Plante medicinale

Trateaza tusea cu ceai de cimbru! Iata si alte beneficii ale acestei plante!

Publicat: 01 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Trateaza tusea cu ceai de cimbru Iata si alte beneficii ale acestei plante
Numeroase studii au arătat că siropurile pentru tuse, indiferent dacă sunt uscate sau uleioase, sunt ineficiente și nu sunt lipsite de efecte secundare.

Numeroase studii au arătat că siropurile pentru tuse, indiferent dacă sunt uscate sau uleioase, sunt ineficiente și nu sunt lipsite de efecte secundare. Majoritatea acestor siropuri conțin alcool sau codeină, ceea ce provoacă somnolență și vigilență redusă. Iată rețeta unui remediu 100% natural!

Este un ceai din plante fabricat din cimbru proaspăt, o plantă cu proprietăți antioxidante și antiseptice puternice. Cimbrul acționează atât ca un inhibitor al tusei, cât și ca dezinfectant.

Trateaza tusea cu ceai de cimbru! Iata si alte beneficii ale acestei plante!

Cum se procedează?

• Infuzați ½ linguriță de cimbru (de preferință proaspăt, altfel folosiți uscat) într-o cană mare de apă clocotită.

• Îndepărtați după 10-15 minute.

• Îndulciți ceaiul de plante cu o linguriță de miere.

• Bea 4 sau 5 căni pe zi.

De asemenea, puteți dilua câteva picături de ulei de cimbru într-un pahar cu apă călduță.

5 beneficii ale cimbrului

Timp de mii de ani, cimbrul face parte din viața de zi cu zi, atât pentru utilizările sale culinare, cât și pentru beneficiile sale medicinale.

Cimbrul tratează bronșita

Cimbrul este utilizat în mod tradițional pentru tratamentul tulburărilor respiratorii, cum ar fi tusea. De asemenea, este aprobat si pentru combaterea bronșitei. Numeroase studii i-au demonstrat efectele împotriva afecțiunilor respiratorii atunci când este combinat cu alte produse naturale, dar niciunul nu a putut dovedi eficacitatea sa ca monoterapie.

Într-un studiu deschis (participanții știau ce li s-a administrat), mai mult de 7.000 de pacienți cu bronșită au testat un sirop din extracte de cimbru și extract de rădăcină de primrose. Acest lucru s-a dovedit a fi cel puțin la fel de eficient ca N-acetilcisteina și Ambroxol, două medicamente care subțiază secrețiile bronșice. Alte studii clinice au arătat că siropurile din extract de cimbru și extractul de frunze de iederă sunt eficiente în ameliorarea tusei.

Cimbrul combate placa dentară

Unul dintre constituenții cimbrului, timolul, s-a dovedit a avea activitate benefică împotriva cariilor și a anumitor bacterii patogene ale gurii, cum ar fi Porphyromonas gingivalis. Timolul este unul dintre ingredientele apelor de gură antiseptice precum Listerine® sau Cervitech® care luptă împotriva plăcii dentare. Cu toate acestea, eficacitatea acestor produse este atribuită în special acțiunii timolului.

Cimbrul ameliorează inflamația pielii

Cimbrul a fost întotdeauna folosit pentru tratarea rănilor și a unor afecțiuni minore ale pielii datorită proprietăților sale antiseptice. Are atât activitate antifungică (prin oprirea creșterii ciupercilor), cât și activitate antimicrobiană (printr-un mecanism care este încă slab înțeles). În plus, prin promovarea inhibării sintezei prostanglandinelor (mediatori lipidici implicați în inflamație), cimbrul acționează ca un antiinflamator5 (reducând durerea, umflarea etc.).

Cimbru pentru anxietate

Unul dintre componentele cimbrului, carvacrolul, poate avea efecte relaxante asupra persoanelor cu anxietate. Un studiu recent efectuat pe animale a demonstrat proprietățile anxiolitice ale acestui compus. Se crede că activează receptorii GABA2, site-uri de recunoaștere din organism care inhibă sistemul nervos. Acești aceiași receptori sunt în special țintele benzodiazepinelor (medicamentelor anti-anxietate) și ale alcoolului. Această proprietate a cimbrului nu a fost încă pe deplin dovedită și, prin urmare, rămâne sub suspiciune.

Cimbrul ar lupta împotriva căderii părului

Cimbrul poate avea, de asemenea, un rol în lupta împotriva alopeciei. Din păcate, doar alopecia areata (alopecia areata) ar fi afectată: alopecia androgenetică, de obicei masculină, și alopecia postmenopauză, legată de menopauză, nu depind de aceleași mecanisme. Deși puține studii s-au concentrat asupra acestui subiect, unele au arătat un posibil efect al cimbrișorului în regenerarea părului.

Adauga un comentariu