International

Trei candidați identici vor participa la alegerile din Sankt Petersburg. Boris Vishnevsky: „Nu numai că și-au schimbat numele pentru asta, și-au schimbat și aspectul”

Publicat: 07 sept. 2021
3 candidați identici pe un afiș de campanie rus îmbrăcați la costum și cravată cu barbă și chelie
Candidați identici la alegerile din Sankt Petersburg pe nume Boris Vishnevsky. Doi dintre ei și-au schimbat numele în buletin în mod intenționat

Regimul lui Putin, lasă în mod intenționat ca politicienii ruși în opoziție să concureze împotriva celor care au nume exact ca ei, tocmai pentru că riscul ca numele să se încurce la urne este foarte mare.

Boris Vishnevsky, este membru senior al partidului liberal Yabloko. Acesta candidează la alegerile municipale de luna aceasta, într-un district al oraşului Sankt Petersburg, din Rusia. Acesta a avut parte de o surpriză de proporții duminică, 5 septembrie 2021, când s-a trezit că va concura împotriva altor doi candidați care au același nume ca al său și care arată la fel ca el.

Opoziția lui Vishnevsky arată la fel și au același nume în mod intenționat

Cunoscutul politician Boris Vishnevsky, care candidează anul acesta pentru realegerea în parlamentul regional din cel de-al doilea oraș rus s-a trezit că cei împotriva cărora va candida nu doar că au același nume dar și seamănă leit cu politicianul. Aceștia au numele în buletin de „Boris Vishnevsky”, sunt chei și au barbă, la fel ca Vishnevsky.

„Aceasta este o fraudă politică”, a declarat pentru AFP Vishnevsky, un membru în vârstă de 65 de ani al partidului liberal Yabloko.

„Acești oameni participă la urne nu pentru a fi aleși sau pentru a-și prezenta programul politic, ci pentru a deruta alegătorii. Nu numai că și-au schimbat numele pentru asta – și-au schimbat și aspectul”, a mai precizat acesta.

Boris Vishnevsky este considerat a fi unul dintre cei mai înfocați critici ai Kremlinului. Acesta împreună cu alții care împărtășesc aceleași idei despre politică, candidează la zeci de alegeri, printre care și sondaje pentru alegerea parlamentarilor camerei inferioare în Duma Stat. Aceasta se va desfășura în Rusia în septembrie de pe 17-19.

Jocurile Kremlinului de a menține puterea. Candidați trași la indigo în alegerile parlamentare

Aparent, în Rusia este o practică foarte comună în care fie să se caute candidați cu același nume, fie de a le cere să își schimbe numele precum cel al contracandidatului principal. De menționat faptul că de cele mai multe ori se caută persoane comune care nu au fost implicate în politică până atunci dar și din partidele adverse susținătoare a lui Putin.

Prin această metodă se poate slăbi sprijinul pentru un politician popular în rândul cetățenilor dar pe care Kremlinul nu-l vrea.

Cu toate astea, situația lui Vishnevsky este unul cu totul și cu totul special, întrucât în cazul lui, nu doar că ceilalți doi candidați au aceleași nume dar și seamănă leit cu el. Șocul acestuia a fost imens în momentul în care pe un afiș oficial al alegerilor, politicianul era alături de ceilalți doi care arătau identic cu el.

Conform afișului, se poate observa că toţi candidaţii sunt de vârste apropiate, cărunţi, cu chelie şi au barba aranjată la fel. Detaliu care îi diferențiază este vestimentația, întrucât singurul care și-a dat interesul să aibă o ținută potrivită situației, este adevăratul Vishnevsky.

Boris Vishnevsky își cunoaște sosiile. Acestea arătau complet diferit înainte

Politicianul a afirmat faptul că îl cunoaște pe unul dintre oponenții săi, acesta având alt nume -Viktor Bykov.

„Înainte de a deveni „Boris Vishnevsky”, el arăta diferit – fără barbă”, a spus el.

Se pare că aceștia și-ar fi crescut barba și mustața în mod intenționat pentru fotografii. Mai mult decât atât se crede că imaginile ar putea fi chiar prelucrate în Photoshop. Boris mai spune că cel puțin unul dintre candidați s-a ras în cap sau și-a modificat pe calculator linia părului, pentru poze.

„Nu am mai văzut niciodată așa ceva”, a precizat Vishnevsky

În urma cercetărilor făcute, s-au găsit imagini oficiale ale omonimilor politicianului iar în acestea, ei arată complet diferit. De exemplu Bykov avea părul lung și părea cu ani buni mai tânăr decât în fotografia prezentată comisiei electorale.

Ulterior, un cunoscut ziar a publicat chiar documentul în care atestă schimbare numelui Bykov în Boris Vishnevsky în data de 3 iulie.

În schimb, mai puține detalii se cunosc despre celălalt adversar. Tot ce se știe este că anterior s-ar fi numit Alexei Shmeleviar ultimul job a fost de director de vânzări la o companie din Sankt Petersburg.

Politicianul a cerut să se facă dreptate

Duminică, Vishnevsky a publicat o fotografie a afișului alegerilor pe rețeaua de socializare Twitter declarând că a depus o plângere oficială.

El cere Comisiei Electorale Centrale, în această plângere să analizeze problema afirmând că fotografiile folosite de rivalii săi sunt falsificate.

„Toate acestea sunt puse la cale pentru a dezorienta alegătorii, astfel încât aceștia să confunde falsul cu realul, iar în loc să ajungă la adevăratul Vishnevsky, voturile lor se îndreaptă către unul dintre falsuri”, susţine Boris Vishnevsky într-un interviu.

Mai multe redacții au încercat să contacteze sosiile pentru reacții, însă aceștia nu au putut fi contactați.


Tot în Rusia, o femeie de serviciu din primăria unei localităţi din Rusia a fost aleasă primar. Aceasta a ajuns să candideze din cauza primarului în funcție care pentru a fi ales pentru un nou mandat, mai avea nevoie de candidat, astfel a pus-o pe femeie să candideze ca să existe doi candidaţi, aşa cum prevede legea.

Și în România au existat alegeri problematice unde la municipiul Câmpia Turzii, Ioan Vasinca, care era mort în timpul campaniei electorale, a fost ales consilier local.

Adauga un comentariu