Razboi în Ucraina

Trupele speciale ruse alături de milițiile pro-ruse au intrat în Mariupol

Publicat: 17 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Trupele speciale ruse alături de milițiile pro-ruse au intrat în Mariupol
În aceste momente, oraşul Mariupol este aproape gol, iar asta din cauză că populația a fost evacuată în mare parte zilele trecute

Trupele speciale ruse şi pro-ruse au intrat în Mariupol. Pentru a străpunge apărarea ucrainenilor pe mai multe cercuri, armata rusă a întreprins unele din cele mai violente bombardamente de la începutul ostilitățile (s-a vorbit inclusiv de crime de război), intrând în scena în ultimele ore infanteria. Fiecare stradă și fiecare piață este avută în vizor, luptele la sol fiind extrem de violente.

Rusia susține că a reușit să pătrundă în Mariupol, iar estimările arată că va cădea în mâna Moscovei până la finalul acestei săptămâni.

trupele ruse pro-ruse Mariupol , bloc in flacari dupa bombardamentele rusilor
Luptătorii ceceni din orasul-port Mariupol au spart apărarea uzinei metalurgice Azovstal, unde s-au stabilit oamenii din gruparea Azov, pe care rușii îi numesc fasciști care ar avea în stăpânire orașul

Trupele speciale ruse şi pro-ruse au intrat în Mariupol

Mariupol, invadat de trupele ruse şi pro-ruse. În aceste momente, oraşul este aproape gol, iar asta din cauză că populația a fost evacuată în mare parte zilele trecute. În luptele din oraş au intervenit și temuții luptători ceceni, care atacă trupele ucrainene. Luptătorii ceceni din orasul-port Mariupol au spart apărarea uzinei metalurgice Azovstal, unde s-au stabilit oamenii din gruparea Azov, pe care rușii îi numesc fasciști care ar avea în stăpânire orașul.

S-au dat lupte grele și la teatrul din oraș, fiind atacat de ruşi, numărul victimelor fiind necunoscut. Un deputat a declarat că 1.000 de femei și copii se află în adăpostul de bombe din teatrul Mariupol.

Deputatul Dmytro Gurin, ai cărui părinți sunt prinși în oraș, a declarat:

„Clădirea [teatrului] este distrusă, avem peste 1.000 de femei și copii în adăpostul anti-bombă, la subsol. Cu câteva minute în urmă am avut o informație că adăpostul anti-bombă a supraviețuit și oamenii de acolo au supraviețuit. Nu știm încă dacă avem oameni răniți sau uciși. Dar se pare că cei mai mulți dintre ei au supraviețuit și sunt în regulă”.

Oficialii ucraineni speră să deschidă nouă „coridoare umanitare” din mai multe orașe din întreaga țară, inclusiv din orașul asediat Mariupol din sud-est ţării. De asemenea, viceprim-ministrul Iryna Vereshchuk a precizat că Guvernul speră să deschidă rute în cursul zilei de astăzi.

Această mişcare vine la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ruse au vizat în mod deliberat un teatru din Mariupol în care sute de oameni se adăposteau de bombardamente.

trupele ruse pro-ruse Mariupol, teatrul din Mariupol distrus de rusi
Un deputat a declarat că 1.000 de femei și copii se află în adăpostul de bombe din teatrul Mariupol

Civili atacați de un obuz în Cernihiv

Un obuz, respectiv o rachetă, a lovit miercuri dimineață un grup de oameni care se aflau la coadă pentru pâine în orașul Cernihiv, din nordul Ucrainei. Un reporter local ce se afla la fața locului a spus că cel puțin 10 persoane au fost ucise, însă e greu de stabilit dacă nu cumva sunt mai multe victime. Postul CNN, care susține că a consultat o filmare, menționează că videoclipul arăta ceea ce păreau a fi cadavre, dar imaginile erau neclare. De asemenea, imaginile au arătat că cineva este transportat la un vehicul din apropiere.

Cernihivul este înconjurat de forțele ruse și au fost înregistrate bombardamente repetate în ultima săptămână, o mare parte din acestea lovind zone rezidențiale. Nu este foarte clar dacă oamenii au fost loviți cu o rachetă sau au fost împușcați, asta deoarece Ambasada SUA la Kiev anunță că militarii ruși au împușcat mai mulți oameni care stateau la coadă pentru a cumpăra pâine.

„Asemenea atacuri oribile trebuie să înceteze”, scrie în comunicatul ambasadei, relatează Mediafax.

Reamintim, că astăzi, 17 martie, trupele ruse și pro-ruse au intrat în Mariupol.

Adauga un comentariu