Actualitate

Trei trucuri pentru a prepara cel mai bun vin de casă toamna aceasta. De ce se folosesc doar unelte din lemn

Publicat: 09 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Trei trucuri pentru a prepara cel mai bun vin de casă toamna aceasta. De ce se folosesc doar unelte din lemn
Vinul este una dintre cele mai consumate băuturi când vine vorba de preferințele românilor în băuturi

Vinul este una dintre cele mai consumate băuturi când vine vorba de preferințele românilor în băuturi. În România este o veche tradiție a vinului, menționată încă de pe vremea tracilor. Întotdeauna românii s-au ocupat cu viticultura. Cu atâta mai mult în zonele rurale, mulți gospodari pregătesc vinul acasă.

În cadrul producției de vin, mustul reprezintă primul amestec ce trebuie obținut după ce strugurii au fost recoltați de pe vița de vie. Mustul este un lichid gros și opac. Culoarea sa poate varia în funcție de cea a strugurilor care au fost puși la presat. Mustul poate fi de nuanță violet închis sau poate prezența nuanțe de maro deschis.

Trei trucuri pentru a prepara cel mai bun vin de casă

Foarte mulți români încă își mai pregătesc băuturile în casă în fiecare toamnă. Cu atâta mai mult, există o mulțime rețete și trucuri pe întreg internetul, în ceea ce privește vinul. Cel mai important este să folosiți struguri bine copți.

„Restul sunt zemuri. Ştiu, în literatura de specialitate vinul începe de la 8,5 grade, însă un vin sub 10 grade cu greu poate fi păstrat pete 6 luni fără să capete un defect care-l face de nebăut.”, a spus Dumitru Toma, de meserie inginer.

Pentru ca vinul să capete tărie este nevoie ca în procesul de fermentație să existe suficient zahăr în struguri. Cel mai indicat este să zdrobești strugurii după cel mult 8 ore după ce i-ai cules.

„Ideal este să fie zdrobiţi imediat, în cel mult două ore, pentru ca strugurii să-şi păstreze toate calităţile şi să dea vinului aromele cele mai bune. Aici greşesc foarte mulţi români atunci când fac vinul, iar efectele sunt evident: un vin cu gust dubios, predispus la oţeţire.”, a mai precizat acesta.

Ce unelte se fololosesc la prepararea vinului de casă

La fel de important este să folosești doar unelte din lemn, plastic sau inox în prepararea acestei băuturi. Acest lucru se datorează faptului de a nu distruge gustul, iar păstrarea sa se face mult mai bine dacă este pus în acest material.

„Fermentaţia cu boştina introduce în vin tanini şi arome de care este bine să ne ferim. Vinul iese aspru, acru, amar, colorat excesiv, cu gust ierbos. Nimeni nu vrea să bea aşa ceva. Mirosul de doagă este cunoscut tuturor. Înseamnă butoi mucegăit, nespălat, împuţit. Vinul iese, deci, exact ca butoiul.”, a mai declarat Dumitru Toma.

Adauga un comentariu