Local

Stația de oxigen pentru Secția ATI de la Spitalul mobil Lețcani va ajunge la Iași

Publicat: 02 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Stația de oxigen pentru Secția ATI de la Spitalul mobil Lețcani va ajunge la Iași
Prof. dr. Carmen Dorobăț

La Spitalul mobil Lețcani vor ajunge în seara de 2 noiembrie stațiile de oxigen, iar până mâine acestea vor fi instalate. Începând cu data de 4 noiembrie 2020 vor putea fi astfel primi pacienți la terapie intensivă în spitalul suport Covid-19 din Lețcani.

„Fabrica de oxigen existentă în momentul de față aprovizionează, și noi am verificat parametrii, un număr de 24 de paturi din cele 48 existente la secția de Terapie Intensivă destinată infectaților cu COVID-19. Această fabrică are nevoie de o rezervă, pentru că în toate spitalele care au Terapie Intensivă aprovizionarea principală cu oxigen are o rezervă pentru cazul în care apare o defecțiune. În momentul de față noi suntem exact de a amplasa această rezervă de oxigen, care va ajunge în Iaşi în cursul acestei seri, iar mâine muncitorii care ştiu să facă şi racordurile acestei staţii vor lucra la acest lucru şi speram să fie finalizata lucrarea. Sper ca miercuri să putem primi pacienţi la Terapia Intensivă de la Leţcani. Avem echipă completă.”, a declarat profesor doctor Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Numeroși pacienți infectați cu SARS-CoV-2 ajung într-o stare medie-agravată

Tot mai mulți ieșeni ajung la spitalele de suport Covid-19 în stare gravă, fie pentru că stau prea mult timp acasă, fie pentru că au comorbidități. Astfel, crește consumul de oxigen, inclusiv pe zona de non-terapie intensivă. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că numărul infectărilor cu Covid-19 crește într-un ritm alert.

„Astăzi am văzut rata de pozitivare, destul de mare, aproximativ de 40 la sută, ceea ce însemna o transmitere comunitară deosebit de intensă. La Spitalul de Boli infecțioase erau 20 de locuri libere pentru pacienții confirmați, dar numai două cu posibilitatea administrării de oxigen. La Lețcani, dimineață erau 15 locuri libere iar cu posibilitatea administrării de oxigen din concentratoare avem un număr de 22. Mai există posibilitatea administrării de oxigen, dar nu într-un număr suficient de mare cât să putem sta noi liniștiți și în spitalele de suport Covid-19. Vreau să cred că toţi cetăţenii judeţului Iaşi vor înţelege că trebuie să dea atenţie măsurilor de protecţie pentru că suntem într-un moment în care această infecţie se transmite deosebit de activ”, a mai explicat Carmen Dorobăț, manager la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Carmen Dorobăț: „Îmi este frică că pacienții nu dau atenție la simptome și ajung foarte târziu la spital”

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iași susține că modificările care apar impun o mai mare atenție din partea medicilor de familie.

„Nu-i nici de rău, nici de bine. Trebuie să fie foarte atenți medicii. Eu de asta am spus. În special medicii de familie trebuie să fie atenți, pentru că riscăm să polarizăm. De aceea pacienții ajung în stare foarte gravă, în momentul acesta la Terapie Intensivă nu mai este nici un loc, iar la zona de confirmați mai am 20 de locuri. Ei stau acasă, pentru că le permite legea și îmi este frică că nu dau atenție la simptome și ajung foarte târziu la spital”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ din Iași.

Adauga un comentariu