Local

Trei pacienți de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași infectați cu coronavirus au pierdut lupta pentru viață în ultima săptămână. De Crăciun au ajuns cazuri foarte grave la secția de Terapie Intensivă

Publicat: 30 dec. 2020
La Spitalul
Spitalul "C.I. Parhon" din Iași și conf. dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al unității sanitare

Trei bolnavi cronici au ajuns cu o formă gravă a infecției cu coronavirus la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași într-o singură zi. Rata deceselor în rândul pacienților internați în unitatea medicală a crescut cu 15 la sută în doar o lună. Ieri, 4 ieșeni dependenți de dializă erau internați în secția de Terapie Intensivă

Pe perioada zilelor de Crăciun, persoane cu forme tot mai grave ale infecției cu coronavirus nu au încetat să ajungă la spitalele din Iași. În doar 24 de ore, la Spitalul Clinic Dr. „C.I. Parhon” din Iași au fost internați trei bolnavi cronici infectați cu coronavirus pe secția de Terapie Intensivă. Este vorba despre persoane cu vârsta între 40 și 50 de ani care au avut nevoie de ventilație mecanică cu oxigen după ce în scurt timp de la infectare starea de sănătate le-a fost grav afectată.

Situația nu este prea roz pentru pacienții cu boli cronice care se infectează cu coronavirus, șansele de supraviețuire fiind tot mai mici. În urmă cu o lună, medicii din Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iași precizau că unul din 10 pacienți nu supraviețuiau virusului COVID-19. Rata deceselor a crescut simțitor până în prezent, când circa trei din 10 pacienți pierd lupta pentru viață din cauza complicațiilor provocate de infecție.

Circa 25 la sută dintre bolnavii cronici au decedat din cauza infectării cu coronavirus în ultima perioadă

Medici ieșeni de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” au observat că rata de deces în rândul pacienților cu boli cronice infectați cu coronavirus este de 25 la sută. În ultima săptămână, trei pacienți internați cu o formă gravă a bolii COVID-19 au pierdut lupta pe patul de Terapie Intensivă a unității medicale.

„În noaptea de sâmbătă spre duminică (n.r. 26-27 decembrie 2020) au ajuns direct pe secțiile de Terapie Intensivă trei pacienți. Unul dintre pacienți a fost transferat de la Spitalul Mobil Lețcani pentru că a avut nevoie de dializă. O pacientă în vârstă de 50 de ani a ajuns în stare de hipotermie și a fost adresată nouă de la UPU SMURD din cadrul Spitalului «Sfântul Spiridon» din Iași. Un alt pacient cu dializă a avut nevoie de ventilație mecanică de oxigen, starea lui fiind foarte gravă. Pacienții de 40-50 de ani cu boli cronice se prezintă cu forme medii spre grave la spital. În ultima săptămână au fost trei decese”, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași.

Patru bolnavi care fac dializă sunt internați la ATI după ce au fost confirmați pozitiv cu coronavirus

În ceea ce privește Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate patru paturi în ATI. De altfel, unitatea medicală are nouă bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care fac dializă. În spitalele suport COVID-19, ieri mai erau libere 245 de paturi: 19 la Spitalul de Boli Infecțioase, șase la Spitalul Mobil Lețcani, patru la Spitalul de Pneumoftiziologie, 16 paturi la Spitalul de Recuperare, 67 de paturi la Spitalul C.F. Iași, 10 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 24 de paturi la Spitalul Militar și 61 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.

Totodată, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au transmis că un număr de 3.054 de persoane se află în izolare, iar 3.862 de persoane sunt carantinate la domiciliu. Totodată, până în prezent, au emis în total 26.535 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 27.141 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

Iașul este pe locul al treilea pe țară ca număr de cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2

În data de 29 decembrie 2020, în județul Iași au fost 239 de cazuri noi de infectări cu coronavirus, fiind astfel clasat pe locul 3 alături de județul Ilfov. De la debutul pandemiei COVID-19 au fost confirmați pozitiv cu noul tip de virus 26.694 de ieșeni. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.282 au fost externate, ieri fiind externați 28 de pacienți. În secțiile de Terapie Intensivă o persoană a pierdut lupta pentru viață, numărul total fiind acum de 445. În ceea ce privește situația din spitalele suport COVID-19 din Iași, erau ocupate ieri 465 de paturi, din care 60 sunt paturi ATI.

Așadar, din cele 60 de paturi, nouă sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, unul la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași și 14 la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de față mai sunt libere șapte paturi ATI, cinci paturi la Spitalul Municipal Pașcani și două la Spitalul de Neurochirurgie.

Adauga un comentariu