Boli si tratamente

Tratamentul pentru osteoporoză ar proteja împotriva Covid-19?

Publicat: 07 nov. 2020
osteoporoza
Pacienții care iau tratament pe termen lung pentru osteoporoză par a fi mai puțin afectați de infectia cu noul tip de coronavirus

Pacienții care iau tratament pe termen lung pentru osteoporoză par a fi mai puțin afectați de infectia cu noul tip de coronavirus, care genereaza boala Covid-19. De ce are loc acesta protectie?

Unele medicamente pentru osteoporoză pot avea un efect protector împotriva Covid-19, potrivit rezultatelor unui studiu publicat in revista Aging. Cercetătorii spanioli au analizat date de la peste 2.000 de pacienți dintr-un departament de reumatologie de la Spitalul del Mar (Barcelona), care suferă de osteoporoză, osteoartrită sau fibromialgie si care au fost sau nu afectați de o Covid-19.

De ce tratamentul pentru osteoporoză ar proteja împotriva Covid-19

Analiza a aratat ca pacienții care iau aceste tipuri de molecule sunt mai puțin susceptibili de a se infecta cu noul tip de coronavirus, dar sunt, de asemenea, si mai puțin afectați dacă se imbolnavesc de Covid-19. Potrivit lui dr. Jordi Monfort, șef reumatologie la Spitalul din Mar, tratamentele lor i-ar putea proteja:

„Unele medicamente utilizate pentru tratarea bolilor reumatice ar putea interfera pozitiv cu virusul, fie prin reducerea incidenței acestuia, fie prin reducerea riscului să dezvolte o formă serioasă. Un potențial promițător care, desigur, trebuie confirmat de alte studii pe mai mulți pacienți.”

Ipoteza oamenilor de știință: aceste medicamente ar putea acționa pozitiv asupra răspunsului sistemului imunitar la virus, prin reducerea producției celebrelor citokine care au un rol cheie în boală. Știm că, dacă sunt produse excesiv (vorbim despre furtuna de citokine), pot provoca un răspuns inflamator violent care agravează starea pacienților, afectați de sindromul de detresă respiratorie acută, noteaza Femme Actuelle.

Care sunt medicamentele care ar proteja impotriva Covid-19

Moleculele implicate în acest studiu sunt zoledronatul și denosumabul, două tratamente cunoscute și utilizate pe scară largă pentru osteoporoză. Primul aparține familiei de bifosfonați, utilizat în general ca tratament de primă linie pentru a limita pierderea osoasă. A doua este molecula prescrisă în caz de eșec sau intoleranță la bifosfonați si care crește densitatea minerală osoasă pe termen lung.

Dacă sunteți îngrijorat și urmați un astfel de tratament, rămâneți în continuare vigilenți și nu vă simțiți protejați fals. Continuați să aplicați strict gesturile de barieră cu cei din jurul vostru.

Adauga un comentariu