Trupele rusești nu s-au mișcat de la granița cu Ucraina. Cu toate acestea, un înalt oficial urainian a declarat că nu sunt semne ale unei invazii iminente.
Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei a spus că Rusia are 92.000 de soldați la frontieră, dar ar avea nevoie de mult mai mulți dacă ar invada Ucraina.
Danilov a spus că îngrijorările cu privire la consolidarea armatei ruse la granițe rămân și a menționat că nu a avut loc nicio schimbare majoră a situației de la discuția din 7 decembrie, în care președintele american Joe Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin să nu invadeze Ucraina.
”Nu s-a schimbat nimic”, a spus Danilov, al cărui consiliu puternic reunește înalți oficiali militari și de securitate.
”A existat o anumită creștere a numărului de trupe, dar nu suficient de mare pentru a putea spune: asta este, se va întâmpla (n.r. – o invazie) acum”, a spus el, potrivit Reuters.
Oficialul urcainian a explicat că Rusia va avea nevoie de cel puțin 500.000-600.000 de soldați la graniță ”pentru a menține situația sub control în cazul unei ofensive”.
El a precizat și că Rusia ar putea crește numărul de trupe foarte rapid și în orice moment, dar va avea nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a aduce suficiente trupe la graniță, pentru a organiza o invazie.
Ucraina speră că Occidentul o va ajuta cu provizii de arme într-un astfel de scenariu. Rusia, care a anexat regiunea Crimeea de la Ucraina în 2014, neagă că ar planifica un atac, dar acuză Kievul și Statele Unite de comportament destabilizator.
Moscova a căutat garanții de securitate împotriva extinderii NATO către est, dar alianța militară a respins cererile de a anula angajamentul din 2008 față de Ucraina, conform căruia țara poate deveni într-o zi membră. Și liderii Uniunii Europene au avertizat cu privire la mai multe sancțiuni împotriva Rusiei dacă aceasta va invada Ucraina.
Danilov a spus că Kievul nu intenționează să escaladeze situația prin încercarea de a preluarea controlul asupra estului Ucrainei, unde separatiștii sprijiniți de Moscova luptă cu forțele guvernamentale ucrainene.
Înaltul oficial a subliniat că Ucraina trebuie să fie parte la orice discuții despre aspirațiile sale de aderare la NATO.
„Nu vom primi ordine de la nimeni, nu vom tolera niciun țar, suntem un alt fel de oameni. Este posibil compromisul? Da, este posibil, dar nu în detrimentul independenței noastre și al țării noastre,” a precizat acesta.