BZI LIVE

Trei importanți membri ai Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași au relatat despre experiențele străinilor care studiază la Cuza, programele de studiu oferite, experiența și munca profesorilor pe acest palier, doar în lumina reflectoarelor Platoului BZI LIVE – FOTO/ VIDEO

Publicat: 28 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Marți, 28 ianuarie 2020, la ora 15.00 în Studioul BZI LIVE a fost programată o ediție-dialog de interes și importanţă maximă pentru toți românii. În prim-plan a fost o stare de fapt, începută anul trecut și care a căpătat o dimensiune spectaculoasă!

Universitatea Cuza, din ce în ce mai căutată de către studenţii străini

După ani buni, o situație surprinzătoare are loc într-un domeniu vital pentru întreaga României. Este vorba de faptul că, în 2019, Universitatea Cuza a fost atractivă și la mare căutare în rândul tinerilor din străinătate care au ales să studieze la cea mai veche unitate de învățământ superior a ţării. Astfel, ediţia – dialog a avut în prim-plan această problematică, experienţele străinilor care studiază la Cuza, programele de studiu oferite, experienţa și munca profesorilor pe acest palier. Despre acesta, în detaliu și exclusivitate alături de conf. univ. dr. Ruxandra Ciulu, tutore la programul de licență „Business Administration”, în limba engleză și implicată într-un program de master pe zona Resurselor umane, tot în engleză în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Alături de aceasta a fost prof. univ. dr. Adriana Manolică şi studentul Vedat Alex Parçaoğlu, şeful de grupă de la anul III al specializării Business Administration. Ambii fac parte tot din comunitatea FEAA. Tatăl lui este turc, iar mama româncă. Şi-a făcut studiile în Turcia până la nivel de liceu, apoi a venit să studieze la Universitatea Cuza.

Stare de fapt îmbucurătoare la nivelul sistemului de învăţământ superior din Iaşi

În acest context, de precizat că anul trecut a fost iniţiat un sistem de preînscriere, pentru Admitere, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. Astfel, zeci de tineri din ţări membre ale Uniunii Europene (UE), non-UE sau de pe alte continente s-au arătat interesaţi de programele educaţionale oferite de cele două cunoscute instituţii de învăţământ superior ieşene.

La UAIC, la licenţă şi master, s-au înregistrat deja zeci de solicitări venite din Islanda, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite (EUA) sau Marea Britanie, Israel, Ucraina, Germania, Franţa, Belgia sau Turcia.

„În a doua jumătate a lunii martie 2019, a devenit operaţională Platforma de preînscriere on-line pentru Admitere la studii de licenţă şi de master (a se vedea http://înscriere.uaic.ro/SitePages/Home.aspx – n.r.). Scopul nostru a fost acela de veni în sprijinul potenţialilor candidaţi şi viitori studenţi ai UAIC, atât din ţară, cât şi din străinătate, prin furnizarea de răspunsuri la întrebările legate de procedura de Admitere şi oferta de studii, într-un format cât mai prietenos, determinat de avantajele digitalizării. De altfel, motto-ul platformei, «Păşeşte pe drumul biţilor spre viitorul tău ca student!», aduce UAIC la numai un click distanta de viitorii studenti-boboci, scutindu-i de efortul drumului către Iaşi şi de cheltuielile de deplasare aferente. Suntem bucuroşi să constatăm succesul Platformei, probat prin accesarea acesteia de peste 2.000 de posibili candidaţi, din care aproape 1.400 la licenţa şi peste 600 la master. În egală măsură, aceasta modalitate de preînscriere «o premieră reuşită pentru UAIC, ca multe altele», a atras atenţia celor interesaţi din 14 state atât din UE, cât şi din afara ei”, a declarat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic şi sectorul public la Cuza. Concret, peste 300 de străini au fost interesaţi de programe de, studiu ale UAIC.

Universitatea Cuza, în topul celor mai multe mobilități educaţionale internatione

Pe, de altă parte, tot mai mulţi studenţi Erasmus+ optează să studieze două semestre academice, şi nu doar unul, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza UAIC din Iaşi. Spre exemplu, inanul universitar 2017-2018, s-a constata o creştere cu 25 la sută a numărului de studenţi care au solicitat stagiu de studiu Erasmus pentru un an academic întreg, de la 36 de studenţi în anul precedent la 45 în prezent. Mai mult, în anul universitar 2017-2018, au fost înregistrate şi şapte solicitări de prelungire a stagiului cu încă un semestru, chiar dacă iniţial studenţii veniseră în România doar pentru primul semestru. Pentru anul universitar 2019 – 2020 creșterea, pe acest plan, a fost cu peste 20 la sută.

De unde provin bursierii

Bursierii Eradmus de la Cuza provin din peste zece state membre ale Uniunii Europene (cei mai mulţi din Franţa, Spania şi Italia) sau alte ţări europene (în primul rând, Republica Moldova), din Statele Unite ale Americii, Canada, din ţări din Asia (printre care Israel, Coreea de Sud, Vietnam, Kazahstan) şi tari din Africa (cum sunt Algeria şi Egipt).

Adauga un comentariu