Local

Trei pacienţi Covid-19, transportaţi cu elicopterul SMURD Iași din Bucureşti

Publicat: 10 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Trei pacienţi Covid-19 transportaţi cu elicopterul SMURD Iași din Bucureşti
O persoană va fi adusă la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi. Pacientul a fost preluat și transferat la Iași cu un elicopter de la Galaţi

În seara de luni, 9 noiembrie 2020, la ora 19.00, un echipaj SMURD Iaşi a preluat de la elicopterul SMURD aterizat la Iaşi din zona Capitalei, trei pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Aceştia erau ventilaţi mecanic, doi dintre aceştia fiind non invazivi care vor fi transportat la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie și Spitalul de Recuperare.

Iar al treilea pacienţi, o femeie obeză a fost intubată şi ventilata mecanic pentru secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani.

„Aseară, ora 19.00, un SMURD Iaşi a preluat de la elicopterul SMURD aterizat la Iaşi, din zona Bucureşti 3 pacienți pozitivi cu ventilație mecanică – 2 non invaziv pentru ATI Neurochirugie și Recuperare, dar şi o pacientă obeză intubata ventilată mecanic pentru ATI la Leţcani”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Transferul pacienților Covid-19 de la București la Iași are loc în contextul exploziei numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Cadrele medicale încearcă din răsputeri să se ajute unii pe alții și se transferă pacienți în diferite orașe mari ale României.

Pacienți din Giurgiu aduși la Iași cu elicopterul SMURD

În urmă cu trei zile, alți trei pacienți au fost aduși la Iași cu elicopterul SMURD. Persoanele infectate cu noul coronavirus sunt aduse din Giurgiu via București. Doi dintre pacienții Covid-19 au fost ventilați mecanic și unul cu oxigen.

Potrivit cadrelor medicale, pacienții au fost transferați la secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani.

„Cei trei pacienți sunt aduși de la Giurgiu, via București. Pacienți Covid-19, aduși cu elicopterul SMURD Iași. Doi dintre aceștia ventilați mecanic și unul cu O2”, au transmis cadrele medicale.

Secţia ATI de la spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani a fost deschisă

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași a transmis în data de 2 noiembrie 2020, că la Spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani au fost transportate stațiile de oxigen, montate și astfel, secția de Anestezie și Terapie Intensivă a fost deschisă pentru pacienții Covid-19.

„Fabrica de oxigen existentă în momentul de față aprovizionează, și noi am verificat parametrii, un număr de 24 de paturi din cele 48 existente la secția de Terapie Intensivă destinată infectaților cu COVID-19. Această fabrică are nevoie de o rezervă, pentru că în toate spitalele care au Terapie Intensivă aprovizionarea principală cu oxigen are o rezervă pentru cazul în care apare o defecțiune. În momentul de față noi suntem exact de a amplasa această rezervă de oxigen, care va ajunge în Iaşi în cursul acestei seri, iar muncitorii care ştiu să facă şi racordurile acestei staţii vor lucra la acest lucru şi sperăm să fie finalizată lucrarea. Sper să putem primi pacienţi la Terapia Intensivă de la Leţcani. Avem echipă completă.”, a declarat profesor doctor Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, cu o zi înainte de deschiderea secției ATI de la Lețcani.

Capacitatea unității medicale

Spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani deține o capacitate de 256 de paturi, dintre care 103 doar la secția ATI. Referitor la documentația unității spitalicești, spitalul a primit aviz doar pentru 118 paturi, din care 48 pentru Secția ATI.

„Spitalul – singurul ROL 2+/extensibil ROL 3 din țară și din Sud-Estul Europei – are o capacitate de 256 de paturi, din care 103 de terapie intensivă. Este dotat cu injectomate (103), infuzomate (126), monitoare (126), ventilatoare (62), concentratoare de oxigen (22) etc. Dispune de sală de operații, radiologie (fixă și mobilă), laborator, farmacie, două generatoare, patru fabrici de oxigen, sterilizare, bucătărie pentru personal, sală de mese, spălătorie lenjerie, spălătorie vase, morgă ș.a”, mai susțin cei de la Euronest.

Adauga un comentariu