Titlurile zilei

Trei pacienți au primit șansa la o viață normală după transplantul renal! Medicii de la Spitalul „Parhon” Iași au lucrat la foc continuu: „Sunt persoane care făceau dializă de mult timp” – FOTO

Publicat: 20 apr. 2024
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Trei pacienți au primit șansa la o viață normală după transplantul renal Medicii de la Spitalul Parhon Iași au lucrat la foc continuu Sunt persoane care făceau dializă de mult timp - FOTO
Trei pacienți au primit șansa la o viață normală, după ce în data de 18 aprilie 2024, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon" Iași, au avut loc trei transplante renale

Trei pacienți au primit șansa la o viață normală, după ce în data de 18 aprilie 2024, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași, au avut loc trei transplante renale. Doi rinichi au fost prelevați la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, iar celelalte două organe au fost prelevate la București.

Trei pacienți dializați au beneficiat de transplant renal la Spitalul „Parhon” Iași

Joi, 18 aprilie 2024, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași, au fost realizate trei transplante renale. Pentru ca acest lucru să fie posibil, medicii au lucrat la foc continuu, petrecând chiar și 48 de ore în spital.

„În primul rând, aș vrea să subliniez sacrificiul cu totul deosebit al echipei de transplant, pentru că echipa colegilor de la nefrologie, cei care am pregătit cazurile, a lucrat aproape 48 de ore continuu, cu pregătirea cazurilor, selecția lor, urmărirea imediată post transplant. Echipa de chirurgie a început recoltarea la Spitalul de Neurochirurgie dimineață, iar ultimul transplant s-a terminat la ora 3 noaptea. Cu alte cuvinte, au stat în foc continuu și peste 12 ore, a fost un sacrificiu cu totul remarcabil al colegilor mei de la Spitalul «Parhon». Suntem fericiți că trei pacienți dializați, în momentul de față, sunt bine și au primit rinichi funcționali. Doi rinichi au fost de la București, iar doi rinichi de la Neurochirurgie.

Rinichii prelevați la București sunt de la un pacient special, iar doar noi, cei din Iași, am putut transplanta organele. Rinichii au ajuns la pacienți din toată Moldova, unul dintre ei fiind chiar din Republica Moldova, dar care avea cetățenie română și făcea dializă la Iași. Sunt pacienți care făceau de mult timp dializă. Au fost chemați, pentru a vedea dacă sunt compatibili, pacienți din toate județele Moldovei, din Galați, din Râmnicu Sărat, din Suceava, Bacău, Vaslui”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.

Medicii au lucrat la foc continuu: „Ne-am mobilizat cu toții”

După prelevarea organelor, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași, au fost chemați 11 potențiali primitori din întreaga Moldovă, dar după testarea pacienților s-a dovedit că doar trei dintre ei erau compatibili. Astfel, unul dintre aceștia a primit doi rinichi, iar ceilalți doi, câte un singur organ sănătos.

„Practic, au fost chemați 11 pacienți și a fost o cantitate de muncă foarte mare. Doi pacienți au primit câte un singur rinichi, iar unul dintre ei a primit doi rinichi. Am fost triști, deoarece una dintre persoanele chemate pentru a primi un rinichi prelevat la București nu a fost compatibilă. Combinația HLA era particulară, de aceea au și fost dați către noi rinichii.

Din nefericire, crossmatch-ul a fost pozitiv pentru unul dintre potențialii primitori și nu ne-am asumat niciun risc, deoarece, în primul rând, ne gândim la beneficiul pacientului. Ne-am mobilizat cu toții, infirmiere, asistente, rezidenți, specialiști, chirurgi, anesteziști. Unul dintre colegi, literalmente, a stat 48 de ore în spital”, a adăugat prof. dr. Adrian Covic legat de cei trei pacienți care au primit, joi, 18 aprilie 2014, transplantul renal.

Comentarii
  • Am tot respectul pentru medicii care au efectuat aceste operații, dar prea multă laudă la adresa coordonatorului… doar poza lui, ca și cum el ar fi singurul și unicul ce merită promovat și lăudat prin ziare, ușurel… cei care nu apar în poze merită toată lauda și respectul. În ceea ce îl privește pe Covic A. cred că ziarele ar trebui să scrie și despre cei care mor cu zile întrucât în ochii lui Covic sunt doar niște cnp-uri. Faptul că a reușit să facă (cu ajutorul funcțiilor deținute) o avere de invidiat ar trebui să dea de gândit atât presei cât și autoritățiilor, dar… cică a învățat bine împărțirea. Trebuie să știți faptul că prin această laudă mascată nu reușiți altceva decât să mai ”puneți” în mentalul public prosopul pe țambalul infracțional al acestuia. Ca fapt divers, v-ați îngrozit de povestea procurorilor despre Tesloianu? Ei bine… Tesloianu e un copil de grădiniță în fața lui Covic.

  • Laude, felicitari, medici eroi, sacrificiul lor remercabil, pacienti fericiti, si totusi… rinichii aia au fost luati din galantar de la super-market?! „Donatorii” n-au murit cumva??? Despre drama lor chiar niciun cuvant? Aia nu s-au sacrificat? Atat de nesemnificativi sunt incat nu se pomeneste decat despre… „un pacient special”?! Moartea acestora chiar nu conteaza??? Mizerabililor!

  • Da, șeful e cel cu laudele, ăștia mici care au făcut toată treabă sunt… echipa și atât. De fapt și rinichii ăia sunt tot realizarea lui, a făcut el rost de ei de undeva. Nici nu știu de ce de fapt mai trebuie tot spitalul de nefrologie când el ar putea face totul singur.

Adauga un comentariu