce în majoritatea cazurilor boala este depistat în timpul spitalizării pentru diferite boli.

Potrivit statisticilor, mai mult de 30% dintre persoanele în vârstă prezintă simptome de hemoglobină scăzută. Printre principalele motive pentru dezvoltarea acestei patologii, este remarcată anemia cauzată de boli cronice. Adesea, bolile infecțioase, autoimune și oncologice sunt însoțite de un nivel și concentrație scăzut de hemoglobină în sânge. Acest tip de anemie este de obicei tratată concomitent cu diagnosticul principal. Afecțiunea se poate manifesta și din cauza lipsei de fier. Fierul insuficient pentru a menține funcționarea normală a sângelui și a țesuturilor, inclusiv a mușchilor și a creierului, este cea mai frecventă cauză a anemiei. Cel mai adesea lipsa de fier apare o dată cu malnutriția și pierderi mari de sânge. De asemenea, afecțiune se manifestă din cauza deficitului de acid folic și a lipsa vitaminei B12.

medic care pregateste o injectie pentru un pacient care sta culcat pe pat
Unele persoane pot lua și un amestec de vitamine pentru tratarea afecțiunii

Primele semne că suferi de anemie. Cum se manifestă afecțiunea în fazele incipiente

Este bine să știi să simptomele anemiei sunt neclare, din acest motiv sunt adesea confundate cu alte boli care sunt caracteristice persoanelor în vârstă. Cel mai adesea, anemia se manifestă prin simptome precum amețeli, pierderea echilibrului, dureri de cap frecvente și schimbări de dispoziție.

În cazul unor persoane se manifestă și simptome precum slăbiciune musculară, iritabilitate crescută, rănile care se vindecă foarte greu, chiar și schimbarea senzațiilor gustative. Persoanele bolnave pot vedea „muște” sau „diverse lumini” în fața ochilor. Are loc paloarea și uscarea pielii precum și apariția unghiilor fragile. Persoanele care suferă de anemie simt o oboseală cronică.

În plus, persoanele care sunt bolnave de anemie simt adesea un disconfort în stomac, intestine, boli ale sistemului cardiovascular. Ei se plâng adesea de palpitații și tinitus.

femeie care se tine de cap din cauza durerilor
Recomandate sunt și proteinele animale, acestea se regăsesc în gălbenușul de pui, carnea de vițel, vită, fructe de mare și alge marine

Tratament pentru anemie la bătrâni. Cum să stimulezi formarea globulelor roșii

Înainte de a prescrie tratamentul pentru tratarea anemiei, specialistul ia în considerare datele analizelor de laborator. Sunt evaluați factori precum și prezența bolilor cronice și vârsta persoanei în vârstă. Într-un stadiu incipient al patologiei, când valorile hemoglobinei nu sunt critice, deficiența acesteia este corectată printr-o dietă specială.

Când trebuie tratat un grad mediu de anemie, sunt prescrise medicamente care promovează formarea globulelor roșii și a hemoglobinei în celulele sanguine. Cel mai adesea, sunt prescrise preparate care cresc conținutul de fier în organism precum capsulele de untură de bursuc. Printre acestea se numără Ferrum, Aktiferrin și Maltofer.

Pe când în anemia severă, atunci când nivelurile critice ale hemoglobinei sunt sub 70 g/l, se prescrie transfuzia de eritrocite. Pentru a evita apariția reacțiilor adverse, această procedură se efectuează sub supravegherea unui medic.

Toate medicamentele sunt luate strict conform schemei prescrise de medicul curant. În caz de reacții adverse, precum dureri de stomac, greață, constipație, diaree, amețeli, se reglează tratamentul sau se prescriu alte medicamente.

femeie in varsta care tine un mar in mana
O dietă specială este una dintre modalitățile eficiente de a crește nivelul de hemoglobină din sânge

Cât durează tratamentul afecțiunii. Dieta specială care te va ajuta să scapi de slăbiciuni

Tratamentul anemiei este destul de lung. Acesta durează de la 3 la 6 luni. De asemenea, pe lângă administrarea de preparate medicinale care conțin fier, tratamentul include o dietă specială, luarea de suplimente alimentare și complexe de vitamine-minerale.

O dietă specială este una dintre modalitățile eficiente de a crește nivelul de hemoglobină din sânge și de a ameliora durerile provocate de migrenă. În plus, este, de asemenea, o excelentă prevenire a dezvoltării anemiei. În stadiul inițial al anemiei, se recomandă consumul de alimente bogate în proteine, deoarece acestea sunt proteinele care contribuie la sinteza bună a hemoglobinei.

Lista alimentelor recomandate de nutriționiști pentru anemie conține proteină vegetală și mai multe fructe și legume. Astfel, pentru a scăpa de afecțiune este bine să consumi legume, fructe de pădure, citrice, roșii, ardei dulci, frasin de munte și cătină.

Recomandate sunt și proteinele ​​animale, acestea se regăsesc în gălbenușul de pui, carnea de vițel, vită,  fructe de mare și alge marine. Din moment ce urmezi o dietă pentru anemie este important să consumi nuci, îndeosebi nuci de pin, alune, arahide și caju. Foarte indicate sunt semințele de floarea soarelui, semințele de susan, tărâțele de grâu.

Persoanele care suferă de anemie trebuie să consume ciocolata amară. De asemenea, este recomandată spre consum hrișca, lintea, soia sub formă de boabe, mazărea, orzul la fel sub forme de boabe. Foarte eficiente sunt tărâțele de ovăz și fasolea. Foarte indicate sunt și ciupercile albe uscate.

medic care asculta inima unui batran cu un stetoscop
Este bine să știi să simptomele anemiei sunt neclare, din acest motiv sunt adesea confundate cu alte boli care sunt caracteristice persoanelor în vârstă

Remedii naturale știute din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea bolii. Infuzia de fructe de frasin și frunze de urzică

Adesea, remediile populare vechi sunt folosite pentru a trata anemia. Cel mai eficient este considerată infuzia din fructe de frasin de munte. Pentru a pregăti remediul se fierb două linguri de cenuşă de munte cu 200 ml de apă clocotită, se insistă o jumătate de oră, se strecoară, se bea 70 ml de trei ori pe zi înainte de mese. Cursul durează două săptămâni.

Infuzia de frunze de urzică este foarte benefică pentru tratarea afecțiunii. Pentru a pregăti leacul bătrânesc peste materia primă se toarnă 300 ml de apă clocotită, se iau 100 ml de 3 ori pe zi înainte de mese. Cursul este la fel de două săptămâni.

Unele persoane pot lua și un amestec de vitamine pentru tratarea afecțiunii. Pentru a pregăti afecțiunea se amestecă fructele uscate, acestea pot fi caise uscate, prune uscate, stafide în proporții 1:1. Toate fructele se aburesc în 200 ml de apă fiartă peste noapte, se strecoară, ulterior se trece printr-o mașină de tocat carne. Utilizați 1 lingură de trei ori pe zi înainte de mese. Cursul este de 7-10 zile.

Respectarea alimentației dietetice în combinație cu un tratament pentru anemie la bătrâni vă permite să obțineți un rezultat ridicat și să normalizați nivelul hemoglobinei din sânge. Cel mai important este să urmați prescripțiile medicului curant și să administrați medicamentele cu strictețe.

Adauga un comentariu