Local

Tratamentul cu plasmă hiperimună pentru bolnavii COVID-19 nu se mai administrează de 3 luni! Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași are congelatoarele pline

Publicat: 25 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tratamentul cu plasmă hiperimună pentru bolnavii COVID-19 nu se mai administrează de 3 luni Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași are congelatoarele pline
821 de persoane care au trecut printr-un episod de infectare cu coronavirus au donat plasmă hiperimună la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Iași

În spitalele suport-COVID-19 din județul Iași nu se mai efectuează transfuzii de plasmă hiperimună. Din aprilie 2020 până pe 24 februarie 2021, un număr de 821 de ieșeni care au fost tratați de infecția cu coronavirus au donat plasmă. La CRTS Iași, în ultima perioadă, sunt în medie 5 donări de plasmă hiperimună pe zi

Eficacitatea tratamentului cu plasmă hiperimună pentru bolnavii COVID-19 nu a fost încă dovedită. Din luna decembrie 2020, în spitalele suport-COVID-19 din Iași nu s-au mai efectuat transfuzii cu plasmă recoltată de la pacienții tratați de coronavirus. Numărul donatorilor este în scădere, de la circa 20 de donatori în perioada noiembrie 2021, la 10 la începutul anului 2021 și la 5 donatori de plasmă în luna februarie 2021.

Medicii ieșeni administrează plasmă hiperimună bolnavilor COVID-19 aflați în stare gravă, pentru a fi siguri că le-au oferit orice șansă de a se trata. În cele aproape 11 luni de când se prelevează plasma de la pacienții tratați de coronavirus, au fost 821 de donatori la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași. O persoană poate dona plasmă hiperimună după minimum 28 de zile de la ultimul test PCR negativ și la minimum 14 zile de la ultima zi pentru care s-a decis izolarea.

Nu s-au mai efectuat tratamente cu plasmă hiperimună în rândul pacienților infectați cu coronavirus

Dacă în perioada lunilor octombrie-noiembrie 2020 erau în medie chiar și 20 de donatori de plasmă hiperimună pe zi, în perioada lunii februarie 2021 numărul lor a ajuns la o medie de 5 pe zi. Stocurile sunt asigurate, spun medicii, fiind un total de 175 de unități. De la începutul campaniei de colectare a plasmei hiperimune și până pe 24 februarie 2021 au donat 821 de persoane. Unii au donat sânge total din care s-a obținut plasmă.

„Nu am mai primit solicitări din luna decembrie. A fost în luna ianuarie 2021 o cerere dintr-un alt județ pe care au onorat-o, în total fiind trimise în alte județe 53 de unități. Deocamdată avem un stoc suficient de mare, este vorba despre 175 de unități care sunt păstrate timp de un an de zile în lăzi frigorifice, dar până atunci așteptăm să vedem ce o să se întâmple”, spune dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS Iași.

Dr. Florin Roșu: „În momentul de față plasma hiperimună nu se mai folosește pentru tratamentul infecției cu coronavirus”

Transfuzia de plasmă hiperimună în rândul pacienților infectați cu o formă gravă de coronavirus nu a dat rezultate. Cadrele medicale care au analizat starea bolnavilor COVID-19 după aplicarea tratamentului nu au observat o schimbare miraculoasă. În încercarea de a maximiza șansele de supraviețuire, plasma este administrată pacienților aflați în stare gravă.

„În momentul de față nu se mai folosește. În funcție de gravitatea bolii decidem dacă un bolnav primește și plasmă hiperimună în încercarea noastră de a face tot posibilul ca să fie tratat. Studiile nu au arătat încă eficacitatea și nici noi nu putem să facem o legătură directă între evoluția stării de sănătate și terapia cu plasmă hiperimună. Este nevoie de acordul familiei prin semnarea consimțământului informat, iar dacă pacientul este conștient, i se explică această terapie și i se cere acordul pentru acest tratament”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Reprezentanții CRTS Iași spun că plasma hiperimună este păstrată la congelator timp de un an

Plasma hiperimună se recoltează doar de la pacienții vindecați de coronavirus și se administreaza pacienților în stare gravă. Se recoltează cu ajutorul aparatului de plasmafereză, montat la Iași încă de la începutul lunii aprilie 2020. După ce plasma hiperimună a fost recoltată, este trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională pentru controlul biologic al componentelor sanguine. Dacă valoarea titrului de anticorpi este sub nivelul de 40 de unități per mililitru, atunci plasma hiperimună este considerată a fi de ajutor în tratamentul infecției de coronavirus.

Dacă plasma recoltată nu se încadrează în parametri necesari, aceasta intră în circuitul obișnuit, fiind congelată pe o perioadă de un an. În ceea ce privește donatorii de plasmă hiperimună, unii dintre cei care doresc să facă acest lucru au parte de rezultate care nu sunt clare, ceea ce impune retestarea pacientului. În cazul în care analizele plasmei hiperimune în laboratoarele CRTS Iași nu sunt bune, circuitul acesteia se încheie și devine deșeu medical, tratat după măsurile impuse de autorități. Concret, sângele sau plasma hiperimună care nu are rezultate conforme cu normele naționale, impuse prin legislație, se rebutează. Totodată, donatorul cu analize neconforme este respins de la donare.

Adauga un comentariu