WoW!

Trei vitamine necesare pentru a-ţi creşte imunitatea

Publicat: 01 apr. 2020

Nutrienţii care hrănesc organismul sunt implicate şi în susţinerea imunităţii. În caz de căderi imunitare sau în perioadele în care organismul este mai intens solicitat şi îşi consuma resursele mai rapid decât în alte perioade, este nevoie de un aport suplimentar pe care ţi-l poţi asigura prin suplimente alimentare.

Vitamina C, în topul eficienţei

Vitamna C este renumită pentru efectul ei de susţinere a imunităţii. Există mai multe modalităţi prin care aceasta acţionează pentru a susţine sistemul imunitar. Unul dintre mecanisme este acela prin care vitamina C anihilează virusurile şi bacteriile. Se întâmplă aşa, fiindcă stimulează producţia de limfocite C, celule imunitare care lupta împotriva bacteriilor, virusurilor şi care pot anihila şi celulele canceroase.

Studiile arată ca anticorpii acţionează mai eficient dacă în organism exista cantităţi suficiente de vitamina C. Mai mult, şi alte substanţe utile sistemului imunitar precum interferonul, care apăra organismul de virusuri şi de celule canceroase se sintetizează în cantităţi optime doar dacă în organism exista o cantitate suficientă de vitamina C.

Pe lângă acest ajutor direct adus sitemului imunitar, vitamina C funcţionează şi ca antioxidant puternic care ne apără de atacurile radicalilor liberi. Iar acest aspect este foarte evident mai ales la nivelul pielii fiindcă pielea este prima noastră linie de apărare împotriva toxinelor din mediu. Alături de colagen, vitamina C este un nutrient cheie pentru menţinerea santatii pielii.

Vitamina E “întinereşte” sistemul imunitar

Ca şi vitamina C, vitamina E stimulează producerea de celule natural killer (NK), cele care identifică şi distrug germenii şi celulele canceroase. De asemenea, vitamina E îmbunătăţeşte producerea de celele B imunitare care generează anticorpii. Studiile arată, de asemenea, ca suplimentarea cu vitamina E poate inversă din declinul înregistrat în răspunsul imun odată cu îmbătrânirea.

Un studiu realizat la Şcoala Harvard de Sănătate Publică, pe un eşantion de 87.000 de asistente medicale care au luat suplimente cu vitamina E a arătat o reducere a incidenţei atacurilor de cord cu 50%. Suplimentele pot fi necesare pentru a avea la dispoziţie cantitatea optimă de vitamina E necesară pentru a stimula sistemul imunitar. Persoanele care fumează şi cele care consumă cantităţi mari de alcool necesita doze mai mari de vitamina E.

Carotenul are efect anticancerigen

Carotenul este un antioxidant puternic care stimulează producţia de celule T , care lupta cu celulele canceroase. Celulele macrofage care distrug celulele canceroase sunt stimulate în activitatea lor de betacaroten, un precursor al vitaminei A.

La rândul ei, vitamina A, a cărei sinteza este încurajată de betacaroten stimulează activitatea globuleleor albe din sânge care ne cresc rezistenta la infecţii şi care apăra membranele acoperite cu mucus. De exemplu, licopenul este unul dintre carotenoizii cu un efect benefic puternic asupra imunităţii, recunoscut şi pentru efectul anticancerigen.

Studiile au arătat că beta-carotenul poate reduce riscul de boli cardiovasculare, de accidente vasculare cerebrale şi atacurile de cord. Beta-carotenul, de asemenea, protejează împotriva cancerului prin stimularea celulelor imunitare numite macrofage pentru a produce factorul de necroza tumorală, care ucide celulele canceroase.

Principalele surse de caroten se găsesc în fructele şi legumele de culoare portocalie (caise, piersici, mango, morcovi, roşii, ardei) sau în cele de culoare verde (spanac). Dar, pentru a fi sigur că ai în organism toate vitaminele şi mineralele care are nevoie sistemul tău imunitar este indicat să foloseşti suplimente alimentare care îţi oferă cantitatea optimă de nutrienţi.
Adauga un comentariu